Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak pregovora

Zdravko Marić bit će potpredsjednik Vlade, Furio Radin Sabora?

Petrov Plenković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/9
19.09.2016.
u 10:33

Milorad Pupovac dao je do znanja da bi on htio biti potpredsjednik Vlade pa su potpredsjednička mjesta sa sadašnja dva narasla na četiri

Iako pregovori o ustroju Vlade između HDZ-a i Mosta tek predstoje, Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, najavio je da bi Vlada mogla imati četiri potpredsjednička mjesta, umjesto dosadašnja dva.

Otkrio je to u Intervjuu tjedna HRT-a, a proširenje potpredsjedničke ekipe nametnulo je pitanje formira li se prostor da HDZ u Vladu, osim Mosta, uvede još nekog partnera. Zasad se u HDZ-u neslužbeno moglo čuti da bi potpredsjednici mogli biti Božo Petrov, Davor Ivo Stier (za unutarnje i vanjske poslove) te Ivana Maletić (gospodarstvo).

Pokušaji miniranja?

Budući da je Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, svojim izjavama dao do znanja da bi on htio biti potpredsjednik Vlade, otvorilo se pitanje hoće li manjinci dobiti to potpredsjedničko mjesto. Dio naših sugovornika u HDZ-u smatra da to neće biti slučaj nego nagađaju da bi HDZ manjincima mogao ponuditi mjesto potpredsjednika Sabora, i to predstavniku talijanske manjine Furiju Radinu.

Navodno postoji mogućnost da i IDS u Saboru podrži HDZ, prođu li njegovi projekti

Dio naših sugovornika smatra da nijedan drugi partner, osim Mosta, nije dovoljno jak da bi dobio potpredsjedničko mjesto. Štoviše, razmišljaju da bi Plenković potpredsjedničko mjesto možda mogao ponuditi Zdravku Mariću, ministru financija. Izvor iz kruga šefa HDZ-a pak kaže da će se konačni ustroj Vlade dogovoriti u pregovorima s Mostom jer je to dio pregovaračkog paketa. 

Sve ostale spekulacije, od toga da Most sad traži sedam ministarstava ili da bi HDZ mogao formirati manjinsku Vladu bude li Most nerazuman u svojim zahtjevima, smatra pokušajem miniranja pregovaračkog procesa i dogovora nove Vlade.

– Službene razgovore HDZ vodi s Mostom, a manjinske zastupnike pozvali smo da podrže novu Vladu. I to su službeni pregovori koje vodimo. U pregovorima HDZ-a i Mosta vlada atmosfera povjerenja, a jasno nam je da postoje oni koje to žele minirati – rekao je naš izvor iz vrha HDZ-a.

Budući da je Plenković u Intervjuu tjedna rekao kako je HSS jedina prirodni rođak HDZ-u, budući da su obje stranke članice europskih pučana, pozvao je HSS-ovce na suradnju s HDZ-om, a dojam je da je dao vjetar u leđa Marijani Petir u eventualnoj kandidaturi za predsjednicu HSS-a, budući da je nju posebno pohvalio kao osobu s kojom surađuje u parlamentu EU.

Plenkovića će, doznajemo, podržati i dvojica bandićevaca i dvojica haesesovaca

Plenković je otkrio i da je otvoren za suradnju s dvojicom zastupnika koalicije Milana Bandića i Reformista premda je Most neslužbeno bio pustio informaciju da ne želi suradnju s Bandićem. Međutim, ta dvojica zastupnika i nisu članovi Bandićeve stranke, jedan je nezavisan, a drugi je iz kvote Reformista.

– Njih dvojica će, uvjeren sam, podržati HDZ-ovu Vladu. Moguće je da to učini i dio HSS-ovaca, ali njih ne vjerujem da bi Plenković uvodio u Vladu jer bi Mostu to bila šaka u oko zbog Jamba, ali i zbog Beljakove retorike – rekao je naš izvor. Taj HDZ-ovac smatra da je HDZ-u opcija i manjinska Vlada, ako Most bude pretvrd u svojim zahtjevima, ali izvori bliski Plenkoviću takve informacije odbacuju.

Na Pantovčak s 87 potpisa?

Već smo najavili da će Plenković predsjednici RH, kada bude išao po status mandatara, donijeti više od 82 potpisa (HDZ - Most - manjinci), a ako mu se pridruže dva bandićevca i dva HSS-ovca te Željko Glasnović koji je mandat dobio u dijaspori, to bi bilo 87 zastupnika. Navodno postoji mogućnost da i IDS u Saboru podrži HDZ, uz uvjet određenih projekata u Istri. Pregovori HDZ-a i Mosta danas se nastavljaju.

>> 'Podstanari smo u 37 kvadrata, ali Živi zid nije tu da bismo osobno profitirali'

Ključne riječi

Komentara 177

MA
MarioG
10:42 19.09.2016.

Netko s 1000 glasova da bude potpr.Sabora?? Ma dajte molim vas!

Avatar dmitarX
dmitarX
10:49 19.09.2016.

Megauhljebi, to su predstavnici manjina. Eto, zato su naši dečki ginuli..da bi se sve vratilo na staro, ako ne i još gore.

AB
abendblatt
10:56 19.09.2016.

Furio Radin, predsjednik Sabora???, ne budite smijesni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije