Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlaze top bankari

Adrović odlazi s čela RBA, nema istu viziju kao vlasnik

Zdenko Adrović
Foto: Boris Ščitar
20.03.2014.
u 19:22

Novi predsjednik uprave bit će Austrijanac Michael Mueller

Čelnici velikih banaka sad već odlaze serijski; nakon Zabe, Hypa i HBOR-a, i RBA će promijeniti predsjednika uprave. Zdenko Adrović napušta upravljanje nakon 17 godina, no formalno će ostati na savjetničkoj poziciji premda se s vlasnicima razilazi oko toga kako bi trebalo voditi RBA. Vjerojatnije je da će tu dužnost obnašati tek u prijelaznom razdoblju do novog posla.

– O odstupanju s mjesta predsjednika uprave razmišljam već neko vrijeme. Raiffeisen Bank International AG kao nadređena institucija i ja razilazimo se u viđenju daljnjeg načina upravljanja bankom pa je korektno da ne obnavljam mandat koji istječe 30. lipnja – otkrio je Adrović za Večernji list.

Razilaženja navodno traju već dulje vrijeme jer se Raiffeisen Bank International odlučilo na centralizirano vodstvo i pronalaženje novih tržišta, što i dokazuje imenovanje novog čelnika, Austrijanca Michaela Muellera, aktualnog predsjednika uprave RBA BiH. Nova strategija čak je i ključnija od nezadovoljstva radom same banke, koja je u 2013. poslovala sa 326,84 milijuna kuna dobiti u odnosu na 432,15 milijuna prethodne godine.

Na bankarskom tržištu čuju se i informacije o nezadovoljstvu poslovanjem fondova banke koji su se dosta opteretili rizičnim ulaganjima u tvrtke poput Ingre i Nexea, zbog čega banka trpi štetu.

– Zdenko Adrović vrlo je sposoban, predan i usredotočen menadžer. Pod njegovim je vodstvom RBA stasala u jednu od vodećih univerzalnih banaka u Hrvatskoj. Veoma žalimo zbog odluke g. Adrovića, no istodobno smo mu vrlo zahvalni za veliku predanost i doprinos proteklih godina, kako na lokalnoj, tako i na razini cijele grupe – poručio je Karl Sevelda, čelnik RBI. Do imenovanja novog predsjednika uprave vršitelj te dužnosti bit će Mario Žižek, Adrovićev zamjenik.

Komentara 1

DA
davos24
19:37 20.03.2014.

jadne banke, najugroženiji sektor našeg društva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije