Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u prodaju

Adris hoće CO, a mirovinski fondovi Končar

Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.05.2016.
u 23:15

Orešković poručio da Podravka ipak nije u igri za prodaju.

Prebacivanje osam tvrtki s liste od posebnog interesa RH na listu CERP-a, odnosno spremnih za prodaju, nije slučajan odabir, jer za te kompanije postoji interes. No premijer Tihomir Orešković dan kasnije objasnio je da neće svih osam u prodaju. Zasigurno prije svega zbog otpora koji je nastao u redovima HSS-a i Mosta. Pa se tako primjerice Podravka više ne spominje, što je potvrdio i premijer. Prvi će na prodaju udjeli u Končaru i Croatiji osiguranju sa te liste, a osim njih ići će i već najavljena prodaja udjela u Sunčanom Hvaru i u tvrtki Eutelsat Communications. Tako, poručio je premijer, moći će se smanjiti dug i povećati kreditni rejting.

ACI treba biti strateški

Adris je zainteresiran za kupnju državnog udjela u Croatia osiguranju.

– Posve je logično da smo zainteresirani za preostali udio u CO. Jednako tako, ostajemo pri tome da, ako država tako odluči, sudjelujemo u privatizaciji ACI-ja. Adris je ambiciozna tvrtka i nije iscrpila svoj investicijski potencijal – kažu u Adrisu.

Država ima udjel od oko 30 posto u Croatia osiguranju, a povećanjem udjela vlasništvo Adrisa bi se popelo na više od 90 posto. Od prodaje tog udjela, gleda li se cijena na burzi, država bi mogla dobiti oko 660 milijuna, no kako je objasnio predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban, procedura za prodaju tog udjela mora proći Vladu i Sabor. Eutelsat Communications je jedan od najvažnijih svjetskih satelitskih operatera, čijom bi prodajom udjela od 0,45 %, država mogla uprihodovati oko 210 milijuna kuna. U Končaru bi u prodaju išlo 20,48 posto, od kojih bi država mogla dobiti oko 350 milijuna kuna. U Sunčanom Hvaru država bi prodala udjel od 29 posto, a uz cijenu od 28 kuna za dionicu očekuje se da će dobiti oko 130 milijuna kuna. Velik interes za ulaganje imaju mirovinski fondovi, na koje premijer i računa kao buduće ulagače u domaće kompanije. Imovina četiri obvezna mirovinska fonda je oko 78 milijardi kuna. U načelu imaju interes za ulaganje u sve kompanije koje su u plusu i izlistane na burzi. Tri fonda već imaju udjel u Končaru, pa je sigurno da će htjeti i dio koji će ići na prodaju i tako povećati svoj udjel sa sadašnjih oko 25 posto na 45 posto. Uz već raspisane natječaje za hotele Imperial, Maestral i HTP Korčula država bi došla, u mjesec i pol dana, do željenih 1,6 milijardi kuna. U vrijeme kada se i očekuju ocjene rejting-agencija. ACI nije spomenut, a vjerojatno će se i sa tom prodajom pričekati, bez obzira na interes.

– Ako ACI nije strateška tvrtka, onda ne znam što je – rekao je šef SDP-a Zoran Milanović i najavio o tome raspravu u Saboru.

Privatizacija pak Croatia Airlinesa nikome nije upitna jer su i oporba i vlast svjesni da ta aviokompanija može preživjeti samo uz pomoć privatnog partnera. Bivša Vlada pokušala je prodati CA, no na natječaj se nitko nije javio. Pokrenut je zatim proces pronalaženja kupca nacionalne aviokompanije uz pomoć IFC-a, fonda Svjetske banke, a najveći interes pokazali su njemačka Lufthansa, grčki Aegean Airlines i Turkish Airlines. Isto vrijedi i za Petrokemiju, koja neće opstati bez ulagača, a PPD je već predao obvezujuću ponudu.

Uzbuna u Koprivnici i Kutini

No gradonačelnik Kutine Andrija Rudić tvrdi da mu nije jasno zašto je Petrokemija maknuta s popisa strateških tvrtki, jer je i proračun Kutine životno povezan sa stanjem u Petrokemiji. Pita li se ljude s tržišta, reći će da država treba prodati udjel i u Podravci, čemu svjedoči rast cijene dionice s 300 na 350 kuna u samo nekoliko tjedana otkad je najavljena moguća prodaja udjela u Podravci. No, sam spomen prodaje digao je cijelu Koprivnicu na noge.

– To je prevara i izdaja interesa Koprivnice i Podravine, o prodaji državnog udjela nije bilo riječi u predizbornoj kampanji. Dođe li do toga, iste sekunde istupit ćemo iz koalicije s HDZ-om na lokalnoj razini – izjavio je gradski šef HSS-a i dožupan Ivan Pal, koji ne isključuje mogućnost da dođe do pucanja Domoljubne koalicije i na državnoj razini. 

Komentara 4

PP
puf-pant
09:28 14.05.2016.

Bit je u tome da ce pola firmi kojima je drzava vecinski vlasnik propasti, jer drzava ne zna upravljati s njima...citaj previse je pohlepnih ruku. Bolje da su firme zdrave i placaju poreze drzavi, nije drzava za vlasnika.

Avatar slaven00
slaven00
18:49 07.06.2016.

Moze tko god hoce tvrditi da je drzava los vlasnik ali ne treba zaboraviti da vlast upravlja sa cjelokupnim drzavnim aparatom i dugorocnom strategijom razvoja, dakle - sa nasom buducnoscu. Ako nisu sposobni upravitelji male firme, kako ce onda voditi cijeli drzavni aparat? Nije problem drzava ni njeno upravljanje, nego ljudi koje mi biramo da upravljaju.

TH
than
22:49 14.05.2016.

Pa kada ne znate postovatiti sposobne, vec postavljate podobne i bolje prodati. Ostati ce barem nesto radnih mjesta. A to sto to prodajete i ne znate postaviti sposobne to sve govori o nasim politicarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije