Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovnik bez "Elementarnih čestica"

MUP tvrdi da je izvođenje Houellebecqa na Dubrovačkim ljetnim igrama sigurnosni rizik

Michel Houellebecq
Foto: Oliver Berg/DPA/Pixsell
13.05.2015.
u 21:20

Dubrovačke ljetne igre ostale su bez izvedbe Houellebecqa zbog sigurnosnog rizika

Temeljem pismenog zahtjeva Dubrovačko-neretvanske županije za procjenom rizika postavljanja predstave Michela Houellebecqa „Elementarne čestice“ u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara, u srpnju 2015. u Kuparima, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je nakon izvršene procjene utvrdilo da bi izvođenje iste predstavljalo sigurnosni rizik. Dubrovačke ljetne igre postupit će po zakonima Republike Hrvatske, a o promjeni programa javnost će uskoro biti obaviještena. 

Tako glasi kratko priopćenje koje je potpisala ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, a po kojem se policija uplela u biranje programa za ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre. Houellebecqa je trebao režirati Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK. MUP nije izvijestio zbog čega izvedba Houellebecqa u Kuparima predstavlja sigurnosni rizik. No, ove je godine Houellebecq objavio novi roman "Pokoravanje" smješten u ne tako daleku budućnost u kojem Francuska dobiva predsjednika muslimana.  

U vezi predstave ''Elementarne čestice'' u Dubrovniku očitovalo se i Ministarstvo kulture.

- Ministarstvo kulture RH zaprimilo je odgovor Ministarstva unutarnjih poslova RH na dopis Ivane Medo Bogdanović, ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara vezano uz upit Dubrovačko – neretvanske županije o sigurnosnim aspektima izvođenja predstave prema djelu Michela Houellebecqa „Elementarne čestice“ na ovogodišnjem Festivalu. U spomenutom odgovoru MUP obavještava vodstvo DLJI kako je izvršenom procjenom utvrđeno da bi izvođenje navedene predstave predstavljalo sigurnosni rizik. Iako je u svom radu Ministarstvo kulture uvijek vođeno načelima poštivanja umjetničkih sloboda, u ovom slučaju ne može zanemariti sigurnosnu procjenu resornog ministarstva. Vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara autonomno će odlučiti o eventualnoj promjeni premijernog naslova- navodi Ministarstvo.

Ključne riječi

Komentara 6

NE
Neba
21:45 13.05.2015.

Kad ce zagrebacka policija zbog sigurnosnog rizika za opstanak nacionalnog kazalista "zabraniti" Dubravku Vrgoc, Ljustinu i sve im Bandicevske pajdase - Lovrica, Lusetica, Pavlovica....................

OB
ObrenM
23:58 13.05.2015.

Umjetnicka sloboda?!Vrijedjati osjecaje drugih i izvrgavati ih ruglu.Zasto bi se izlagali mozebitnim rizicima od vidjenih scenarija u mnogo drzava.Samo da podrzimo poruge pa bilo prema komu.Tu se pojavljuje Mani Gotovac senilna nekulturna alapaca sa kocijaskim vokabularom,koja je lazno i javno prozvala Editu Majic-da ce se ona iz samostana vratiti prije nego je otisla.Po njoj je tamo otisla,jer je bila okorjela narkomanka.Sada bi ona izazivala i Isil i ostale teroriste.

B7
b7
06:49 14.05.2015.

Mani je opet dobila poen , pune su je novine . Politika znači sve određuje , četnike -glumce , muslimane , židove, kršćane ..po tom kriteriju uopće se ne može igrati puno toga , stalno je netko vrijeđan ! Predstavaa i publika su u opasnosti doduše od redatelja i ne talenta ali to nikog ne brine .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije