Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
davor komerički

'Davao sam novac na ruke Vidoševiću i Peternel'

nadan vidošević
Foto: Boris Ščitar
1/6
12.11.2013.
u 22:30

Istražitelji sumnjiče Vidoševića da je imao glavnu ulogu u izvlačenju više od 32 milijuna kuna iz Komore

Nadan Vidošević, “vječni” predsjednik Hrvatske gospodarske komore, uhićen je u danas (utorak) ujutro zbog sumnje da je imao glavnu ulogu u izvlačenju više od 32 milijuna kuna iz HGK.

Vidoševića je policija uhitila u 7 sati ujutro ispred prostorija Kraša i privela ga na obavijesni razgovor. Tijekom dana pretraženi su Vidoševićevi uredi u HGK i u Krašu, gdje ima funkciju savjetnika, te njegova kuća na elitnoj zagrebačkoj adresi u Gornjem Prekrižju.

I istraga o slikama?

Ključno za privođenje, kako doznajemo, bilo je to što tužitelji imaju iskaz Davora Komeričkog da je dio od 32 milijuna kuna pokradenih iz HGK otišao izravno Vidoševiću u ruke. Tijekom pretrage Vidoševićeve kuće pronađena je tajna podrumska prostorija u kojoj je smještena privatna galerija. Tek će se vidjeti hoće li otkriće galerije voditi u novu istragu o umjetničkim slikama koje su se godinama kupovale novcem Komore.

Osim Vidoševića, policija je u utorak uhitila i voditeljicu Službe za računovodstvo HGK Josipu Mladinov. U Komori su nam to potvrdili, ali kažu da je J. Mladinov samo provodila naloge koje bi joj izdavali Vidošević i njegova najbliža suradnica Zdenka Peternel.

Istraga u sklopu koje je u utorak uhićen Vidošević počela je prije mjesec dana kada je u istražnom zatvoru završila njegova prva suradnica i desna ruka Z. Peternel te njezin pomagač Davor Komerički. Istraga se vodi i protiv Igora Premilovca, no on nije bio pritvoren jer je surađivao s tužiteljima i dao im podosta materijala koji potkrepljuju sumnje na izvlačenje novca iz HGK.

Fiktivni ugovori

Podsjetimo, istraga se temelji na optužbi da se u razdoblju od 2005. do 2010. godine preko Premilovčeve tvrtke Remorker isisavao novac iz Komore. U kriminalnom lancu Komerički je imao zadaću pronaći tvrtke koje su HGK ispostavljale fiktivne račune za izmišljene usluge. Novac se prebacivao na Peternelovu tvrtku registriranu u Češkoj, odnosno na njezin račun u Austriji. Kada bi novac sjeo, Premilovac je imao zadatak otići po keš i vratiti ga u Hrvatsku. Novac je predavao Komeričkom, a on ga je distribuirao dalje, pri čemu je za sebe uzimao proviziju od deset posto.

Premilovac je navodno tužiteljima donio i originalne račune iz Austrije te podosta ugovora koje je u Vidoševićevo ime, kao predstojnica njegova ureda, potpisivala Z. Peternel.

Sve do prije nekoliko dana, Premilovac je bio jedini optuženik koji je priznavao kriminal, no u ponedjeljak tijekom ispitivanja je, kako to tvrde naši izvori iz istrage, progovorio i Komerički. U prilog informaciji da se i on odlučio na “suradnju” govori i detalj da je baš u ponedjeljak izašao iz istražnog zatvora.

Za uhićenje Vidoševića bili su ključni iskazi Komeričkog i Premilovca, koji su se u više dijelova preklapali i dopunjavali. Presudno je, međutim, priznanje po kojemu je Komerički dio novca davao Zdenki Peternel, a dio izravno Vidoševiću. Kako doznajemo, spominjao je četrdesetak fiktivnih ugovora koji su bili osnova za izvlačenje novca iz Komore. Komeričkom je jako stalo do dobrih odnosa s HGK. Taj je odnos morao biti jako isplativ budući da im je promotivne kampanje “Kupujmo Hrvatsko” i “Be CROative” radio bez naknade.

Što je rekla blagajnica

Doznali smo da tužitelji raspolažu još jednim bitnim dokazom koji je nađen pretragom stana Z. Peternel. Riječ je o pismima što ih je Premilovac pisao Vidoševiću i obavještavao ga o izvlačenju novca. Ta su pisma bila adresirana na njegovu kućnu adresu, što bi značilo da ih je Vidošević donosio u Komoru i davao Z. Peternel da ih pospremi na sigurno. Za tužitelje je to dokaz da su svi oni bili dio lanca koji je zajednički, u dogovoru, potkradao Komoru.

Za uhićenja, a i kasnije, kad mu se pretraživala kuća te uredi u HGK i Krašu, Vidošević je više puta, kako doznajemo, negirao optužbe i tvrdio da mu se sve smješta. Neobično je, no Vidošević je u utorak gotovo cijeli dan proveo s policijom, u statusu sumnjivca, ali nije želio angažirati odvjetnika.

Koliko su i kakvih informacija tužitelji dobili od blagajnice Mladinov, nismo doznali. U Komori tvrde da je ona samo postupala po nalozima Vidoševića, Zdenke Peternel i Martine Velnić – do ljeta poslovne tajnice u HKG. M. Velnić se posvađala s Vidoševićem, koji je potom ukinuo njezino radno mjesto.

Martina Velnić je, kažu, otišla ljutita i navodno je odnijela podosta kompromitirajuće dokumentacije. Neki izvori tvrde da su tužitelji i s njom razgovarali u sklopu istrage i da im je bila korisna.

Komentara 22

SR
sta_reci
07:18 13.11.2013.

Koja sramota. Naociti hrvatski muzevi, koji bi trebali biti perjanice naseg drustva, obicni lopovi visokog stila. Zeludac mi se stisne od svake ove afere, i pitam se sta to ljude pretvara u lopine najnizih pobuda ? jedno je maznut fetu kruha u ducanu, pa i zlatni lancic nekom nezaposlenom nesretniku, ali krasti na tone ovima koji zive u svili uz med i mlijeko i kojima je to najmanje potrebno je neoprostivo. Uz sto su unistili privredu i poljoprivredu i sve sto se dalo unistiti pretvorbom, pobacali stotine tisuda ljud na cestu bez posla i egzistencije, jos i ovo ? Boze smiluj se ...

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
10:16 13.11.2013.

sad će zaist6a shvatiti da muž posljednji dozna...možda ne odmah....ali kad mu ženi zasvrbi kroz neko vrijeme....zaista će posljednji doznat. nego, zanima me....da li će kroz nekoliko godina i njegova djeca biti zlatna mladež....kad se slegne prašina malo?

ST
stefj
09:53 13.11.2013.

He, he, možda se i Vidošević krene braniti s - to je Sanaderov novac, ja sam ga čuvao i trošio za njega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije