Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO TERENSKO ISTRAŽIVANJE

Mrtva utrka HDZ-a i SDP-a: Narodna koalicija dobiva 55 mandata, HDZ bez dijaspore 53, Mostu 12

d
07.09.2016.
u 20:10

Kad se procjenjuju mandati Živog zida i Milana Bandića, treba biti na oprezu jer obje opcije u istraživanju imaju dosta graničnih mandata

Hrvatski sabor nakon izbora 11. rujna mogao bi izgledati bitno drukčije nego nakon prošlih izbora ako je suditi prema velikom terenskom istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Ipsos na više od 4200 ispitanika – u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici.

Osim Mosta, kao treće opcije koja sada osvaja 12 mandata (od čega ima 11 sigurnih mandata, a četiri granična), kao znatno jači trećeputaši nego na prošlim izborima pojavljuju se Živi zid i koalicija Milana Bandića.

Živi zid – četvrta snaga

Tako bi ekipa Ivana Vilibora Sinčića kojoj se pridružila i odmetnuta Mostova trojka (Jedina opcija) mogla osvojiti osam mandata, a koalicija zagrebačkog gradonačelnika Bandića sedam. Bio bi to znatan skok u odnosu na prošli sastav Sabora kada je Živi zid imao samo jednog zastupnika, a Bandić dvoje. No s procjenama njihovih mandata treba biti oprezan jer Živi zid prema anketi ima dva sigurna mandata i osam graničnih (od tih osam šest je vjerojatnije da će dobiti pa ukupno ispada osam mandata), a Bandićeva koalicija dobiva sedam mandata od čega je pet sigurnih i pet graničnih mandata, ali od tih pet dva su vjerojatnija da bi mogao dobiti pa je ukupni očekivani zbroj sedam mandata za zagrebačkog gradonačelnika. No ankete su i uoči prošlih izbora Živom zidu davale znatno veću podršku, a na kraju su u Saboru imali samo jedan mandat iako su na izborima osvojili gotovo 100 tisuća glasova.

Foto: VLm

Bandić i Živi zid jedino su, zaista, veliko iznenađenje koja je pokazala anketa Nove TV, dok HDSSB gubi jedan mandat i ostaje na jednome, a mandat dobiva i lijevo orijentirana stranka Pametno.

Sabor bi tako u ovom mandatu trebao biti bez pravaša jer HSP AS koji je bio dio Domoljubne koalicije, a sada na izbore izlazi u koaliciji sličnog imena – Domovinskoj – ne ulazi u Sabor. Sa Saborom se pozdravljaju i Hrvatski laburisti koji s odlaskom prvog predsjednika Dragutina Lesara doživljava strmoglavi pad. Rast Živog zida i Bandićeve koalicije mora se negdje osjetiti pa tako anketa pokazuje da Most, za razliku od prošlih izbora, pada na 12 mandata (s tim da Most ima 11 sigurnih mandata i četiri granična pa bi u za sebe idealnim uvjetima mogli doći do 15 saborskih zastupnika). Kada je riječ o velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, odnosno Narodnoj koaliciji, u Saboru će zauzimati približno jednak broj mjesta – HDZ prema anketi dobiva 53 mandata (mogla bi im se pridružiti i tri mandata iz dijaspore što je 56 i time bi bili tri mjesta u minusu u odnosu na prošle izbore), a Narodna koalicija prema anketi može računati na 55 mandata. Ako im se pridruže i tri IDS-ova, onda bi lijevi blok imao 58 mandata budući da im je IDS prirodni saveznik.

Foto: VLm

HDZ ne gubi bez pravaša

– Budu li rezultati izbora ovakvi kakve sugerira istraživanje Nove TV, jasno je da će situacija u Saboru biti još složenija nego nakon prošlih izbora – kaže politički analitičar Nove TV Tihomir Cipek. Rezultati ankete također pokazuju, dodaje Cipek, i da SDP nije uspio prelomiti situaciju u svoju korist i iskoristiti krizu vlasti.

– Vlada nije funkcionirala, bavila se sama sobom, Most koji je bio na vlasti ponašao se kao opozicija vlastitoj Vladi i sve je to skupa zapravo i dovelo do pada Vlade, a SDP to, kako pokazuje anketa, nije dobro iskoristio. Ni ta sinergija sa HSS-om, sudeći prema rezultatima, nije dala učinka. No ja cijelo vrijeme govorim da ćete rijetko gdje u Hrvatskoj uopće naići na uspješnu sinergiju. Dokaz za to je i HDZ koji se odrekao pravaša i to mu se na kraju očito neće pokazati kao gubitak – kaže Cipek.

>> Narodnoj koaliciji Istra i sjever Hrvatske, HDZ-u Slavonija, Most se drži, Živi zid raste

>> Lika i Dalmacija HDZ-u, zapad Zagreba SDP-u: U najjačoj utvrdi HDZ-u dva mandata 'vise' zbog Mosta

Komentara 254

RI
Rizlman
20:38 07.09.2016.

Ne mogu vjerovati da još uvijek postoje ljudi koji su ili vrlo lošeg pamćenja ili u tolikoj mjeri nepismeni da će glasati za Milanovića i njegove provalnike, razdjelnike, financijere Save Štrbca, transkriptodilere, prekucavače šasija na MIG-ovima, zaštitnike udbaških ubojica itd.

SH
shannoncrobriggs
20:17 07.09.2016.

Realno dodat HDZ-u barem 4 mandata i to je to.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
20:17 07.09.2016.

milanoviću netko treba savjetovati da manje govori jer iz dana u dan sdp je lošiji i lošiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije