Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demokratska odluka

Most sa SDP-om samo ako sve drugo propadne. SDP i HNS ovaj će put podržati šefa Sabora, a mogli bi podržati i neke od 7 Mostovih zahtjeva

22.09.2016., Zagreb - Milorad Pupovac i Andrej Plenkovic dali izjavu za medije nakon odrzanih pregovora HDZ-a i predstavnika manjina o sastavu nove Vlade.   Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
23.09.2016.
u 21:45

Petrov je poručio da Most i HDZ pregovaraju, ali da se još ne može konačno konstatirati ni to da će Most i HDZ formirati vlast

Intervju lidera Mosta Bože Petrova za sarajevski Dnevni avaz u kojemu kaže da Most i HDZ pregovaraju ali da se još ne može konačno konstatirati da će Most i HDZ formirati vlast, otvorio je nekoliko pitanja. 


Kako neslužbeno doznajemo iz Mosta za njih je i dalje prva opcija nastavak pregovora s HDZ-om, koji se, doznajemo, mogu izjaloviti samo ako HDZ te pregovore bude namjerno odugovlačio.

Manjinska vlada ih ne zanima

U Mostu očekuju kako će s HDZ-om kroz tjedan dana dogovoriti programske osnove djelovanja buduće Vlade. 
Ukoliko ti pregovori iz bilo kojeg razloga puknu, opcije su sljedeće: Ili će Most otići u oporbu ili iz Sabora podržavati manjinsku vladu ili će otvoriti pregovore sa SDP-om.


– Samo ako HDZ ne uspije složiti vladu s drugim strankama, Most će razmisliti hoćemo li otvoriti pregovore sa SDP-om, jer smatramo da još jedni izvanredni izbori nisu u interesu Hrvatske – kaže naš izvor.

Poruke koje je lider Mosta Božo Petrov uputio u intervjuu za Dnevni avaz izazvale su dosta pažnje na hrvatskoj političkoj sceni jer se te poruke mogu dvojako tumačiti.

U tom smislu razmišljanja su sljedeća: Prvo, možda Petrov samo diže cijenu Mostu u pregovorima s HDZ-om, pogotovo nakon što je Andrej Plenković pozvao i HSS i zastupnike Bandićeve koalicije na suradnju, pa HDZ i bez Mosta gotovo ima 76 zastupnika. Drugo, Mostu je možda i opcija da ostane u oporbi, odnosno da podrži manjinsku Vladu. Opcija manjinske Vlade kuloarski se spominje i u HDZ-u, to jest u HDZ-u su spremni i na tu varijantu.

Naš sugovornik iz Mosta na pitanje razmišlja li se u Mostu i o opciji da Most iz parlamenta podržava manjinsku Vladu HDZ-a kaže: “Ne. Jer bi u tom slučaju morali pokrivati i njihove eventualne marifetluke, a istovremeno trpiti i nepravedne optužbe da smo kočničari nekih Vladinih prijedloga”.

Zaključno, u Mostu, neslužbeno doznajemo, smatraju da HDZ Vladu u konačnici može sastaviti i sa nekim drugim strankama, jer da u politici “ništa nije determinirano”.     

Postignu li HDZ i MOST dogovor o šefu Sabora, za njihov će prijedlog glasati i SDP i HNS.

Kažu to naši sugovornici iz vodstva tih dviju stranaka koje su zadnji put donijele odluku da ne podrže HDZ-ova Željka Reinera. Podsjećamo, Reiner je nakon prošlih izbora izabran nakon neuspjelog SDP-ova pokušaja s Robertom Podolnjakom, s 88 glasova za. Zastupnici koalicije Hrvatska raste tada su bili suzdržani, izuzev SDP-ova Josipa Leke koji je jedini od svih SDP-ovaca glasao za Reinera. Ovog puta oporba se kani držati demokratskih standarda, a to je da se šef Sabora podrži, ako je moguće, i jednoglasno.

‘Samo neka krenu raditi’

– To je bila uglavnom i praksa i šteta što se to nije dogodilo i s Reinerom. Mjesto predsjednika Sabora uvijek ide vladajućima i ovog puta mi ćemo sigurno glasati za njihov prijedlog – kaže potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš. U SDP-u i u HNS-u ne kriju da bi mogli podržati i neke od sedam Mostovih zahtjeva.

– Mogli bismo dignuti ruku za novi ovršni zakon, ali i za uvođenje tri preferencijalna glasa – kažu u SDP-u. I u HNS-u kažu da će biti konstruktivni i da će sve prijedloge u Saboru koje drže kvalitetnima podržati, pa možda i neke Mostove.

– Nismo još o tome raspravljali, ali ja ću sigurno biti za uvođenje tri preferencijalna glasa. Za dobar prijedlog uvijek treba glasati, samo neka krenu raditi – poručuje HNS-ova Anka Mrak Taritaš.

Goran Aleksić i Franak približavaju se Mostu?

Božo Petrov primio je udrugu Franak zbog tužbe Unicredit Banke. Frankovci su se požalili na ministra vanjskih poslova Kovača koji je izjavio da je odluka o konverziji kredita bila nepromišljena. Ponovno se otvorilo pitanje hoće li se Goran Aleksić, zastupnik frankovaca u Saboru, pridružiti Mostu. Za sada se o tome nije razgovaralo, ali u Mostu kažu da bi im bilo drago da se to dogodi. Time bi Most imao 15 zastupnika, što bi sa 61 zastupnikom HDZ-a bilo dovoljno za većinu. Osim toga, 15 zastupnika dovoljno je za stavljanje zakona u proceduru. Aleksić nije bilo na sastanku, ali kaže da ne bi imao ništa protiv toga da surađuje s Mostom ako tako odluči udruga Franak. (dć)

Komentara 83

DU
Deleted user
21:05 23.09.2016.

Kad povučem paralelu sa ‘pregovorima’ koje je Petrov vodio u prošloj epizodi,dođem do zaključka da je diletant bio i ostao. Politika se ne vodi lupanjem šakom po stolu i ucjenama nego tražeći kompromis koji je optimalno rješenje situacije u kojoj se RH nalazi. Hrvatski narod je bio svjedok ponašanja Mosta koje je više ličilo na ples slonova u staklenoj vitrini nego na aktiranje zrele političke stranke. Situacija se ponavlja. Nedvojbeno pozitivan impuls koji je Most prouzročio rušenjem monopola HDZa i SDPa nestaje kad potražim odgovor na pitanje šta uopće želi ova stranka postići? Izgleda da im je više stalo do vlastitog ega i imiđa nego do Hrvatske. Izgleda da im je više stalo do carevanja i ministarskih fotelja nego do kvalitetnijeg života građana RH. Znaju da je država u komi,paralizirana bez stabilne i jake vlade. Naprosto je smiješno kad se njihovo ponašanje usporeedi sa njihovim domoljubnim parolama za spas RH.kojima nas šopaju Da im je stvarno stalo do RH,da im je to primarni cilj,zalagali bi se i brzo zakoračili i postali dio vlade koja nam je itekako potrebna i to u kratkom roku. Ako ovako nastava,ako se nastave grčevito držati probušenog šlaufa umjesto da odplivaju do obale izgubiće i to malo povjerenja u njih kojeg je svakim danom sve manje,jer,ljudi se svakodnevno pitaju,šta je Most opet izmislio. Kapa dolje Plenkoviću,imati strpljenje sa ovakvim potencijalnim partnerom,pregovarati sa takvim,to je kako mi se čini Sizifov posao.

Avatar navijač
navijač
20:27 23.09.2016.

Most je samo faktor nestabilnosti, i bilo bi bolje bez njihovih pokvarenih ucjena sastaviti vladu.

AC
ante carapovic
22:02 23.09.2016.

Plenkovicu tjeraj te mostovce od sebe dok je vrjeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije