Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Velike stranke silnim obećanjima ukrale blokirane Živom zidu

Najveći dužnici nisu obični građani, nego 54 tisuće propalih poduzetnika koji duguju vrtoglavih 34 milijarde kuna
31. kolovoza 2016. u 18:15 19 komentara 2252 prikaza
blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vodeći politički blokovi pripremili su zaduženim građanima velikodušne darove: otpis duga do visine prosječne plaće, prebacivanje privatnih dugova u neki vid državne banke, zabranu ovrhe na prvoj nekretnini i slično.

Uz izobilje koje dužnicima nude izborni favoriti, Živi zid i ostale male stranke potencijalne birače moraju tražili izvan svog prirodnog bazena jer se pokazalo da stotinjak tisuća glasova koje su dobili na prošlim izborima nije dovoljno da mirno čekaju kraj izbora i novu podjelu karata.

Izborni sustav ne pogoduje strankama koje svoje glasove love svugdje pomalo, kao što je to situacija s trenutačno 329 tisuća blokiranih građana koji su proporcionalno razasuti po svim izborim jedinicama. Blokirani nisu homogena grupacija, glavnina od 40 milijardi kuna ukupnog duga pripada propalim poduzetnicima i obrtnicima – njih 54 tisuće dužno je vrtoglavih 34 milijarde kuna koje nikad neće vratiti.

Ta grupacija dužnika zapravo su problem banaka, kojima duguju, i njih osobno, a ne države. Obje strane moraju podnijeti teret svojih loših poslovnih poteza. Dugovi malih, običnih ljudi nisu tako veliki, trenutačno ih je 45 tisuća s dugom do 2000 kuna i, po svemu sudeći, to su uglavnom novi dužnici blokirani posljednjih godinu dana.

SDP-ova je vlada 2015. godine isposlovala otpis 107 milijuna kuna duga za 30 tisuća građana koji su u prosjeku dugovali oko 3500 kuna. Sad HDZ obećava da će oprostiti dug do iznosa jedne prosječne plaće, odnosno oko 5600 kuna. Kad je Milanović kretao u svoj prvi otpis, računali su da će barem 60 tisuća dužnika realizirati to pravo.

No, nakon što su s vjerovnicima dogovoreni kriteriji i provedene provjere imovinskog statusa dužnika, pokazalo se da nisu svi blokirani k'o crkveni miševi jer su mnogi raspolagali znatnom imovinom.

Otpis duga otvara pitanje pravne sigurnosti, ali i moralnog hazarda pa je kvalitetnije govoriti o postupku ovrhe, njezinoj cijeni i načinu na koji se država upliće u dužničko-vjerovničke odnose. Pametan je prijedlog stranke Pametno, primjerice, da se uvede mali osobni stečaj koji će biti brži u odnosu na postojeći Zakon o osobnom bankrotu.

Zabrana ovrhe na prvoj nekretnini mogla bi utjecati na kreditnu politiku banaka jer bi one prestale kreditirati mlade obitelji koje tek kreću u samostalni život, a nemaju drugi stan ili nekretninu koju mogu založiti.

>> Milanović, Glavašević i Obersnel grmjeli o ravnatelju HRT-a, Hasanbegoviću, fontanama, kulturi...

Što predlažu stranke

Most: 

– osnovao bi tzv. lošu banku koja bi preuzimala problematične kredite, preprodavala ih i otpisivala

– mijenjao bi uvjete ovrhe na nekretnini za manji dug, kao i uvjete ovrhe na jedinoj nekretnini

HDZ: 

– izuzeo bi ovrhu nad jedinom nekretninom

– uveo bi otpis dugova  koje građani imaju prema državi, lokalnoj upravi, komunalnim i javnim poduzećima do jedne prosječne plaće uvećano za kamate

SDP: 

– ovrha nad dugovima male vrijednosti do 20 tisuća kuna ne bi se provodila na nekretninama

– smanjio bi troškove ovršnog postupka kada ovrhu provode „veliki sustavi“

Pametno: 

– uveo bi mali osobni stečaj za dužnike do 30.000 kuna

– otpisani dug vodio bi kao neoporezivi dohodak

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • pozgajs:

    Živom zidu će ukrasti i glasove sdp apis-ovci kao i zadnje izbore.

  • kdem75:

    Živi zid je svojim inaćenjem uništio životnu prilku da se nešto promjeni u jadnoj našoj. Trebali ste koalirat sa mostom i to bi bio pravi 3. put! cca 40 mandata, a onda bi se Milanče i Plenki gađali u bulju ... prikaži još! na trosjedu da spase živu glavu!

  • iva.begovic:

    Danas je Bandić odlučio da novcem Zagrepčana platiti udžbenike djeci u Petrinji i dopunsko osiguranje Romima u cijeloj državi. Kako su takve odluke u ovlasti gradonačelnika. Što radi Državna revizija, što radi Državno odvjetništvo. Zar je gradski proračun Bandićeva kasica ... prikaži još! prasica iz koje će financirati izbornu kampanju. Strašno, daleko smo mi od civiliziranog društva. I molim neka se nitko ne čudi što mladi bježe od političkog primitivizma koji vlada u ovoj zemlji. O tome nema dvojbe.