Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE KOMPROMISA, MANJE UCJENA?

Koliko se poklapaju Mostovi zahtjevi i HDZ-ovi stavovi

Milanović Plenković Petrov
Foto: Pixsell
1/2
12.09.2016.
u 16:26

HDZ je osvojio četiri puta više mandata od Mosta i gotovo četiri puta više glasova, pa će Most u eventualnoj koaliciji morati pristati na poziciju manjeg partnera

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković može birati između nekoliko koalicijskih partnera, a odlaskom Zorana Milanovića otvaraju mu se dodatne prilike pa, ako Most želi zadržati vlast, morat će se ponašati kompromisno, a ne ucjenjivački.

HDZ je osvojio 4 puta više mandata od Mosta i gotovo četiri puta više glasova, pa će Most u eventualnoj koaliciji morati pristati na poziciju manjeg partnera. To znači da će na ekonomskom polju morati odustati od kontroverznih ideja koje su prezentirali u svom ''ekonomskom proglasu''.

Dogovor će se prije svega lomiti na podjeli fotelja. Most ne može očekivati da će kod Plenkovića proći tako dobro kao kod Tomislava Karamarka lani, a ako toga budu svjesni, možda će i uspjeti zadržati poziciju izglednog partnera.

Dvije opcije slažu se u pogledu porezne politike u dijelu u kojem tvrde da se mora rasteretiti rad i poduzetništvo, ali im je kamen smutnje obećanje HDZ-a o smanjenju PDV-a. HDZ želi smanjiti opću stopu PDV-a na 23 posto, a Most inzistira na tome da PDV ostane isti do kraja mandata. Tu će Most morati popustiti.

U oporezivanju dohotka, odnosno smanjenju opterećenja, dvije se političke opcije slažu pa je tu čak Most i oprezniji u obećanjima od HDZ-a koji ide na drastično povećanje osobnog odbitka. Ipak programi nisu nimalo harmonični jer je Most biračima obećao niz populističkih mjera koje bi jednoj promišljenoj političkoj opciji morale biti neprihvatljive. U HDZ-u se može čuti da je Most bio i neodgovoran u dijelu obećanja, a takvim bi se mogao ocijeniti program otpisa i reprograma dugova građana prema bankama.

Naime, Most je u proglasu obećao da će osigurati otpis 60 posto dugova stvorenih po kreditima za građane s primanjima do 6000 kuna neto. To bi banke stajalo više od tri milijarde kune i vjerojatno neće na to pristati, a ni HDZ nije spreman podržati takav program. S druge strane, možda bi i trebali pristati na ideju o Ekonomskoj akcijskoj grupi, odnosno Mostovu paralelnom sustavu vlasti u lokalnim jedinicama.

Riječ je o ideji da ekonomiju svake općine i grada vodi stručnjak koji će odgovarati šefu EAG-a na nacionalnoj razini, a taj pak šef odgovarao bi premijeru. Iako je riječ o zadiranju u suverenost lokalne države, takav bi sustav mogao potaknuti razvoj ekonomije i ukloniti barijere s nižih razina vlasti.

Od ultimatumom postavljenih zahtjeva Mosta, HDZ će vjerojatno bez većih otpora prihvatiti ukidanje poreza na tvrtku, ali da će se proglasiti gospodarski pojas, a ukinuti ZERP, teško je očekivati. Oko dodatnih triju zahtjeva koji utječu na ekonomiju mogao bi se i postići kompromis, ali samo ako Most popusti.

>> Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović: Neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume, Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja

>> Milijan Brkić: Nema ucjena. HDZ će u pregovorima diktirati tempo

Komentara 24

LE
LeonardS
16:37 12.09.2016.

Osnova opstanka je reforma pravosuđa, bez toga niti jedna reforma je neprovediva ! Na vama je da o tome raspravljate ,tad će te biti vjerodostojni !

OB
obivankenobi
16:56 12.09.2016.

Tko ce dobiti vruci krumpir- pravosuđe. To nije rijeseno vec dvadeset godina i bit ce jako tesko, iako bez toga nece proci niti jedna reforma.

ST
stefj
16:55 12.09.2016.

Ma super, još otpisa kredita... Zar nije dovoljno što nas čeka 6 milijardi koje moramo svi mi plaćati za Švicarce (nakon što smo već platili s milijardu Eura deviznih rezervi), sada nam treba još 3 za otpis ostalih kredita?... Po ovom, svaki građanin koji vraća svoje kredite nije normalan. A tek onaj koji nema kredita, taj je totalni luzer... Zar nije dovoljno što svi moramo plaćati radi prevelikog broja penzionera, radi prevelikog broja uhljeba, udruga i ostalih koje se hrane iz proračuna, samo izmišljaju nove interesne grupe koje ćemo hraniti. Negdje 50% zaposlenih radi u privatnom sektoru, ostalo je sve država i javni sektor. Preko 70% ljudi direktno prima novac iz proračuna. Pa dokle?... Umjesto da se priča o smanjenju broja ministarstava, reformi pravosuđa, mirovinskog i zdravstva, stvara se još interesnih grupa ovisnih o proračunu. Na prošlim izborima Most nije dao da se smanji broj ministarstava, a vidim da sada ne dozvoljava da se smanji puno toga... Katastrofa. Čisti populizam koji nas gura u još goru situaciju. Ne gine nam daljnji gubitak rejtinga i daljnje mahnito zaduživanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije