Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još tri dana

Ovo su važne upute svim akterima za izbore. Neke stvari su strogo zabranjene

glasačka kutija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
08.09.2016.
u 11:45

GONG u svom priopćenju podsjeća da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače

Uoči prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor GONG je pozvao sve aktere izbornog procesa (biračke odbore i ostala izborna tijela, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije) da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora. 

GONG u svom priopćenju podsjeća da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih poziva da se detaljno informiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče kako će glasati.

Upute biračima

– Prilikom glasanja birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasaju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju. Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ako im je istekla osobna iskaznica ili nemaju  prebivalište u Hrvatskoj, uključujući i nedavna neopravdana odjavljivanja iz prebivališta, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Birači kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište trebaju što prije podnijeti MUP-u zahtjev za prijavu prebivališta. Ako birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovu domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt-informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica – ističu iz GONG-a.

Izbori na biračkim mjestima u inozemstvu traju dva dana, u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna podsjećaju IZ GONG-a. Napominju da se birački odbori moraju strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba. 

GONG će zaprimati neanonimne dojave građana o nepravilnostima

GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište. GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti: promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata, promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela.

Na kraju priopćenja ističu da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr. GONG će tijekom izbornog dana pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila, a detaljnije informacije korisne biračima dostupne su na www.gong.hr.

> > DIP: Prve potpune rezultate izbora objavit ćemo u ponoć

Ključne riječi

Komentara 4

SS
S.Savić
12:56 08.09.2016.

Glasovanje bi trebalo biti obvezno

Avatar pendreck
pendreck
16:15 08.09.2016.

Da nova vlada bar odobri glasanje putem pismom...

Avatar kriticko_razmisli
kriticko_razmisli
15:32 08.09.2016.

GONG koji financira Soroš...pametnom dosta o njihovoj "demokraciji" i "ljudskim pravima" !!! Marš stoko!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije