Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most mijenja taktiku

Mostovi zahtjevi – prvo konstituiranje Sabora i donošenje bitnih zakona

09.06.2016., Zagreb - Potpredsjednik Vlade RH Bozo Petrov obratio se medijima i potvrdio kako MOST nece sudjelovati u politickim trgovinama. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.09.2016.
u 07:01

Među ostalim, traže da se RTV pretplata smanji sa 80 na 50 kuna te da ovrhe provodi sam HRT, a ne odvjetnički uredi i javni bilježnici kako je to bilo do sada

Izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti (rezanje novca koji stranke dobivaju iz državnog proračuna, kresanje beneficija saborskih zastupnika, novčana penalizacija za nedolazak na sjednice) te izmjena Zakona o HRT-u (ovrhe bi provodio sam HRT, a ne odvjetnici i javni bilježnici te smanjenje RTV pretplate sa 80 na 50 kuna), neki su od preduvjeta Mosta s kojima će se morati složiti i HDZ i SDP ako bilo koja od dvije najveće stranke s njima kasnije želi sastaviti zajedničku Vladu.

Nakon neugodnog iskustva i brojnih opstrukcija koje su im, tvrde u Mostu, radili partneri iz HDZ-a u ovoj Vladi, Most mijenja taktiku. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je jučer da neke stvari moraju biti učinjene i prije formiranja Vlade. 

To znači da će Most nakon izbora od HDZ-a i SDP-a prvo tražiti da se konstituira Sabor, a potom da se u Saboru dogovore i izglasaju neki zakoni i odluke na kojima će Most inzistirati, a tek nakon toga Most će odabrati partnera s kojim će formirati Vladu. Komentirajući uvjete koje će Most staviti pred eventualne partnere u novoj Vladi, Panenić je rekao da misli da su to stvari koje se moraju donijeti konsenzusom i da je to uvjet Mosta za formiranje Vlade.

– Mora se znati što je nacionalni interes i to treba podržati, a dosadašnju praksu držanja fige u džepu i obećanja koja se kasnije ne ispunjavaju, poput smanjivanja beneficija saborskim zastupnicima i sličnog, to Most više sigurno neće dopuštati – rekao je Mostov ministar gospodarstva.

U Mostu inzistiraju da nije riječ o ultimatumima, a kamoli o ucjenama.

– Ovdje je riječ o jamstvima, a ne o ultimatumima. Načinu na koji bi političari mogli pokazati da žele raditi za Hrvatsku, a da sve ostane na riječima – rekao je jučer lider Mosta Božo Petrov.

Zbog toga što neki zakonski prijedlozi Mosta u prošlom sazivu Sabora uopće nisu ni došli na dnevni red, Most će, neslužbeno doznajemo, nakon izbora tražiti mjesto predsjednika Sabora.

– Razgovarat ćemo, ne mislimo biti isključivi – rekao je Zoran Milanović, šef SDP-a komentirajući zahtjeve Mosta da se neki zakoni u Saboru donesu prije formiranja nove Vlade.

Među uvjetima Mosta su i izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti kojima bi se smanjila proračunska davanja za rad političkih stranaka. Šef SDP-a Zoran Milanović uvjeren je da bi daljnje rezanje novca za stranke dovelo do njihova financiranja novcem sumnjiva podrijetla.

– Stranke se trebaju financirati iz proračuna po kriterijima izbornih rezultata. Sporedno je hoće li to biti pet posto manje ili više, bitno je da prljavi novac i novac kojemu se ne zna podrijetlo ne ulazi u politiku – rekao je Milanović.

Neslužbeno se jučer u SDP-u moglo čuti da su Mostovi zahtjevi neozbiljni i potpuno neprimjereni i da su očito rezultat nervoze zbog pada rejtinga. A konkretne korake koji bi prethodili sastavljanju Vlade (prvo formiranje Sabora, a potom izglasavanje zakona) u SDP-u smatraju neizvedivima. Andrej Plenković, šef HDZ-a, jučer je ponovio da je otvoren za suradnju s Mostom nakon izbora, ali i poručio je da HDZ neće pristajati ni na kakve ucjene i ultimatume u postizbornim dogovorima.

Naši izvori iz HDZ-a, barem koliko oni znaju, kažu da Božo Petrov dosad nije ni neformalno HDZ-u izlagao svoje uvjete za suradnju nakon izbora. No kažu da Petrov odaje dojam čovjeka u panici, ali i da je u nekim neformalnim razgovorima s ljudima iz HDZ-ova vodstva navodno istaknuo da je skloniji suradnji s HDZ-om nego sa SDP-om nakon izbora. 

>> HNS objavio 7 jamstava za Most: 'Moraju ih ovjeriti kod javnog bilježnika'

Komentara 45

Avatar Bruno
Bruno
07:38 01.09.2016.

Ufffff kojeg li populizma!!! Nije narod slijep i gluh, ne vjerujem da ovo jos jednom prolazi.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
07:27 01.09.2016.

Mostovci su se fino uhljebili i dobro profitirali iako bez znanja i kvalifikacija, samo blefiranje i foliranje. Malo popovanja bilo je dovoljno uz udbaske savjetnike iz uvoznog lobija , ne dajte da vas ponovo prevare, glasajte crvene zelene, plave ,, crne vragove svi su bolji i posteniji.

DU
Deleted user
07:12 01.09.2016.

U Dalmaciji se ova nastupna taktika naziva: Gledaj salatu, bodi meso! odnosno to bi bio neki (logičan!) razvoj na znanoj relaciji Most-a: prvo su mantrali reforme, a onda, kasnije, Petrov "ja, premijer!". Doista je teško zašećeriti dudu narodu pred izbore - jer se i svi oko njih svojski trude baš na tom planu. Uglavnom, to je skupina koja samo gleda "ukliniti se" svakoj garnituri na vlasti, znani napjev: Lijevo, desno - nigdje moga stana! Ucjenjivači! Izazvali su privremenu nestabilnost RH sa svojim tromj. pregovorima s lijevim i kasnije desnim krilom pol. scene u Hrvatskoj, a to će izgledno prerasti i u trajnu nestabilnost jer tako nešto nam se smiješi i nakon ovih izbora. P.S. Dopuna - "ja, premijer" i pola ministara su "moji iz Metkovića i okolnih sela"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije