Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Je li greška povjesničara ili politike što nas stranci ne shvaćaju ozbiljno?

geert mak
ineuropa.nl
28.03.2012. u 17:15

Epizoda o Jugoslaviji 1945. bila je katastrofalna, sadržajno takva da je ni jedna nacionalna televizija koja drži do sebe ne bi prikazala ako se u njoj na takav način obrađuje povijest matične zemlje.

Dokumentarna serija “U Europi” na HTV-u s pravom je dosad dobivala pohvale. Iako su neki s rezervom uzeli autorov odnos prema balkanskoj povijesti jer je već na početku koristio praunuka Gavrila Principa da ga vodi po Sarajevu. No preksinoćnja epizoda o Jugoslaviji 1945. bila je katastrofalna, sadržajno takva da je ni jedna nacionalna televizija koja drži do sebe ne bi prikazala ako se u njoj na takav način obrađuje povijest matične zemlje. Samo je to moguće na HTV-u na kojem vladaju totalni kaos i borba za pozicije. I među mnogima vlada opće neznanje. Seriju nije trebalo otkupiti. No trebalo je zaraditi. A kad je već otkupljena, nije se mogla baciti van jedna epizoda, što na dušu, svakako, ide Đeli Hadžiselimoviću i cijeloj ekipi HTV-a.

Je li Hadžiselimović vidio da autor u ovoj epizodi totalno nakaradno i posve činjenično neutemeljeno priča o našoj nedavnoj prošlosti? Je li toliko razvikani Hadžiselimović primijetio da autor baš nigdje ne spominje četnike i njihove zločine u II. svjetskom ratu? Slaže li se s time da su baš ustaše bili najokrutniji zločinci u Europi, pitanje koje nikako nije relativizacija nego potraga za činjenicama?! Zdrava pamet ne dopušta uspoređivanje dvaju ili više fašizama jer je svaki fašizam isti. Takva interpretacija samo je ponovno oskvrnjivanje svih fašističkih žrtava. Je li vidio da autor tvrdi kako su Hrvati odmah 1941. pobili sto tisuća Srba? Je li vidio da se u epizodi tvrdi kako su Titovi partizani na Bleiburgu potukli ustaše jer su bili fašisti? Otkad je pokolj bio na Bleiburgu? I što je s tisućama nevinih civila? To je krajnje uvredljivo!

Nije li trebalo upaliti žutu žaruljicu na autorovu tvrdnju da su se Srbi 1991. digli zbog straha od novih pogroma ustaša, a da se ne spomene beogradska propaganda? O velikosrpskom projektu pak ni riječi. Ali ne treba za sve optužiti stvaratelje serije. Oni su se očito služili izvorima koji su im bili dostupni i(li) koji su im prezentirani. I tu dolazimo do našeg dvorišta, iz kojeg izlaze svi problemi s kojima se suočavamo. Jedan kolega povjesničar ovako je ocrtao to stanje: “To je greška hrvatskih povjesničara. S jedne strane, jer ne rade ništa da naši radovi budu čitani u svijetu. Srbi plate za svaku knjigu koju smatraju “nacionalno bitnom” po 50 ili više tisuća eura da se prevede na strane jezike i objavi u svijetu u tisućama primjeraka...

Naši ne plate ni deset tisuća kuna da se barem znanstvena knjiga uopće pojavi u sto primjeraka na policama naših knjižnica kako bi bila dostupna kolegama istraživačima. S druge strane, jer kod nas nijedan povjesničar ne piše, a da prije nije odabrao “klub” (il’ si ljevičar, apologet svih antifašističkih zločina, komunist i anacionalist, ili si desničar, apologet ustaštva i nacionalist 19. stoljeća...). Zato nas nijedan stranac ne doživljava uopće ozbiljno, ni lijeve ni desne, nego srpske!” Žestoko, ali za promisliti. Stoga možda i nije loše opet vidjeti kako nas na Zapadu doživljavaju, što o nama znaju. Šokantno je, ali možda i otrežnjavajuće. I nije ipak krivnja u prvom redu na povjesničarima. Krivnja je na državnoj politici koja se ne vodi nacionalnim interesima! Što je državna politika učinila na pronošenju istine o nama? Ništa! Službena šutnja na Dražu sve govori!

Komentara 821

OB
-obrisani-
14:17 29.03.2012.

Evo kakovim se lažima služio tford kad je dolazio kao tnr. 17.07.2011. u 07:49h tnr je napisao/la: Na primjer Vecernji je objavio da dosad nijedna jedina osoba nije bila osudjena u Hrvatskoj na nijedan jedini dan zatvora za isrcprno dokumentiranono klanje najmanje 677 staraca i starica nakon Oluje _________________ Evo, ovaj četnik, tnr, opet jedno te isto o navodnim 677 staraca i starica. Budala uvjek dolazi s tim lažiranim brojkama. Taj četnik, tnr, donosi link iz Večernjaka u kojem Čičak laprda s tim brojkama. Ta gnjida od Hrvata, Čičak, u ime HHO daje kao dokaz izjave 2 svjedoka. Zamislite, 2 svjedoka (naravno Srbina) vidjeli kako su Hrvati ubili 667 starica i staraca. Ma, da, Hrvati išli namjerno ubijati SAMO starce i starice. Tu brojku od 667, koju su drugi za svoje interese upotrebljavali, je izdao ratni zločinac i velikosrbin Savo Štrbac, a već je potvrđeno da su u tim imenima bili uključeni i neki Srbi koji su se međusobno pobili, a isto tako i četnici koji su ubiti u ratnim okršajima. Odkad je JL donio vijest da ni Haag nije vjerovao tim lažima, taj četnik tnr (sada tford) je prestao o tome pisati.

UL
ultraantiprotiv
14:19 29.03.2012.

Zapravo, ipak imam i ja jedan prigovor na ovu epizodu. Mislim da je autor trebao obraditi odnos ustaša prema Zagorcima, pa adekvatno tome naći potomka ustaškog borca protiv Zagoraca i potomka jedne zagorske žrtve. Naime, prema nekim ratnim izvještajima Franje Tuđmana (u čije se riječi inače ne sumnja), ustaše su ubijali Zagorce, samo zato jer su govorili „kaj“. Bilo bi dobro da je autor objasnio što je ustašama bilo antihrvatsko u riječi „kaj“, kao pozadinu navodne osvete Franje Tuđmana nad zarobljenicima logora Kanal na mjestu današnjeg zagrebačkog Autobusnog kolodvora (tvrdnja jednog navodnog preživjelog ustaše Anti Prkačinu).

DU
Deleted user
14:33 29.03.2012.

da budem jasan, iz popisa se vidi da u Zidovi u deset godina skoro nestali i postali su nesto drugo, vjerojatno jugoslovemi, pa se opet osvjestili i postali zidovi, jer od toga se jako dobro zivjelo, a i sada neki kao Goldstein od zidovstva zive!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?