Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMIRUJU JAVNOST

‘Agrokor je u dobrom stanju i sad ne treba refinanciranje’

Agrokor Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
27.01.2017.
u 18:22

Premijer: Oni koji vode tvrtku, vode računa o svim aspektima učinkovitog, racionalnog poslovanja

– Ne bih toliko daleko išao. Upoznat sam sa situacijom u Agrokoru jer sam ondje i radio, a proteklih godinu dana pratim ga kao i svaku drugu kompaniju.

Mislim da su iz Agrokora jasno naznačili da nema rizika što se tiče obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga imala neke reperkusije – komentar je ministra financija Zdravka Marića na jučerašnji upit o situaciji u Agrokoru, odnosno postoji li mogućnost da ta kompanija, što se sve više govori u javnosti, bankrotira.

Marić misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju pa trenutačno ne postoji ni “plan B” u slučaju da tako velika tvrtka krene nizbrdo, a oglasili su se i iz Agrokora. Poručuju kako su stabilna i snažna kompanija u regiji i po svojoj snazi mogu odgovoriti svim financijskim obvezama koje se nalaze pred njom u sljedećem razdoblju.

– Odgovorna smo kompanija koja uredno servisira svoje obveze te smo tako i obveze koje dospijevaju u sljedećem periodu uspješno refinancirali u posljednjem kvartalu prošle godine i s te osnove u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinanciranjem – priopćili su.

Činjenicu što su prošloga tjedna otkazali sindicirani zajam od 500 milijuna eura BDP Paribasa, Credit Suissea, Goldman Sachsa i JP Morgana s dospijećem u rujnu 2019., komentirali su kako je postojao interes postojećih i novih kreditora u dostatnom iznosu.

No radi boljih strateških opcija koje razmatraju odlučili su se ne zaključiti spomenutu transakciju.

Kreditna agencija Moody’s nedavno je, podsjetimo, ukazala na slabiji lanjski poslovni rezultat i visoku zaduženost Todorićeve tvrtke, snizivši joj kreditni rejting s B2 na B3, dok je vjerojatnost od bankrota povećala s B1-PD na B3-PD.

– Agrokor vjerojatno neće zadržati kreditne omjere u skladu s našim prijašnjim zahtjevima za B2 rejting zbog pogoršanja operativne izvedbe u prvih devet mjeseci 2016. – rekao je Vincent Gusdorf, potpredsjednik i analitičar Moody’sa.

Ukupne obveze kompanije krajem rujna 2016. iznosile su 45,1 mlrd. kuna, gotovo koliko u čitavoj 2015. No u Moody’su očekuju kako će Agrokor stabilizirati zaradu u idućih 12 mjeseci. Nakon objave Moody’sa, cijene obveznice Agrokora padale su na međunarodnim tržištima, u utorak oko 16%, no cijena se počela oporavljati, a taj trend zabilježen je i u četvrtak.

Cijene dionica kompanija unutar koncerna jučer prijepodne padale su na Zagrebačkoj burzi, no nakon optimističnih signala iz Vlade, do kraja dana došlo je i do korekcije cijene.

Premijer Andrej Plenković jučer je kazao kako vjeruje da ljudi koji se bave korporativnim upravljanjem Agrokora vode računa o svim aspektima učinkovitog, racionalnog poslovanja te da će iznaći rješenja oko financiranja aktivnosti te kompanije. Na upit je li i Vlada uključena u iznalaženje nekog rješenja, premijer je rekao da on osobno nije.     

>> Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec kredit HBOR-a od 48,3 milijuna eura

Komentara 4

SO
sofisticated
14:15 29.01.2017.

Kako došlo tako će i otić.Ničja nije do zore sjala...

Avatar dario554433
dario554433
18:13 02.02.2017.

Ne bi volio da se Todorić poteže po sudovima i zatvorima, ali mislim da bi trebalo mu uzeti sve državne kompanije koje je preuzeo i vratit ih državi preko naplate duga, A ostavit mu biznis sa cvijećem na kojem jeje zaradio milijune, i dvore samo bi mu zadao propise za održavnje kulturne baštine tako da bi ga održavanje godišnje koštalo 10 milja.

GV
golub Vaso
00:30 28.01.2017.

ako što zapne figure za pomoć su raspoređene u banskim dvorima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije