Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrebni kompromisi

Most čeka HDZ-ov odgovor na njihove zahtjeve, tvrde da ih Plenković nije kontaktirao

Andrej Plenković, Božo Petrov i Zoran Milanović
Foto: Pixsell
1/5
12.09.2016.
u 22:17

Iz Mosta su nam danas tvrdili kako ni Andrej Plenković ni itko drugi s njima još nije kontaktirao. Od svojih 7 uvjeta, tvrde, ne odustaju

Most se sa 13 osvojenih saborskih mandata potvrdio kod birača i postao treća politička snaga u zemlji. Most ima priliku postati stranka koja će plesati dulje od dva ljeta i postati jaka nacionalna stranka. Tome u prilog ide činjenica da je na nedjeljnim izborima Most u svih deset izbornih jedinica osvojio barem po jedan mandat.

Nakon što je SDP ispao iz igre i nakon što je Zoran Milanović jučer rekao kako je razlika u broju osvojenih mandata između Narodne koalicije i HDZ-a tolika da SDP s Mostom neće niti počinjati pregovore o eventualnom sastavljanja parlamentarne većine, Most je blizu tome da Vladu ponovno formira s HDZ-om, strankom koju sada vodi centristički političar Andrej Plenković.

U Mostu su danas bili jako škrti na riječima, ponovili su kako preduvjet suradnje s HDZ-om ostaje HDZ-ov pristanak na svih sedam zahtjeva Mosta (Demokratizacija i financiranje političkog i izbornog sustava: uvođenje tri preferencijska glasa svakog birača, zabrana kandidiranja osoba za koje nisu protekli rokovi rehabilitacije osuđenih za neka teška kaznena djela, manje novca za financiranje stranaka iz proračuna, zatim proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa, izmjena Ovršnog zakona: omogućiti ovršenicima koji imaju jedinu nekretninu da ne završe na ulici itd.)

I dalje tvrde da HDZ mora do vikenda pozitivno odgovoriti na svih sedam zahtjeva jer inače od suradnje Mosta i HDZ-a, kažu, neće biti ništa. Iz Mosta su nam danas tvrdili kako s njima ni Andrej Plenković ni itko drugi iz vodstva HDZ-a nije kontaktirao u vezi s prvim razgovorima o sklapanju eventualne postizborne koalicije i formiranja nove Vlade HDZ-a i Mosta.

Most neće inzistirati na mjestu premijera za Božu Petrova – kažu kako nemaju ništa protiv da to bude Plenković ako se ispune Mostovi zahtjevi i postigne konačan dogovor. Željeli bi dobiti mjesto predsjednika Sabora kako bi kontrolirali tempo donošenja zakona, ali, kako doznajemo, i tu je moguć kompromis s HDZ-om. Kako doznajemo, u Mostu misle kako će HDZ sigurno pokušati sastaviti većinu bez njih, s HNS-om, manjincima i još nekoliko saborskih zatupnika.

No, svima na političkoj sceni ipak je najizgledniji dogovor HDZ-a i Mosta. Problem koji će gotovo sigurno iskrsnuti tijekom pregovora Plenkovića i Petrova jest to što sada HDZ ima puno jaču poziciju nego što je imao nakon lanjskih izbora. I Most sigurno više neće moći dobiti sve što želi, mnogi kompromisi bit će nužni. Ili kako je to rekao jedan od viđenijih mostovaca u izbornoj noći: “Da je barem razlika između HDZ-a i SDP-a manja, bilo bi nam lakše u pregovorima.”

>> Plenković: Spremni smo sa Mostom ispisati novu stranicu suradnje, ali za to su potrebne dvije strane

>> Koliko se poklapaju Mostovi zahtjevi i HDZ-ovi stavovi

Komentara 109

Avatar MK
MK
22:29 12.09.2016.

...ja njih ništa ne kuzim - mislio sam da pet dana ništa ne govore. ...što tih pet dana točno znači?

Avatar Idler 3
Idler 3
22:28 12.09.2016.

Ni se još ni prašina slegla ovi već kričiju kak im ništ ni ponuđeno ?! Ja im bi malo nadodal spisak želja. Recimo ovaj isključivi gospodarski pojas za sobom povlači i neku odgovornost, treba vidjet kaj mi uopće imamo od tog. S druge strani nisu se baš spomenuli pravosuđa koe nam je već odavna kilavo i se sam ne neovisno. Nisu spomenuli nit unutarnju reorganizaciju države bez koje se nemre.....bumo vidjeli.

Avatar johny21
johny21
22:35 12.09.2016.

cuj ovo Bozu? sigurno bi Andrej prvo tebe trebo zvati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije