Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Pristanak na uvjete Mosta ili velika koalicija HDZ-a i SDP-a

Andrej Plenković prepoznao je trenutak i svojom pomirljivošću uspio barem na trenutak relaksirati društvo. Birači su mu to honorirali.
12. rujna 2016. u 07:20 63 komentara 16186 prikaza
Božo Petrov
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska se, kad je riječ o političkim preferencijama njezinih građana, nepovratno promijenila. SDP i HDZ nisu više isključivi politički gospodari zemlje. Ostaje samo pitanje je li to posljedica demokratskog sazrijevanja nacije ili samo izraz bunta i nezadovoljstva hrvatskih građana. Kako god bilo, nakon dva desetljeća dominacije i izmjenjivanja u Banskim dvorima, danas Vladu ne mogu više sastaviti bez treće opcije.

Hrvatska je umorna od podjela, priče o partizanima i ustašama ostavile su dubok trag na naciju dodatno izranjavanu gospodarskom krizom. Demografski slom nije više prijetnja, on je stvarnost kojoj svakodnevno svjedočimo. Hrvatski je domoljub danas onaj tko je politički spreman prihvatiti da su sastavni dio nacionalnog bića i lijevi i desni, tko ne inzistira na podjelama, već na građenju tolerantnog društva spremnog da osudi sve oblike totalitarizma, nasilja i isključivosti. Isključimo li jedni druge, neće nas ostati ni dva milijuna, a uz sadašnju populacijsku politiku to je siguran put prema nestanku nacije. Andrej Plenković prepoznao je trenutak i svojom pomirljivošću uspio barem na trenutak relaksirati društvo. Birači su mu to honorirali.

Godinama su mnogi zazivali treću opciju koja će se izdići iznad ovih podjela. Na prošlim izborima ona se manifestirala u velikoj i neočekivanoj potpori Mostu, koji je na sve načine izbjegavao rasprave o svjetonazorskim podjelama. Danas se Most potvrdio kao nezaobilazan politički faktor, a Živi zid, iznenađenje ovih izbora, to tek treba dokazati. Što je ostalo dvjema najjačim strankama?

Dvije su opcije: pristati na zahtjeve Mosta ili Živog zida ili velika koalicija HDZ-a i SDP-a. I u jednom i u drugom slučaju dionici političke vlasti moraju biti spremni na velike ustupke i dugotrajne pregovore. Pođemo li od toga da Most ne želi ni milimetar odstupiti od svojih zahtjeva obznanjenih uoči izbora, nameće se zaključak da bi popustiti trebala druga strana. No, pregovori ne bi bili ništa lakši ni u slučaju velike koalicije, u kojima bi i SDP i HDZ morali učiniti znatne ustupke. Hrvatski građani trebaju biti spremni na to da će uskoro možda opet morati izići na izbore. Ako je to zalog bolje Hrvatske, u tome nema ništa loše.     

>> Plenković: 'Otvoreni smo za razgovor s onim strankama koje su nam svjetonazorski i programski bliže'

>>Završni rezultati: HDZ ima 7 mandata više od SDP-ove koalicije, Most 13, Živi zid 8, IDS 3, Bandić 2, HDSSB 1, Glasnović 1

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  U Hrvatskoj je politika samo način kako da bez rada dođeš do velike love i lagodnog života

 • strsljen2013:

  Evo ponovo izbora za šest mjeseci do godine dana.

 • Gospon Drug:

  Bez obostrane suradnje stranaka vlada neće funkcionirati što se već pokazalo.Za brak treba sklad a toga u prošloj vladi gotovo da i nije bilo...