Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Udruga "U ime obitelji" zadovoljna provedbom parlamentarnih izbora

Predstavnica udruge Natalija Kanački rekla je da je izbore pratilo 347 promatrača na raznim izbornim mjestima, od čega šest u inozemstvu, te u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i u tvrtki APIS koja je informatički obrađivala podatke.
14. rujna 2016. u 12:44 2 komentara 273 prikaza
U ime obitelji
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Udruga "U ime obitelji" izrazila je u srijedu zadovoljstvo provedbom nedavnih parlamentarnih izbora, ističući kako njihovi promatrači nisu zabilježili veće nepravilnosti u izbornom procesu.

Predstavnica udruge Natalija Kanački rekla je na konferenciji za novinare da je izbore u nedjelju pratilo 347 promatrača na raznim izbornim mjestima, od čega šest u inozemstvu, te u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i u tvrtki APIS koja je informatički obrađivala podatke.

Kanački je ocijenila da je izborni sustav napredovao u odnosu na prethodne izbore te izvijestila da je njihov infocentar zabilježio oko 100 poziva građana zbog manjih nepravilnosti. Radilo se, primjerice, o lošoj informiranosti građana u vezi glasovanja izvan mjesta prebivališta, na nekim mjestima su omogućili grupno glasovanje, krivo označavanje kutija i sl.

Izbori su prošli uredno i uz manje neprivalnosti, a za poboljšanje izbornog procesa treba bolje educirati članove biračkih odbora, a edukaciju birača treba provesti sustavno i stručno, a ne preko medija. Izborni proces je i dalje spor pa bi se organizacijski i tehnički mogao unaprijediti.

Informatičar Damir Ivan Konjevod rekao je da su djelatnici APIS-a bili vrlo susretljivi prema promatračima te da na njihov rad nisu imali primjedbi. Po njegovim riječima, moguća su prvenstveno tehnička poboljšanja u radu APIS-a, koja bi omogućila brži i transparentniji rad APIS-a te brže i transparentnije objavljivanje rezultata izbora.

Pohvalio je i rad mobilne aplikacije i internetske stranice izbori.hr jer su radili besprijekorno u svakom trenutku izborne noći.

>>Birači su zasićeni lažnim obećanjima

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Avatar EU MOJCA
    EU MOJCA:

    sve što udruga predlaže treba objeručke prihvatiti jer se pokazalo da su jedini oni ostali čuvari naših tradicionalnih, kršćanskih i inih vrijednosti

  • Bjelovar112:

    Jao bitne stvari udruga je zadovoljna a sto da nije ?