Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Queer New York

Zagrepčani zahtjevnoj publici dovode avangardno kazalište

'NYdimchev_nnn_obz_081013.1'
''
22.10.2013.
u 12:18

Program Queer New Yorka mješavina je regionalnih izvedbi koje smo prvi put vidjeli na Perforacijama, a u Americi još nisu imale premijeru, zatim ponajboljeg od međunarodne queer produkcije

Sutra počinje Queer New York, festival u organizaciji hrvatske udruge Domino koji će u kultnom teatru La MaMa, pomodnom Abrons Arts Centru i na šest drugih lokacija Newyorčanima predstaviti najbolje iz svjetske izvedbene queer produkcije.

Zanimljivo je što za ovaj festival u Americi vlada izniman interes, što se osim po posjećenosti prethodnog izdanja i zanimanju za ovogodišnje ulaznice može vidjeti i po interesu najvećih medija poput New York Timesa, Time Out i Financial Times.

Epicentar zbivanja

A činjenica da Zagrepčani mogu nešto otkriti zahtjevnoj newyorškoj publici, i to na mjestu na kojem su se desetljećima rađale generacije umjetnika poput Paula Fostera, Sama Shepaerda i Adrienne Kennedy, govori mnogo o izvoznom potencijalu naših nezavisnih kulturnih produkcija. Udruga Domino, podsjetimo, uz Newyorški je Queer festival organizirala i francusko izdanje Perforacija, svojeg drugog festivalskog brenda, koji njeguje i nakon što je na deseti rođendan ugašen Queer Zagreb.

Program Queer New Yorka mješavina je regionalnih izvedbi koje smo prvi put vidjeli na Perforacijama, a u Americi još nisu imale premijeru, zatim ponajboljeg od međunarodne queer produkcije te gostovanja umjetnika koje je Domino na neki način \"otkrio\" ili im bar otvorio vrata prema svjetskim pozornicama. Jedan od njih je Ivo Dimchev, bugarski koreograf i izvođač koji pod patronatom Domina gotovo svaku novu izvedbu predstavlja u Zagrebu, počevši od \"Lili Handel\" 2007. godine. On će sutra u New Yorku otvoriti festival predstavom \"P-project\". Slijedi više od dvadeset izvedbi, među kojima su i C8H11NO2 novocirkuskog kolektiva Room 100 iz Splita te solo \"Denuded\" mladog koreografa Brune Isakovića.

Posveta Andréu

Posebno mjesto u programu imat će \"An Evening with Judy\", izvedba poznatog koreografa Raimunda Hoghea posvećena Andréu von Ahu, prerano peminulom selektoru Queer New Yorka, u čije je ime pokrenuta i zaklada za stipendiranje mladih kustosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije