Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ŠTEDNJE

Zaštitarskim tvrtkama na aerodromima poslovi od 82,2 milijuna kuna

zaštitni pregled
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
26.01.2015.
u 14:45

U ZL Osijek, umjesto privatnika, preglede će obavljati njihovi djelatnici

Hrvatske zračne luke do 31. ožujka ove godine imaju zakonski rok za uvođenje privatnih zaštitarskih tvrtki na poslovima pregledavanja putnika i ručne prtljage, koje je dosad obavljala policija. Riječ je o poslu vrijednom ukupno 82,8 milijuna kuna. Polovica tog iznosa pripast će zaštitarskoj tvrtki Securitas.

Zračna luka Zagreb prva je probila led pa od travnja prošle godine putnike i ručnu prtljagu na Plesu pregledavaju zaposlenici Securitasa. Vrijednost je tog trogodišnjeg ugovora 27 milijuna kuna. Ista tvrtka dobila je posao pregleda putnika i ručne prtljage na dubrovačkom aerodromu, vrijedan 17,3 milijuna kuna.

U Zadru zapeo natječaj

Putnike i prtljagu u Zračnoj luci Split kontrolirat će zaštitari Gradske sigurnosti Štimac i sin, i to za 17,6 milijuna kuna. Ista tvrtka dobila je i Zračnu luku Zadar, a vrijednost je tog ugovora oko devet milijuna kuna.

Zračnu luku Pula dobila je tvrtka Fina GS i to za 7,46 milijuna kuna.

Na riječkom aerodromu natječaj za izbor zaštitara još nije okončan, a procijenjena vrijednost tog posla jest 4,5 milijuna kuna.

I natječaj za zadarski aerodrom bio je zapeo jer se na odabir Gradske sigurnosti žalila AKD Zaštita, no Državna komisija za kontrolu javne nabave odbacila je žalbu. Direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić kaže da je natječaj za odabir zaštitarske tvrtke koja će obavljati zaštitni pregled putnika i ručne prtljage u završnoj fazi. Očekuje okončanje do kraja ovog mjeseca. Uvođenje u posao uslijedit će početkom ožujka da bi se zaštitari potpuno upoznali sa Zračnom lukom Zadar i svojim novim zaduženjima i obvezama, a sve prije početka ljetne sezone letenja koja kreće krajem ožujka. Nismo ih do sada angažirali zbog uštede, ali nismo zakasnili i u zakonskom smo roku uveli zaštitare na poslovima pregledavanja putnika i prtljage – kaže Irena Ćosić.

Obučeni djelatnici

Svemir Radmilo, direktor pulskog aerodroma navodi da su jednom nabavom angažirali zaštitare na pregledu putnika i ručne prtljage i na zaštiti vanjskog perimetra. Sve je dogovoreno i preuzeto od odabranog ponuđača 1. listopada. Zaštitare na pregled putnika i prtljage planiraju, kaže, uvesti u posao 1. veljače, kao što i stoji u ugovoru. Zračna luka Osijek pak neće angažirati zaštitarsku tvrtku zbog kontrole putnika i njihove ručne prtljage. Odlučili su to raditi sami.

Mi smo se odlučili samostalno obavljati posao zaštitnog pregleda putnika i prtljage. Ispunjavamo sve uvjete, naši djelatnici već rade RTG-pregled predane prtljage, imamo obučene radnike za zaštitu zračnog prometa s velikim iskustvom i obučene RTG-operatere. Zakonski, možemo obavljati ovaj posao i bit ćemo spremni i prije kraja ožujka, kada je zakonski rok – kazao nam je Domagoj Marinić, direktor osječkog aerodroma.

Komentara 5

AH
ahaskoro
14:56 26.01.2015.

Jasno, jasno, nece valjda nasa firma dobit vecinu posla kad imamo takav deficit zastitarskih tvrtki.

SA
Sauron
15:01 26.01.2015.

Pa dobro šta je ovo.... odakle pravo zaštitarskim tvrtkama da pretražuju putnike .... pa tko se mudar sjetio ovog.... u svim državama svijeta to je u domeni policije i carine..... koja smo mi država pa to nema nigdje....... teška sramota .....

IV
Ivanveliki
15:04 26.01.2015.

ne razumijem zasto to nije posao policije koja je vec i placena iz proracuna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije