Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIPIČKA HLADNJAČA

Čekaju kraj blokade da voće šalju u Rusiju

07.12.2013., Koprivnica - Ponuda voca, povrca i druge hrane na gradskoj trznici je sve manja zbog trgovackih lanaca koji su proizvodjacima hrane preoteli vecinu kupaca.
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
16.05.2015.
u 21:15

Pola godine nakon otvaranja u pogonu splitske tvrtke Frutarija zaposleno je još 11 ljudi pa sad imaju 24 radnika

Kapacitet lipičke hladnjače u hrvatsko-ruskom vlasništvu trebao bi se do 2017. godine povećati sa sadašnjih 3000 na 8000 tona jabuka, krušaka, šljiva i drugog voća godišnje. Zemljište za gradnju novog pogona za preradu voća i povrća površine 10 tisuća četvornih metara osigurano je u neposrednom susjedstvu.

Pola godine nakon otvaranja pogon splitske tvrtke Frutarija već je izrastao u najveću ULO (ultra light oxygen) hladnjaču u zapadnoj Slavoniji. U njezinu gradnju i opremanje uloženo je oko tri milijuna eura.

– Naša hladnjača ima strateški najbolju poziciju u Hrvatskoj, tako da otkupljujemo jabuke iz svih slavonskih županija. Trgovački lanci prepoznali su kvalitetu domaćeg voća pa s prodajom nemamo nikakvih problema – kaže direktor Frutarije Zlatko Matijašević.

Već je, dodaje, isporučeno 1500 tona, a za prodaju je ostalo još oko 800 tona. Osim otkupa, skladištenja i prodaje voća, u pogonu za preradu odnedavno se proizvode i prirodni sokovi koje će na tržište plasirati također putem velikih trgovačkih kuća. Trenutačno se proizvode sokovi od jabuke, mrkve i cikle, a dosad je prodano oko 25.000 litara.

U proteklih nekoliko mjeseci zaposleno je i 11 novih radnika koji rade u dvije smjene tako da su sada 24. Jedini problem s kojim se susreću jest činjenica da se zbog embarga koji je proglasila Europska unija moralo odustati od već dogovorenog izvoza jabuka na golemo rusko tržište. Zbog toga su Lipičani i dalje prisiljeni orijentirati se na prodaju u Hrvatskoj.

– No nadamo se da će blokada prema Rusiji uskoro biti ukinuta te da ćemo naše voće uspjeti distribuirati u tu zemlju, što ostaje naš strateški dugoročni cilj – ističe Matijašević. 

>> Voće za zdravlje, ljepotu i ljubav. Jagode treba probati i u salatama i rižotima 

>> Organsko voće - bolje i jeftinije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije