Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUREĐENJE BiH?

Ljubić: Herceg-Bosna nije bila paradržava

Božo Ljubić
Foto: Patrik Macek
1/4
02.09.2016.
u 16:32

Dodao je kako Hrvati u BiH imaju legitimno pravo na vlastitu federalnu jedinicu

Božo Ljubić, nositelj liste HDZ-a za dijasporu koji je i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH ocijenio je u petak da Herceg-Bosna nije bila paradržava te je pozvao na preustroj BiH kojim bi Hrvati u BiH dobili jednaka prava u toj zemlji sa Srbima i Bošnjacima.

Ljubić je zanijekao navode da se nedavnim istupom o Herceg-Bosni izravno konfrontirao s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

"Razočaravajuće je da je to očitovanje iskorišteno da se mene, predsjednika (Dragana) Čovića, nas iz BiH pokuša konfrontirati s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem gdje se, između ostalog, Herceg-Bosna naziva paradržavom. Na znanje i ravnanje svima s ovog mjesta poručimo, Herceg-Bosna nije bila paradržava", rekao je Ljubić u Žepču.

Pritom je dodao kako Hrvati u BiH imaju legitimno pravo na vlastitu federalnu jedinicu. 

"Što drugo danas reći u situaciji kada entitet RS na polovici teritorija zaokružuje svoju državnost, a samo je pitanje vremena kada će krenuti i u pravcu formalnog osamostaljenja. Što drugo reći kada političko Sarajevo u nemogućnosti nametanja dominacije na cijelom teritoriju BiH, koristeći etničku većinu i nametnute revizije Daytona na štetu Hrvata, pretvara Federaciju u bošnjačku repliku Republike Srpske", zapitao se Ljubić.

Prema njegovu mišljenju Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije ugašena niti je napuštena, te je istaknuo da Hrvati ne odustaju od Bosne i Hercegovine te je pozvao na preustroj zemlje na putu približavanja EU i NATO-u za koji je ocijenio da su Hrvati lideri.

"Pozivam naše partnere s kojima dijelimo odgovornost za BiH da konačno, odgovorno i u dobroj vjeri pristupimo razgovorima o preuređenju BiH na principima Rezolucije EU parlamenta, federalizma i legitimnog predstavljanja naroda", ocijenio je Ljubić.

>> Bandić u BiH: Rat je bio, zlo se dogodilo i ljudi su izginuli, ali Hrvat katolik nikad nije mrzio

Komentara 16

MO
mobitel20
17:42 02.09.2016.

Naravno da nije bila paradrzava. Bila je legalna i legitimna organizqcijska jedinica Hrvata koje nije ni htio ni mogao zastiti preostali dio BiH establismenta iz Sarajeva. Kao takva, legalna, pristupila je pregovorima i u Washingtonu prenijela svoj suverenitet na Federqciju BiH...da bi naknadnim nasiljem ta prava bila smanjena...Dakle, legalna je bila, legalna je i dalje, drzava nije bila, a niti paradrzava.

SS
Sveti@Stepinac
17:34 02.09.2016.

A zašto samo prije izbora nije bila paradržava.. a kad ono prođu izbori i opet je bila paradržava.

SS
Sveti@Stepinac
17:34 02.09.2016.

A zašto samo prije izbora nije bila paradržava.. a kad ono prođu izbori i opet je bila paradržava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije