Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo vladi

Debeljak: država ne ispunjava obveze i šteti škveru

Tomislav Debeljak
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Autor
Valentina Weisner Mijić
22.03.2015.
u 18:01

Vlasnik škvera tvrdi da se Vlada prema Brodosplitu odnosi lošije nego prema ostalim brodogradilištima, zbog čega trpi štete u poslovanju, a štete ima i Debeljakova tvrtka DIV

Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, pismom je izrazio svoje nezadovoljstvo odnosom Vlade prema njegovu brodogradilištu, zbog čega mu je, smatra, onemogućeno provođenje restrukturiranja. Osim premijeru, pismo je uputio i Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu rada, predsjednici države, direktoru Jadranbroda i predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Debeljak je u 20 točaka pobrojio što je država učinila i propustila učiniti otkako je započela privatizacija Brodosplita, a nanijelo mu je štetu.

Vlasnik škvera tvrdi da se Vlada prema Brodosplitu odnosi lošije nego prema ostalim brodogradilištima, zbog čega trpi štete u poslovanju, a štete ima i Debeljakova tvrtka DIV. Navodi da mu je zbog Vladina kolebanja oko izdavanja avansnih garancija propao posao s norveškim naručiteljem, dok su avansne garancije za izgradnju broda za državnu tvrtku Plovput izdane nakon 124, umjesto ugovorenih 45 dana. Zbog toga im je banka blokirala 22 milijuna kuna depozita.

Napominje i da jedino Brodosplit od svih privatiziranih škverova ima koncesijsku naknadu temeljenu na prometu društva u restrukturiranju, zbog čega je dosad opterećeniji za oko 35 mil. kn više od drugih privatiziranih brodogradilišta. Usto, otkriva da država neredovito ispunjava svoje obveze, a u 2013. uopće nije sudjelovala u restrukturiranju u iznosu od 80 mil. kn, zbog čega se DIV dodatno zadužio. Debeljak se žali i na rad Upravnog suda u Splitu koji gotovo dvije godine nakon podnošenja tužbe za povrat 13,5 mil. kn PDV-a plaćenog Poreznoj upravi, nije zakazao raspravu.

>> Splitski škver zapošljava 120 radnika

Komentara 5

DU
Deleted user
18:13 22.03.2015.

I to je dio sposobnosti ove, a zoki uveseljava naciju pričajuč predizborne bajke o sposobnosti koju vide samo on i ministri

NE
neos
19:05 22.03.2015.

Nema se vremena za brodogradilište ili za bilo kakav biznis. Pa nije sad vrijeme za biznis. Sad je važno osnivati antifašistički pokret u Hrvatskoj i proginiti ustašku guju, ma gdje ona bila. To je glavna preokupacija naše partije i to se jedino financira. Nemojte druga premijera zamarati trivijalnostima, kako je i sam rekao jučer.

DU
Deleted user
18:19 22.03.2015.

Hajde zorane reci nam još nešto o sposobnosti kukuriku diletanata a život te svakodnevno drmantira. Nema te pr agencije koja možr od premijera napravit istinoljubivog uglađenog čovijeka a od njegove vlade koliko toliko uspješne ministre, debakl za debaklom koji po redu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije