Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA OLUJA

Vučić glumi: Jedan tjedan vrijeđa, a drugi bi se mirio

31.08.2016.
u 14:06

Bivši srbijanski predsjednik u razgovoru za list Danas podržao Zorana Milanovića, a srbijanski psiholog Žarko Korać kaže da se Dačić želi kandidirati za predsjednika

Srbijanska vlada samo simulira politiku pomirenja. Tjedan dana razmjenjuju se uvrede, organiziraju se TV emisije govora mržnje i huškanja, a onda upućuju mirotvorne poruke. Tu nema nikakve iskrenosti, kazao je jučer bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić za dnevni list Danas.

Tadić je upozorio kako je opasno što Tomislav Nikolić, kao predsjednik Srbije, uspoređuje bivšeg hrvatskog premijera s Antom Pavelićem i ustašama.

– Zoran Milanović ne obnaša državnu dužnost, a poznato je da se uvijek otvoreno suprotstavljao ustašluku u hrvatskoj državi – kazao je Tadić te upozorio kako je “pušten plin iz boce u čitavu regiju i jedna ga iskra može zapaliti” te sugerira da bi Unija trebala reagirati ne samo na ono što dolazi iz Hrvatske već i iz Srbije.

O iskrenosti srbijanske politike špekuliralo se i dan ranije, kad je tamošnji premijer Aleksandar Vučić sazvao strane veleposlanike te prvo njima, a onda i javnosti poručio kako će se Srbija suzdržavati od odgovora na provokacije i napade koji dolaze iz Hrvatske, posebice nakon zadnje izjave Zorana Milanovića o “šaci jada” te da se Srbija zalaže za mir.

Bilo je već tada indikativno primijetiti da hrvatski veleposlanik u Beogradu nije bio pozvan na sastanak s Vučićem što je, u najblažu ruku, suprotno diplomatskim uzusima, ali i indikativno. Naime, dužnost veleposlanika jest upravo to da prenese u matične države te poruke. Kome je onda bila upućena Vučićeva poruka mira koja će do Hrvatske doći tek medijima, ali ne i službenim putem?

– Svjedočimo potpunom rastakanju odnosa između Srbije i Hrvatske. U Srbiji je sada na djelu igra “dobar policajac, loš policajac” – kaže srbijanski psiholog i političar Žarko Korać.

– Vučić se formalno povukao i na svoj je patetičan i licemjeran način, kao kakav provincijski glumac, kazao kako je zabranio Ivici Dačiću i Aleksandru Vulinu da govore, no oni i dalje, uz njegovo prešutno dopuštenje, daju skandalozne izjave.

Dačić, koji ima političku prošlost koje bi se normalan čovjek stidio, dijeli moralne lekcije. Inače, sljedeće se godine namjerava kandidirati za predsjednika i pretpostavljam da i na ovaj način želi privući promiloševićevske snage kojima je fiksacija Hrvatska – kaže Korać.

– Sastali su se Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dao joj je cvijeće, i onda poslije od njega dolaze skandalozne i krive izjave o ustaštvu pa se čovjek zapita: Što on zapravo želi? Stanje između rata i mira? – pita se Korać i dodaje kako je Vučić u realno teškoj situaciji: ima problema s Hrvatskom, izvana ga pritišću zbog Dodikova referenduma i Kosova. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, čije su izjave izazvale reakcije, i jučer je opet pozvao Vučića da ukine sporni zakon o jurisdikciji nad ratnim zločinima.

– Imam samo jednu poruku, gospodine, ukinite taj zakon i onda smo "šlus", možemo normalno nastaviti razgovarati. U protivnom, bit će posljedica – kazao je Milanović.

Upitan da komentira izjavu Vučića kako je “šaka jada” možda i najteža uvreda koju je čuo, odgovorio je:

– Kad nekome kažete da je šaka jada, to kažete zato što glumi šaku, dakle to nećete reći nekome tko nema mentalitet silnika ili pokušaja da bude silnik. E sad, ako je to najgora uvreda i kvalifikacija, mogu smisliti puno gore uvrede. Ovo je ruganje nekome tko želi biti silnik. To su one uvrede koje on redovito ima u svom repertoaru prema Hrvatima. Postoji jedna beogradska čaršija koja bi htjela biti na pet strana svijeta... Ne ide to, a zbog toga srpski narod, pogotovo u Hrvatskoj, pati – kazao je Milanović. Poručio je i da su problemi hrvatskoga društva dvostruki standardi i da jedni, strogi, kriteriji vrijede kad si u SDP-u, a drugi kad si u HDZ-u.

>> Milanović: Nikad protiv Srba, uvijek protiv čaršije

Komentara 39

DA
DalmatinskiGaleb
14:30 31.08.2016.

Za Vučića je situacija kristalno jasna! Ono što devedesetih Srbija nije uspjela klanjem i paljenjem, to sada pokušava u rukavicama, lažima, obmanama i kojekakvim diplomatskim akcijama. Da je to normalna država koje iole poštuje svoje susjede, zabranila bi stranke kojima je "glavni smisao postojanja stvaranje Velike Srbije" - a ta stranka ne samo da nije zabranjena nego predstavlja treću političku snagu u toj državi. Pored toga, Vučić i ostali depilirani Četnici se nikada nisu odrekli svojih akcija devedesetih, nego su cijelu karijeru posvetili da ih opravdaju i stvore teren za nova "dejstva".... Samo jedna riječ, odnosno samo tri slova - F U J !!!

DU
Deleted user
14:33 31.08.2016.

Što ste se vi večernjakovci zaljubili u ove četničke likove, svaki dan vire s naslovnica. Koja je svrha toga, kakav su oni nama faktor i na što mogu utjecati. Možda na to koliko će autobusa srba doći glasati za SDPP i njihovu kamarilu.

DU
Deleted user
14:17 31.08.2016.

TO JE NAJVECI LAZOV I LJIGAVAC. DEKLARIRANI CETNIK I KADA JE KOD NJEGA DOSAO PUPOVAC , NAKON TOGA JE PROMJENIO RETORIKU, TAKO DA SADA MOZE PUPOVAC VIS EPLJUVATI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije