Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODZVONILO NELOJALNOJ KONKURENCIJI?

EU želi stroži nadzor usluga američkih tehnotvrtki

Skype
Foto: A3929 Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL
1/2
16.08.2016.
u 17:07

Tradicionalni telekomi i servisi koji pozive i poruke nude na osnovi interneta ne podliježu istoj regulativi i Unija je odlučila reagirati

Usluge temeljene na internetu poput Skypea ili WhatsAppa, koje zapravo služe za pozive i poruke te su i nastale kao zamjena za tradicionalne pozive ili SMS poruke, direktna su konkurencija telekom uslugama, no ne podliježu istoj regulativi.

Europski zakonodavci odlučili su to promijeniti. Telekomi već godinama lobiraju protiv takozvanih OTT (over-the-top) igrača, tj. svih onih koji pružaju usluge putem interneta, a istovremeno ne ulažu u razvoj mreže niti plaćaju poreze u Europskoj uniji, budući da su uglavnom u vlasništvu velikih američkih tehnotvrtki.

WhatsApp je, primjerice, u vlasništvu Facebooka, koji ima i Messenger koji slično funkcionira, dok je Skype vlasništvo Microsofta, a tu su i Google sa svojim uslugama, Netflix...

Kako piše Financial Times, Europska komisija priprema set pravila za rujan kojim će nastojati ove internetske servise ugurati u isti regulatorni niz pravila koja vrijede za njihove tradicionalne konkurente i “kačiti” ih u pogledu privatnosti podataka, jer EU radi na prijedlozima kojih bi se trebali pridržavati u sklopu odredaba o “sigurnosti i povjerljivosti”.

Ovaj potez najjasniji je pokazatelj da Unija pokušava nametnuti neke mjere nadzora nad većinom američkim tvrtki koje dominiraju u sektoru. U ovom trenutku takve su usluge u pravnoj sivoj zoni s rasutom regulacijom, za razliku od onih koje se odnose na tradicionalne telekome.

Jer, za razliku od telekoma, OTT igrači, piše FT, mogu puno jednostavnije i iscrpnije koristiti svoje baze podataka te ih i monetizirati. Plan dolazi kao dio šire reforme telekom regulative EU, koja je usmjerena na ujednačavanje regulative za sve igrače na tržištu, i ujedno poticanje razvoja širokopojasnog pristupa internetu.

Velike telekom skupine kao što su španjolski div Telefónica i francuski operator Orange žalili su se godinama da Google, Microsoft i sada Facebook profitiraju od slabe regulacije.

Neke zemlje, očekuje se, djelovat će na nacionalnoj osnovi. Francuski telekomunikacijski regulator Arcep, primjerice, već je najavio da će u rujnu prisiliti Google, Viber i Skype da se registriraju kao telekom usluge.

Navodno će nova europska pravila dati veće ovlasti državama da samostalno reguliraju neke odnose prema OTT igračima, piše FT koji je u posjedu EU prijedloga. U njemu piše i da će se, primjerice, moći utjecati na to da ih se natjera da ponude nacionalni pristup brojevima hitnih službi. Pozivi koji se odvijaju bez broja, kao što su Skype-to-Skype pozivi, neće biti podređeni ovom pravilu, unatoč višegodišnjim pritužbama iz telekom sektora.

>> Hrvatski Telekom: U porastu svi financijski pokazatelji, povećani prihod i neto dobit

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije