Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUĐE

HDZ: U dvije godine smanjit ćemo broj neriješenih sudskih predmeta ispod 350.000

Dražen Bošnjaković
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
30.08.2016.
u 13:49

Bošnjaković: HDZ želi modernije, brže i učinkovitije pravosuđe i smatra da za to ima puno prostora

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) planira u prve dvije godine mandata broj neriješenih sudskih predmeta sa 490.000 smanjiti ispod 350.000, rekao je u utorak predsjednik HDZ-ova Odbora za pravosuđe Dražen Bošnjaković na predstavljanju HDZ-ova programa za pravosuđe.

HDZ, rekao je Bošnjaković, želi modernije, brže i učinkovitije pravosuđe i smatra da za to ima puno prostora.

Teret predmeta nije jedako raspoređen

Hrvatsko pravosuđe još je opterećeno velikom brojem neriješenih predmeta, u sustavu je gotovo 2000 sudaca, ali teret predmeta nije jedako raspoređen. Stoga će posebnu pozornost posvetiti preraspodjeli tih predmeta unutar postojećeg korpusa, najavio je Bošnjaković.

Upitan u kojem bi roku HDZ riješio trenutno više od 490.000 neriješenih predmeta, s obzirom da SDP kaže kako će u četiri godine broj predmeta smanjiti ispod 350.000, Bošnjaković je rekao kako to treba ići brže te da oni moraju to te brojke doći barem u dvije godine.

Prekršajni sudovi koji godinama imaju smanjen priljev predmeta su, po Bošnjakovićevu mišljenju, bazen iz kojeg bi suce trebalo raspodjelom i edukacijom postaviti na druge sudove.

Sudove treba modernizirati, a pristup e-spisu treba otvoriti odvjetnicima i javnim bilježnicima kako bi se stvari rješavale putem interneta, bez potrebe za puno paprira.

U HDZ-ovu fokusu bit će trgovački sudovi jer su važni za rad gospodarstvenika, a na njima je blokirano 30-ak i više milijardi kuna budući da se sporovi vode sporo.

Za investicije su važne i uređene zemljišne knjige, rekao je Bošnjaković najavivši da HDZ želi institucionalno spojiti katastar i zemljišne knjige, koji sada rade svaki na svojoj strani.

HDZ želi nastaviti borbu protiv korupcije pa planira u okviru kaznenog prava osnovati visoki kazneni sud čime bi se, smatraju, došlo rasterećenja i bolje sudske prakse.

Bošnjaković je najavio i brze izmjene Ovršnog zakona, kako bi olakšali položaj 320.000 blokiranih.

Nagrađivanje iz privatnog sektora uvesti u javni sektor

Član HDZ-ova Odbora za pravosuđe odvjetnik Damir Mikuljan rekao je da ih čeka puno posla zbog čega svaki bolji i savjesniji rad treba nagrađivati, što znači da princip nagrađivanja iz privatnog sektora treba uvesti i u javni sektor.

Mikuljan je rekao da će posvetiti pozornost izmjenama zakonodavstva koji se tiču imenovanja sudaca kako bi se odstranila mogućnost utjecaja politike i osigurala brža imenovanja.

Zamoljen za komentar srpskih optužnica protiv hrvatskih branitelja, Bošnjaković je rekao da Srbija u zadnje vrijeme stalno pokušava biti arbitar na ovim prostorima , za što nema legitimitet.

"Znamo što se na ovim prostorima događalo, znamo da ni jedan hrvatski vojnik nije bio na teritoriju Srbije, da mi nismo granatirali ni rušili njihove gradove nego je bilo obrnuto", rekao je Bošnjaković dodavši da će Srbija u tom duhu morati promijeniti ponašanje.

Na retoriku koja dolazi iz Srbije ne treba reagirati već hladno i racionalno gledati što se tamo događa i, kao i ostale članice EU-a, ocjenjivati je li to u europskom duhu.

>> HDZ za alimentacijski fond: Država bi djecu uzdržavala koliko god treba

>> Milanovićeva desna retorika u HDZ-u stvara nervozu

Komentara 20

MU
mucek888
14:42 30.08.2016.

Ako zaustavite sve predmete protiv kradezeovaca bit će i premalo predmeta po sudovima....

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
14:19 30.08.2016.

Znači ostat će neriješeni samo sporovi gdje su tuženi i osumnjičeni HDZ-ovci. Mašala ;)

IV
ilija.vrkic
14:31 30.08.2016.

Vi ćete smanjiti samo državnu kasu, jer i neznate ništa drugo nego krasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije