Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESTIMULIRANJE RADA NEDJELJOM

Jedina opcija predstavila Program majčinstva - zaštitimo majke

Ivan Lovrinović
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/5
04.09.2016.
u 16:16

Jedina opcija zauzet će se za niz mjera za zaštitu majki, koje bi se trebale objediniti u 'Zakonu o majčinstvu' i biti dio Obiteljskog zakona

Jedina opcija - koalicija Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih u nedjelju je u Svetom Ivanu Zelini predstavila Program o majčinstvu, u kojem upozorava da položaj majki nije precizno reguliran ni Zakonom o radu, ni Obiteljskim zakonom, zbog čega majke subotom i nedjeljom masovno rade, primjerice u trgovačkim centrima.

Jedina opcija zauzet će se za niz mjera za zaštitu majki, koje bi se trebale objediniti u 'Zakonu o majčinstvu' i biti dio Obiteljskog zakona, rekao je na konferenciji za novinare ispred trgovačkog centra u Zelini dr. Ivan Lovrinović.

''Vidite u kako neuređenoj zemlji živimo! Vikendima su trgovački centri prepuni, što znači da mnoge majke i tada moraju raditi. Gdje su za to vrijeme njihova djeca? Majke rade drugu i treću smjenu, a vrtići subotom rade samo do podne'', upozorio je.

Dodao je da je Hrvatska zbog takvog odnosa prema majkama u vrlo nepovoljnoj situaciji, sa zabrinjavajućim demografski padom. Ugroženi su, kazao je, i obitelji i društvo.

"Mi imamo izvore financiranja kojima ćemo osigurati majci, koja je rodila, puni iznos plaće u periodu od godinu dana nakon rođenja djeteta'', naglasio je dr. Lovrinović.

  U  Jedinoj opciji smatraju  da se novac za puni iznos porodiljne naknade može dobiti uštedama na zakupninama i najamninama, koje država skupo plaća, iako ima bezbroj svojih prostora.

 Dat' će, kazao je, mogućnost majkama da mogu do sedme godine života odabrati rad od samo četiri sata dnevno te da se mogu posvetiti obitelji.

''Destimulirati ćemo rad nedjeljom, a ako majka želi, može raditi i nedjeljom i blagdanom, ali će cijene rada tih dana biti visoka, kako bi se rad destimulirao', naglasio je Lovrinović.

Vezano za veliki problem pada nataliteta u Hrvatskoj rekao je da mladi čovjek mora imati posao i stan da bi mogao imati obitelj. No, mi u Hrvatskoj imamo 250.000 do 300.000 nezaposlenih, kazao je, podsjetivši da je Jedina opcija već govorila o načinu zapošljavanja predstavljajući Univerzalan program zapošljavanja.

"No, osmislili smo i nacionalni program stambene skrbi za mlade obitelji. Iz ušteda u rashodima proračuna, subvencionirati ćemo kamate na stambene kredite, jer su sada visoke i destimulativne'', naglasio je ekonomski strateg Jedine opcije.

 Naveo je potom da se do novca za stimuliranje kamata može doći uštedama na bagatelnoj javnoj nabavi, gdje se može uštedjeti dvije milijarde kuna. Uštedjeti se može, upozorio je, i drastičnim rezanjem rashoda za intelektualne usluge, za koje sada država godišnje plaća oko 950 milijuna kuna.

 ''Imamo vojsku činovnika i oni to mogu sami rješavati. Ako ne, može se uštedjeti barem 500 milijuna kuna godišnje na tim rashodima'', ocijenio je Lovrinović.

Dodao je da kamata na stambene kredita za mlade obitelji ne bi smjela biti viša od jedan posto. Ostatak bi, kazao je, trebala subvencionirati država.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku zaključio je da će Hrvatska nekako riješiti problema vanjskog duga, javnog duga, ali da je demografski problem najveći problem u Hrvatskoj. Jedina opcija, kazao je, jedina nudi rješenja i ima izvore novca za to, kao i za bolju zakonsku regulaciju rada na određeno vrijeme.

  Ocijenio je da rad na određeno vrijeme, u hrvatskom zakonodavstvu nije dobro riješen.

 "Mladi čovjek dogovori se za rad od mjecec dana. To odradi, pa ide kući. Onda ga ponovno zovu, pa opet radi mjesec dana i tako unedogled...  Takva zakonska rješenja osmislili su oni koji sebe nazivaju socijaldemokratima. No, gdje je tu socijaldemokracija? Mi smo za njih socijal demokrati u smislu zaštite radnika'', zaključio je prof. Lovrinović.

  Istaknuo je da su Program zaštite majčinstva te Program zaštite radnika dijelovi cjelovitog ekonomskog programa Jedine opcije, i da se ti dijelovi ne mogu provoditi odvojeno.

>> U ime obitelji: Do kada će Hrvati izvan Hrvatske na izborima biti građani drugog reda?

Komentara 2

PI
Pikador
18:03 04.09.2016.

Dječji dopl . je jedini poticaj nataliteta ! ++++++++++++++++++++++++++++++ Već se režu dječji doplaci. Dana 26.travnja 2016. se je dogodila tragična stvar za cijelu Hrvatsku, jer je svim primateljima isplaćen dječji doplatak za 8,6 % manji. Pošto je ministar financijancija javno deklariran kao Linićev učenik to i ne čudi. +++++++++++++++++++++++ Sa jedne strane se obećaje tisuću €ura za novorođenče , a ono totalno suprotno smanjuje se dječji doplatak , koji je pored smanjenja još i kasnio 5 dana. Inače je dječji d. zadnjih godina na nivou za jedan dan života. Obrnuto svaka naša Vlada, ako je iskrena, upravo suprotno za svako dijete bi trebali odrediti 33% prosječnog O.D. kao realno potrebni dječji doplatak. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Koštalo bi manje od jedne haubice i treba samo mjesto18 uzeti 17 kom , ako se već mora, jer ionako smo pod zaštitom NATO zar ne ?!? ++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Slijedio bi baby boom kao što je već dokazano od 1946-1956. u praksi. Nema tu puno filozofije: plati, daj sigurnost obiteljima i onda se možeš i pohvalit natalitetom. Da ne kažemo da ozbiljan dječji doplatak bi pokrenuo cijelo društvo u optimizam, a gospodarstvo u potrošnju i razvoj.

PI
Pikador
18:13 04.09.2016.

Žene da ne rade je kontraproduktivno !!!!+++++++++++++++++++++ Ova priča da rad nedjeljom žena je apsolutno neživotno. Da se to uvede jedino bi žene još teže dobijale posao a čime i pravo na zaštićeno materinstvo. +++++ Žene i obitelji trebaju dobijatiti visoki dječji doplatak zagarantiran na 20 god, bile zaposlene ili ne . Kad nam već mogu ružno garantirati da ćemo za 5 i 10 god ići u ovakvu ili onakvu penziju (sa 67 ili 70 god ) onda bi bilo pozitivnije i ljepše da se tako dugoročno garantira dječji doplatak. ************************* Što je tebi Lovrinoviću ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije