Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Primorac: Plenković obrazovanje smatra nacionalnim prioritetom. Mornar: Za reformu je ključan Jokić

Sastanku su prisustvovali Vedran Mornar, Ivica Kostović, Dragan Primorac, Radovan Fuchs i Predrag Šustar
31. kolovoza 2016. u 17:17 13 komentara 2118 prikaza
andrej plenković
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

– Tema obrazovanja, tema povezivanja obrazovanja i tržišta rada ključna je za rast gospodarstva – kazao je jučer, nakon sastanka s petoricom bivših ministara obrazovanja predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. A središnja tema razgovora s bivšim ministrima, među kojima je bio i ministar u SDP-ovoj vladi, prof.dr. Vedran Mornar, bila je kurikularna reforma.

Osim Mornara na sastanku su bili akademik Ivica Kostović, prof.dr. Dragan Primorac, dr. Radovan Fuchs i tehnički ministar prof.dr. Predrag Šustar.  Većina njih se složila da kurikularnu reformu treba vratiti u institucije, prvenstveno pod okrilje ministarstva obrazovanja, što je nakon sastanka novinarima kazao i sam Plenković. 

– Zaključili smo da je riječ o nadstranačkom pitanju, koje zahtijeva širok društveni i politički konsenzus. Mora biti utemeljen na inputu stručnjaka. Naglasili smo da se u okviru programa treba govoriti i o hrvatskoj povijesti, jeziku, identitetu i svemu onome što je potrebno da naši mladi znaju tko su, što su i odakle dolaze – rekao je Plenković. Dodao je da će nastojati da se proces nastavi.

– Da bude uključiv, da se uključe i sve ključne institucije, poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i šire akademske zajednice – rekao je Plenković, dodavši da želi i recenziju domaće i međunarodne znanstvene zajednice, kao i da proces bude financijski potpomognut iz europskih fondova. 

Bivši HDZ-ov ministar Fuchs tvrdi da je ovo prvi put da je predsjednik njihove stranke sazvao sastanak samo s temom obrazovanja i ističe da su se svi sudionici složili da je nastavak kurikularne reforme nužan.

Konstatirano je da čitav proces treba voditi Ministarstvo obrazovanja te da se moraju provesti zakonske promjene kako se i u budućnosti cijeli projekt reforme ne bi, kao do sada, vodio bez zakonske podloge. Rečeno je također da bivšeg voditelja ERS-a Borisa Jokića nitko nije isključio, nego da je on otišao sam i da je u radu na reformi uvijek dobrodošao – prepričao nam je Fuchs.

Bivši ministar znanosti i obrazovanja prof.dr. Dragan Primorac kaže da je "Andrej Plenković pokazao mudrost kad je okupio SDP-ove i HDZ-ove ministre te je time pokazao da na obrazovanje gleda  kao na nacionalni prioritet". Njegov je dojam da Plenković na projektu reforme obrazovanja želi okupiti sve relevantne ljude.

Što se tiče voditelja ERS-a Borisa Jokića, mogu reći da se niti jedan nacionalni projekt ne smije vezati za jednu osobu, bez obzira na to bio on Primorac ili Jokić... No zajednički stav je da za gospodina Jokića i sve one koji imaju nešto reći o tome treba biti mjesta u timu  koji će provoditi kurikularnu reformu. Moj stav je jasan,  obrazovanje ne smije biti samo tema predizbornih kampanja  već treba snažnu financijsku potporu – tvrdi Primorac.

Za razliku od njih, ministar u SDP-ovoj Vladi prof.dr. Vedran Mornar smatra da reforma može uspjeti samo ako je vodi dr. Boris Jokić, a to je, kaže, jasno rekao i na sastanku s Plenkovićem.  

– Rekao sam im jasno da reforma nema izgleda za uspjeh ako je samo HDZ-ova ili samo SDP-ova, da se mora postići konsenzus.

Za uspjeh je ključan Jokić i mora se provoditi sa što manje uplitanja politike – ističe Mornar. Dodaje da ne zna zašto je i on pozvan na sastanak te šaljivo dodaje da mu nije "ponuđeno ministarsko mjesto, a niti se učlanio u HDZ".

Komentirajući Mornarovo stajalište o Jokiću, predsjednik HDZ-a je kazao: – Ja sam pravnik i čovjek koji poštuje institucije i poštuje osobne odluke pojedinih aktera u javnom životu. Koliko mi je poznato, Jokić je samovoljno napustio dužnost koju je imao, na njemu je da odluči na koji će se način vratiti u taj proces.

Pitanje kurikularne reforme nije pitanje pojedinca. Mi smo u raspravi vidjeli koji su sve akteri bili otpočetka procesa. Identificiranje procesa samo s jednom osobom bilo bi pretenciozno – rekao je Plenković, naglašavajući da su  vrata za suradnju otvorena. 

Voditelj Strategije obrazovanja i SDP-ov kandidat za ministra obrazovanja prof.dr. Neven Budak poručio im je da reforma nikad nije bila u okviru Ministarstva obrazovanja i da ondje nije ni predviđena Strategijom koja je donesena u Saboru.

– Kurikularna reforma nije stranačka, cijeli projekt su vodili nestranački ljudi, donesena je u Saboru bez i jednog glasa protiv... I zaustavljena je, svima je to jasno – prokomentirao je Budak.

>> Plenković: Nastavak kurikularne reforme prioritet buduće vlade

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Deleted user:

  Jokićev kukurikulum... neće moći ove noći. Neka pokuša u komšiluku, šteta da talenat propada.

 • Avatar BuzzLightyear
  BuzzLightyear:

  A zašto bi taj neki Jokić, ili kako se zove, bio ključan za uspjeh reforme sustava obrazovanja. MOžda je ključan kako bi se ta reforma provela u jugofilskom stilu, ali mi želimo reformu koja će nas učiniti konkurentnima na svjetskoj razini.

 • Bogdanovic44:

  Primorac jedan od najboljih političara što je hrvatska imala, a o gospodinu Plenkoviću mislim da je suvišno trošiti riječi jer on je fantastičan govornik,umjeren, pravi gospodin, a dok bi za Milanovića bi moglo biti sve obrnuto, to da je bahat,arogantan ... prikaži još! i dalje da ne nabrajam