Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Rade' za izvoz

Danske vjetrenjače postavila sjajan svjetski rekord!

vjetrenjača
Hrvoje Jelavić/Pixsell
15.01.2016.
u 09:44

Višak energije proizvedene iz vjetra Danska prodaje Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj.

Danske vjetrenjače postavile su svjetski rekord time što je u 2015. godini čak 42 posto električne energije proizvedene u toj državi došlo iz energije vjetra, piše Local

Danska je ostvarila i sjajno povećanje od 39 posto električne energije proizvedene iz vjetra u odnosu na 2014. godinu, što je također najbolji rezultat na svijetu. 

Višak energije proizvedene iz vjetra Danska prodaje Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj. Danska vlada si je postavila cilj da do 2020. godine polovinu energije proizvedu koristeći vjetar.  

>>Apsolvent elektrotehnike patentirao i izvozi vjetrenjače iz BiH

>>Otvorena druga najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj

Komentara 5

HO
homofob
08:30 16.01.2016.

Lijepo je praviti energiju iz vjetra dok god se tu energiju m o r a otkupljivati bez obzira da li jextrenutno potrebna - konvencionalne elektrene moraju iskljucivati pojedine generatore i otkupljivati struju iz vjetra i to jos po visim cijenama.. Kada vjetra nema ili je prejak za pouzdano koristenje vjetrenjaca tada se energija kupuje na stranom trzistu po visim cijenama jer se generatori nemogu ukljuciti "klik" prebacivanjem prekidaca ili tasterom miseka. Ta vjetrovita struja prolazi jer je politicki preferirana ali kada bi sve bilo "posteno" onda ne bi bila prihvatljiva! Da li ste ikada bili pola kilometra od vjetrenjace? Buka je neugodna (blago receno), sefinitivno ne uljepsavaju okolinu, ubijaju tisuce ptica, vrlo nezahvalne za mehanicko odrzavanje a uporabni vjek - vrlo optimisticki - 12 - 15 godina! Vlasnici koji ih instalieaju ih poslije 12 godina najma tla gdje su postavili vjetrenjace iste jednostavno napustaju jer tada odrzavanje postaje nemoguce skupo a demontaza je obicno dvostruko skuplja od izgradnje! Znam ljude koji su dozvolili najam svog zemljista za postavljanje vjetrenjaca i jedva cekaju da ugovor istece!

Avatar maxist
maxist
15:59 16.01.2016.

Unatoč potpisanim-ratificiranim ugovorima Hr zapravo svim administrativnim barijerama koje su joj na raspolaganju ne čini ništa za tih 20-20-20 a pogotovo ne maximiziranje ekološkog-jeftinog dobivanja energije . Dovoljno je pokušati privatno dobiti dozvole za sunčeve kolektore ili nedaj bože iskorištavanju vjetra sa pripadajućim pretvaračima, pa da se odmah (na vrijeme prije ogromnog troška) odustane.....HR je obrnuto proporcionalno postavila institucije sistema....što više sunca i vjetra ili geotermalne energije netko želi staviti u funkciju -to ga više barijere čekaju......do bankrota <!!!

HE
headlock
12:06 19.01.2016.

struja iz vjetroelektrana je fantasticna stvar, zivim u Svedskoj i cijela Skandinavija ih je puna....prema nekim komentarima ispada da su oni piglu i blesavi sto ih toliko puno imaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije