Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelengrad – Obrovac

Otvorena druga najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj

vjetroelektrana
Foto: Frane Šarić
1/3
03.06.2015.
u 11:43

VE Zelengrad-Obrovac će proizvoditi električnu energiju približno 100 GWh/ godišnje

Vjetroelektrana «Zelengrad – Obrovac» snage 42 MW službeno je danas puštena u pogon. Projekt je započeo još 2009. godine uz upravljanje tvrtka  EKO – ENERGIJA d.o.o. , a u drugoj fazi izgradit će vjetroelektrane s dodatnih 12 MW snage. Tvrtka EnerCap upravitelj fonda sa sjedištem u Pragu koji se bavi ulaganjima u čistu energiju u srednjoj i istočnoj Europi, te Crescent Capital, upravitelj turskog fonda koji se bavi ulaganjem u energetiku i infrastrukturu, zajednički su osigurali kapital od 50,5 milijuna eura za izgradnju ove druge najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj koja će proizvoditi više od 10%  instaliranog kapaciteta energije vjetra u Hrvatskoj .    

-  VE Zelengrad-Obrovac će proizvoditi električnu energiju  približno 100 GWh/ godišnje, što odgovara potrošnji od oko 25.000  domaćinstava ,  pri tome  izbjegavajući emisiju  od  24.000 ton e  emisija CO 2. Mi posjedujemo građevinsku dozvolu za izgradnju dodatne 4 vjetrenjače čime bi postali najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj. No, problem nam stvara administracija odnosno to što su ograničili kvotu za dodatne megavate, pa stoga nema daljnjih investicija u energiju vjetra u Hrvatsku - istakao je Zoran Badrić, direktor tvrtke EKO ENERGIE KONCEPT.

Odvjetnik Davor Stanić iz Društva Stanić i Radović, inače pravni savjetnik investitora, tvrdi da tehnička ograničenost propisana HOPS-a onemogućava trenutno proširenja.

- Očekujemo liberalizaciju za daljnje investicije energije vjetra u RH - rekao nam je Davor Stanić.

>> Otvorena najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj

Komentara 5

Avatar mirica19
mirica19
12:18 03.06.2015.

Da hrvatska Vlada ima jasnu vizuju, ovime bi se davno počeli bavit! Dužnost nam je zaštiti Hrvatsku, a bolji način od obnovljivih izbora energije nema!

WE
westsideZG
17:56 03.06.2015.

thekurcula. Kome ti to pises :"prodaju NAMA,MI to ne mozemo,pljacka NAS, MI smo trebali"???? Ovo ti je aplikacija Hrvatskog Vecernjeg lista a ne Srpskog Novog lista. Tu si nam dosao pamet prodavati o vjetru i energiji. Ti da si malolo vise razmisljao ne bi ovdje stavio komentar ali bi vjerovatno dobio glavobolju.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
18:00 03.06.2015.

vjetroelektrane su poželjne, one nisu alternativa , ne jamče gotovo ništa..... treba raditi i ići naprijed zato bravo za investitore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije