Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA VJERNICIMA

HBK: Povjerenje onima koji bi štitili brak muškarca i žene

10.11.2015., Zagreb - Zajednickom molitvom i govorom predsjednika HBK, zadarskog nadbiskupa Zelimira Puljica, pocelo je 51. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.08.2016.
u 22:30

Biskupi sugeriraju biračima da povjerenje na izborima daju onima koji znaju kako zaustaviti iseljavanje mladih i obitelji iz Hrvatske

Hrvatski biskupi vjernicima ne preporučuju na izborima glasati za SDP i lijevu političku opciju. Ne piše to, dakako, izrijekom u njihovoj poruci koju su danas uputili, ali se lako da iščitati kada kažu da povjerenje treba dati onima koji se zalažu za brak muškarca i žene i promiču kulturu života, ali i ne kane nastaviti ovako postavljenu kurikularnu reformu te imaju snage raščistiti sa „zlodjelima komunističke diktature“.

Guranje istine pod tepih

“Pozvani smo naročito dati povjerenje onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom. Potaknuti nedavnom raspravom o obrazovnoj reformi smatramo da je posebice važno uočiti u kojemu smjeru pojedine političke opcije namjeravaju nastaviti taj proces. Jer, o tome će ovisiti i budući odgoj i vrijednosni sustav naše djece. Važno je također vidjeti kako pojedine političke stranke, koalicije ili nezavisne liste namjeravaju provoditi daljnju demokratizaciju društva, najprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode. Isto tako, u svjetlu dugogodišnjih sprječavanja da se procesuiraju zlodjela komunističke diktature, važno je prepoznati kako se pojedine političke opcije namjeravaju suočiti s komunističkom prošlošću. Guranje „pod tepih“ takvih tema stvara još veće podjele u društvu. Crkvi je stalo da se rasvijetli cjelovita istina, jer samo tada može se uspostaviti kultura dijaloga kao preduvjet i polazište jačanja nacionalnoga zajedništva”, piše u poruci Hrvatske biskupske konferencije, a biskupi istodobno mole sve stranačke i nezavisne kandidate neka u predizbornome nadmetanju sačuvaju osobno dostojanstvo te snagom argumenata nastoje pridobiti povjerenje ljudi.

“Time će pridonijeti rastu povjerenja građana u društvene i političke institucije. Potičemo i medijske djelatnike neka svoje poslanje ispune s visokim standardima profesionalnosti te pruže dostatne i jasne informacije o izbornim programima i kandidatima za budući saziv Hrvatskoga sabora”, kažu biskupi. Pozivaju svećenike da s vjernicima mole za domovinu „da ih ne zahvati ravnodušnost i napast malodušja kako se ništa ne može promijeniti“ te ističu da “činjenica postojanja tzv. preferencijalnoga glasa daje mogućnost s ponuđene liste izravno birati one kandidate za koje su uvjereni da imaju sposobnosti suočiti se s današnjim izazovima“.

Otvaranje radnih mjesta

“Biblijsko iskustvo nas uči kako samo oni koji su mudri, pošteni i nesebični mogu istinski pomoći da društvo raste i napreduje“, poručili su biskupi pozivajući vjernike da osobitu pažnju obrate na gospodarske programe koji se odnose na gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima te otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se zaustavilo socijalno raslojavanje i osiromašenje građana, a osobito iseljavanje mladih ljudi i obitelji iz Hrvatske.

>> Biskup Uzinić: Političari, ne dodvorajte nam se prije izbora!

>> Stari biskupi za lustraciju, novi se u politiku ne žele miješati

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:07 26.08.2016.

Po izborima se vidi da ili nemamo ni blizu 90% populacije rimokatoličke vjeroispovijesti ili pola vjernika ne šljivi biskupe i crkvu ...

Avatar Dameanu
Dameanu
07:36 26.08.2016.

.... i povjerenje onima koji ce postroziti pedofiliju u Crkvama.

AS
antun sklepic
05:21 26.08.2016.

gospodo iz HBK-a izjasnite se jasno i glasno ko bi to trebao voditi tu državu nadam se samo da ne mislite na HDZ koji je tu državu opustošio više nego srbi i turci zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije