Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODAZIV MANJI

Do 16.30 sati glasalo 37,21 % birača, gotovo 10 posto manje nego prošle godine

Izbori
Foto: Pixsell
1/37
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.09.2016.
u 17:51

Novi saziv hrvatskog parlamenta bira se nakon što se prethodni ljetos sam raspustio, nakon političke krize u kojoj je parlamentarna većina, po prvi put u modernoj Hrvatskoj srušila vlastitu Vladu na čelu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem

U Hrvatskoj su se u 7 sati otvorila birališta na kojima će 3,74 milijuna birača po drugi put u samo deset mjeseci odlučivati o sastavu Hrvatskoga sabora i o tome tko će imati priliku sastaviti novu hrvatsku vladu, u inozemstvu će se glasovati drugi dan.

Otvara se oko 6500 redovitih biračkih mjesta, posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači je 105, a onih za birače na službi u Oružanim snagama, zatvorenike, pomorce i birače u ustanovama socijalne skrbi 152.

Za 151 zastupničko mjesto natječe se oko 2500 kandidata, prosječno starih 47,5 godina. Biračima se u jedanaest jedinica nudi 177 listi i 29 kandidata u XII. manjinskoj jedinici. Prijevremene izbore nadzirat će oko 12 tisuća promatrača, najviše HDZ-ovih, gotovo osam tisuća. Na provedbi izbora bit će angažirano gotovo 80 tisuća ljudi.


Stream omogućio HRT

Tijek izbora:

17:50 - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov na izbore je izašao u rodnom Metkoviću i građanima poručio da glasaju za budućnost Hrvatske

17:03 - Na izvanrednim parlamentarnim izborima do 16.30 sati glasovalo je 37,21 posto birača objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Na birališta je izašlo ukupno 1.256.571 birača. Najveći odaziv je bio u I. Izbornoj jedinici 40,12 posto a najmanje u V. izbornoj jedinci 33, 16 posto birača. Na prošlim izborima odaziv je u to vrijeme bio 46,57 posto, što je gotovo 10 posto manje.

Ukupno 1,25 milijuna birača, odazvalo se izborima do 16,30 sati, a u studenom u isto vrijeme to je učinilo njih 1,5 milijuna. S obzirom da se birališta zatvaraju u 19 sati, moguće je da se odaziv do tada poboljša. Gledano po izbornim jedinicama, najbolji je odaziv u 1., zagrebačkoj (40, 1 posto), a najlošiji u V. slavonskoj (33, 2 posto) - u zagrebačkoj je glasovalo 120 tisuća, u slavonskoj 110 tisuća birača. Kod gradova, najveći odaziv bilježe Gospić (44, 5 posto), Karlovac (42 posto), Varaždin (42, 3 posto), a najmanji Slavonski Brod (33, 8) i Vukovar (33 posto). U Zagrebu je glasovalo 39 posto birača ili 232 tisuće, u Splitu 38,7 posto (124 tisuće), u Osijeku 38 posto (32 tisuće), a u Rijeci 34,6 posto ili 36 tisuća.

Hrvatski birači pokazali su bitno manje zanimanje u odnosu na posljednje parlamentarne izbore u studenome prošle godine, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva. Pravo biranja novog, devetog saziva Hrvatskog sabora, u Hrvatskoj ima 3,74 milijuna birača, podatke o odazivu dostavilo je 90 posto biračkih mjesta.

16:30 - GONG je na svom Facebook profilu reagirao na potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je na biračkom mjestu fotografirala svoj glasački listić.

"Kršenjem propisa, Predsjednica RH ozbiljno ugrožava integritet izbornog procesa i takvo ponašanje ne bi smjelo postati primjer drugima. Ne vjerujemo da je pod nečijom kontrolom, ali takvi dokazi inače se koriste kao podloga za kupovinu glasova", napisali su u svom statusu.

15:31 - Stiglo nam je pismo ljutitih građana. Što se sve biraču može dogoditi na biračkom mjestu kad mu istekne osobna iskaznica pročitajte OVDJE.

14:27 - Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjetilo je birače da na biračkim mjestima nije primjereno koristiti mobitele, kao ni fotografirati glasačke listiće, ali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović učinila je upravo suprotno. Kamere televizije N1 zabilježile su kako je predsjednica fotografirala svoj izborni listić.

14:20 - Udruga "U ime obitelji" zaprimila je dvadesetak poziva u svoj pozivni centar i odgovorila na desetak primjedbi svojih promatrača kojih su prilikom otvaranja birališta imali problema s ostvarivanjem prava promatranja jer općinska odnosno gradska izborna povjerenstva nekima od njih nisu podijelila iskaznice sukladno nalogu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

"Na nekoliko biračkih mjesta VII. izborne jedinice promatrači nisu mogli dobiti na uvid broj zaprimljenih listića te u toj izbornoj jedinici jedno biračko mjesto nije bilo otvoreno u 7.00. Također, u nekim biračkim mjestima na glasačkim listama VII. izborne jedinice pronađena su imena preminulih osoba. Dva biračka mjesta nisu bila dobro označena u II. izbornoj jedinici, no birački odbor je odmah reagirao i označio biračko mjesto", navodi u priopćenju udruga "U ime obitelji".

Na biračkom mjestu u Zagrebu u I. izbornoj jedinici na biračku kutiji bila je nalijepljena oznaka za XII. Izbornu jedinicu, što je zbunjivalo birače. Taj je problem uklonjen na intervenciju promatrača "U ime obitelji" kod toga biračkog odbora.

Napominju i da u subotu, u Stuttgartu, na biračkom mjestu br. 14., promatraču nije dat ukupan broj zaprimljenih glasačkih listića kao ni podaci o izlaznosti.

Inače, "U ime obitelji" DIP-u je prijavila 347 promatrača koji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Gradu Zagrebu.

13:33 - Transparency International Hrvatske (TIH) izvijestio je kako im je danas do podneva prijavljeno 86 nepravilnosti vezanih uh održavanje izbora. Građani se zbog uočenih nepravilnosti javljaju i GONG-u koji upozorava da se prijava odnosi se na agitiranje za Miru Kovača i Damira Krstičevića, kandidate HDZ-a. Više pročitajte OVDJE.

13:02 - Predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner glasao je u Zagrebu te izrazio uvjerenje kako će do kraja dana izlaznost na izbore biti veća nego što je to zabilježeno do 11,30 sati.

"Vjerojatno je manja izlaznost vezana uz ovaj lijepi dan, djelomice iz uz proštenje u Mariji Bistrici, tako da očekujem da će većina glasača izaći u popodnevnim satima", rekao je Reiner novinarima nakon što je glasovao u pratnji obitelji.

Reiner očekuje da bi, prema naznakama zadnjih dana, moglo biti i više glasača nego na prošlim izborima, a hoće li se to ostvariti vidjet će se u 19 sati.

Po njegovim riječima, najbitnija je stabilnost vlade jer su "nesigurnost, neizvjesnost i depresija koje vladaju pogibeljne".

"Hrvatski građani potrebiti su stabilnosti, optimizma i poleta koji se izgubio i to je ono što vjerujem da svima treba", istaknuo je.

Pozvao je građane da izađu na izbore jer je to "praktički jedini trenutak kada oni izravno mogu utjecati na to kako će izgledati politička scena sljedeće četiri godine".

12:11 - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na glasanje je pozvala sve birače jer su izbori, rekla je, dan kada oni odlučuju. Predsjednica je, nakon glasanja na biračkom mjestu u zagrebačkoj Bauerovoj ulici, poručila da je bitno glasati jer su slijedeći mjeseci i godine presudni za budućnost Hrvatske.

"Očekujem veću izlaznost i pozivam građane da izađu na izbore jer je danas dan kad vi odlučujete. (…) Danas moramo biti ozbiljni i ne možemo se poslije buniti ako ishod ne bude onakav kakav bismo željeli"; rekla je u izjavi novinarima nakon glasanja na koje je došla zajedno sa suprugom Jakovom.

Izađite, dajte svoj glas, rekla je te izrazila uvjerenje da će proces koji će uslijediti nakon izbora "iznjedriti vladu koja će doista brinuti o budućnosti Hrvatske".

"Mislim da Hrvatska nema vremena za gubljenje i voljela bih da nakon današnjih izbora što prije složimo vladu", dodala je.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

12:04 - DIP je objavio kako je do 11:30 sati na izbore izašlo 18,86 posto birača. Opširnije čitajte OVDJE.

11:45 Predsjednik SDP-a Zoran Milanović glasao je sa suprugom na biračkom mjestu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, a nakon glasovanja novinarima je kazao kako izborne rezultate dočekuje opuštenije nego ikad prije.

- Najopuštenije ikad, od 2007., od kada sam na čelu stranke, smireno. Napravili smo sve, pokazali da smo kompetentni, srčani, a dalje je na narodu, odgovorio je Milanović koji se prisjetio i terorističkih napada u SAD-u prije 15 godina, kazavši kako je tada bio u Washingtonu, svega nekoliko stotina metara od Pentagona u koji je udario avion.

- Svaki put se sjetim tog dana. Prošlo je 15 godina, a danas očekujem ljepši dan od toga, onaj je bio grozan, rekao je Milanović i odgovorio na pitanje hoće li prihvatiti odgovornost za eventualni neuspjeh na izborima:

- Uvijek sam ja odgovoran za sve. Kad pobjeđujemo, pobjeđujemo čisto i uvjerljivo, svi su zaslužni, a kada nije tako, onda sam kriv ja. To je teret koji nosim, za razliku od nekih drugih, uzvratio je Milanović.

11:40 - Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić glasao je na svom biračkom mjestu, u zgradi Ureda državne uprave u Varaždinu, te rekao kako na ovim parlamentarnim izborima očekuje neizvjestan rezultat.

"Bit će neizvjestan rezultat i nužnost formiranja koalicije koja će obuhvatiti cijeli niz stranaka jer ni jedna od centrističkih stranaka neće dovesti do parlamenta većine", rekao je Čačić u Varaždinu.

11:10 - Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) i kandidat Narodne koalicije u 4. izbornoj jedinici Ivan Vrdoljak izjavio je, nakon glasanja na svom biračkom mjestu u Osijeku, kako očekuje da će izlaznost građana na parlamentarnim izborima biti barem ista ili veća nego na prošlogodišnjim te da će se formirati stabilna Vlada. Nakon glasanja Vrdoljak je kazao novinarima kako se nada da se građani "nisu naljutili na politiku", jer u politici, kako dodaje, nisu svi isti.

Rekao je i kako očekuje da nakon ovih izbora neće doći i treći izbori, već da će se konstituirati stabilna i sigurna Vlada za iduće četiri godine.

"Ovo je dan kad je politika stvarno u rukama građana", dodao je.

10:40 - Predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković glasao je u središtu Zagreba, poručivši svom nasljedniku da bude hrabar.

- Puno se obećavalo u kampanji, no, na kraju trebaš biti hrabar za provesti reforme i teške odluke. Bez teške odluke neće biti dugoročnih rezultata, pa se nadam da ćemo što prije vidjeti tu hrabrost, rekao je Orešković novinarima te izrazio nadu da će na izbore izaći veći broj građana nego što je to bilo na prošlim izborima, ali i da će se što prije formirati nova vlada.

- Mislim da će, kad gledamo makroekonomske indikatore, za Hrvatsku biti jako dobra godina, no bez reforme nećemo biti dugoročno uspješni, ustvrdio je.

Orešković kaže kako će večeras pratiti rezultate na televiziji i vidjeti kakve će se sve opcije i scenariji pojaviti, te koje bi se koalicije mogle formirati, no želja mu je stabilna vlada koja bi bila dugotrajnija od njegove.

- Sutra je novi dan, zaključio je Orešković te otišao sa suprugom i kćeri na kavu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10:26 - Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, i redovna i posebna,otvorena su na vrijeme, a s terena nema dojava o nepravilnostima, izvijestila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

10:15 - Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić je u pratnji supruge glasao u prostorijama Mjesnog odbora Valdebek u Puli te poručio kako očekuje veliki odaziv građana s obzirom da je, kako je rekao, od iznimne važnosti da na parlamentarne izbore izađe što više ljudi.

- Očekujem da se poštuju izborna pravila, da nema prijestupa te da će građani u konačnici iskoristiti svoje građansko pravo i dužnost, izaći na birališta i odabrati svoje zastupnike u Hrvatskom saboru", kazao je Miletić.

- Vjerujem da će građani neće eksperimentirati, poručio je predsjednik IDS-a koji u VIII. izbornoj jedinici izlazi u koaliciji s Primorsko goranskim savezom (PGS) i Listom za Rijeku (RI).

10:05 - Čelnik Nezavisne liste Stipe Petrina glasovao je u Primoštenu.

10:02 - Predsjednik Gradskog ogranka SDP-a Franko Vidović glasovao je svom biračkom mjestu u Šibeniku.

10:00 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obavio je svoju građansku dužnost te glasovao na biračkom mjestu 198 na Trgu Francuske republike na zagrebačkom Črnomercu.

- Bilo bi mi drago da velik broj građana iskoristi svoje pravo i tako da što snažniji legitimitet budućim zastupnicima u Hrvatskom saboru, kazao je Plenković te izrazio nadu da će građani što više izaći na birališta jer, kako je kazao, ljudi prepoznaju važnost sudjelovanja na izborima na kojima mogu odrediti smjer daljnjeg razvoja zemlje i njezine budućnosti.

09:40 - Nakon što je glasao, Milan Bandić je putem Facebook profila prekršio izbornu šutnju objavivši vlastitu fotografiju uz poruku '#Premijer'.

9:05 Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić glasovao je u osnovnoj skoli Josipa Jurja Strossmeyera u Zagrebu

9:00 - Predsjednik "Živog zida" Ivan Vilibor Sinčić glasao je u nedjelju na svom biračkom mjestu u karlovačkom naselju Velika Jelsa te rekao kako na izborima očekuje veliku izlaznost.

Sinčić očekuje i sjajan rezultat koalicije "Živog zida", "Franka", "Promjenimo Hrvatsku" i "Akcije mladih".

"Lijep je dan, očekujem visoku izlaznost. Ako se ne varam, za prošle parlamentarne izbore ona je bila 60-tak posto. To je jako dobro i očekujem barem takvu izlaznost", rekao je.

Na pitanje za koju listu je glasao, odgovorio je da je izborna šutnja, pa da neće izlaziti s tom informacijom, ali da misli da je svima poznato za koga je glasao.

8:00 - Čelnik Koalicije za premijera, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić glasao je jutros u 7 sati, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici 10 na zagrebačkoj Peščenici.

Bandić je na glasanje došao sa suprugom Vesnom, u pratnji kolega i prijatelja, a na pitanje novinara kako se osjeća, odgovorio je da se osjeća kao svaki dan.

"Pa ja se osjećam kao svaki dan. Najbolje ću se osjećati u ponedjeljak ujutro, u 6 sati, kada budemo polagali kamen temeljac za 600 stanova na Podbrežju", izjavio je Milan Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i čelnik Koalicije za premijera u kojoj je, osim njegove stranke još i Narodna stranka - Reformisti, Novi val – Stranka razvoja, HSS - Stjepan Radić i Blok umirovljenici zajedno.

"Inače, oko izbora, očekujem da 'proradi kliker' hrvatskim ljudima i da iziđu na izbore danas u što većem broju i da se prvi put nakon 26 godina dogode istinske promjene", rekao je Bandić poručivši građanima "neka glasaju za bolju budućnost, a ne za bolju prošlost".

Bandić je na glasanje došao čim su se otvorila birališta, a dok je glasao, u hodniku ga je strpljivo čekao njegov pas Rudi.

----------------------------

Drugi su to parlamentarni izbori na kojima će birači koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

"Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokracije čini mi se i veća", rekao je Hrvatin, pozivajući birače da budu svjesni svojih obveza i prava i da izađu na izbore.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u 7 sati, zatvaraju u 19 sati. Isto mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, odnosno 49 država u kojima se također biraju hrvatski zastupnici. U inozemstvu se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju.

Prve nepotpune izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u ponoć, tekuće rezultate objavljivat će od 22 sata na svojoj službenoj stranici. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Novi saziv hrvatskog parlamenta bira se nakon što se prethodni ljetos sam raspustio, nakon političke krize u kojoj je parlamentarna većina, po prvi put u modernoj Hrvatskoj srušila vlastitu Vladu na čelu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

HDZ-ova Domoljubna koalicija, relativni pobjednik na izborima u studenom prošle godine, formirala je vlast s Mostom NL, no suradnja među njima bila je zahtijeva i praćena sukobima koji su kulminirali ljetos kada je HDZ, da bi izbjegao odlučivanje o povjerenju potpredsjedniku Vlade i svom predsjedniku Tomislavu Karamarku, potaknuo rušenje Oreškovićeve vlade u Saboru što je saborska većina i učinila.

Nakon pada Vlade, nova saborska većina nije se uspjela presložiti bez Mosta, Sabor je donio odluku o samoraspuštanju, pa će birači u nedjelju birati novi saborski saziv, u Hrvatskoj i u inozemstvu, gdje će glasovati drugi dan za redom.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela država, tri bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu u XI. jedinici diljem svijeta.

>>Bandić prvi glasao pa prekršio izbornu šutnju! Pridružio mu se i Ivan Vilibor Sinčić

>> Birališta otvorena, nude nam se najstariji kandidati na izborima od 2000.

Komentara 203

PO
pozgajs
09:37 11.09.2016.

Obavio sam svoju dužnost, nije neka gužva na biralištima.

PO
pozgajs
09:41 11.09.2016.

Prvi službeni rezultati izbora tek od 22h, jadno.

Avatar Jmslbrod
Jmslbrod
10:07 11.09.2016.

Pa najbolje obavi glasanje ranije i poslije jos stigne roditi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije