Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Država mora snositi teret

HDSSB-HKS: Besplatni udžbenici za sve učenike, a ne samo za one iz bogatih krajeva

vulin
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
05.09.2016.
u 11:44

U koaliciji HDSSB-HKS zauzimaju se i za provođenje decentralizacije u Hrvatskoj te predlažu da sjedište Hrvatskih šuma bude u Vinkovcima.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin poručio je u ponedjeljak iz Vinkovaca da se besplatni školski udžbenici moraju osigurati za sve učenike u državi, a ne samo za one koji žive u bogatijim lokalnim jedinicama.

"U bogatim krajevima Hrvatske uglavnom su djeci osigurani besplatni udžbenici iz proračuna jedinica lokalne samouprave, dok u siromašnim krajevima roditelji sami financiraju kupnju udžbenika", rekao je Vulin na konferenciji za novinare uime izborne koalicije HDSSB-HKS. Kao primjer bogate sredine koja kupuje udžbenike za svoje školarce, naveo je Zagreb s gradskim proračunom od 7 milijardi kuna, što je, naglasio je, više od proračuna svih lokalnih jedinica zajedno.

Vulin smatra da država treba snositi teret financiranja besplatnih udžbenika za sve učenike u Hrvatskoj i to sustavnim rješenjem problema, a ne kao sada – "bacanjem novca".

Naime, prema njegovoj računici, tiskanje udžbenika u Hrvatskoj stoji 300 milijuna kuna, uglavnom zbog nakladnika koji tiskaju udžbenike "kao da su enciklopedije". "Udžbenike treba tiskati jedna tvrtka, primjerice državna tvrtka Narodne novine, i oni bi bili za svu djecu isti jer u RH uče prema jednom programu. Time bi se trošak tiskanja udžbenika u prvoj godini smanjio na 150 milijuna kuna, a u idućim bi godinama bio još manji jer bi udžbenike, kao vlasništvo škola, nasljeđivale iduće generacije učenika", rekao je Vulin.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić kao glavnu boljku hrvatskoga obrazovanja navela je slabu povezanost s tržištem rada. "Mladi moraju učiti praktična znanja, treba ih povezati s poslodavcima i od toga bi korist imali i jedni i drugi", rekla je Tomašić i dodala da za to ne treba mnogo novca, nego samo puno dobre volje.

Upozorila je da su strukovne i poljoprivredne škole obezvrijeđene te smatra da se poljoprivredne škole treba preseliti u sela, a kako poljoprivrednicima trebaju nova znanja poput onih o menadžmentu, financijama i fondovima EU, poljoprivrednike treba povezati s učilištima i veleučilištima koji imaju potrebne programe.

U koaliciji HDSSB-HKS zauzimaju se i za provođenje decentralizacije u Hrvatskoj te predlažu da sjedište Hrvatskih šuma bude u Vinkovcima koji bi tako postali središte šumarstva i drvne industrije.

>> Koalicija HDSSB-HKS predstavila program: Ministarstvo poljoprivrede preselit ćemo u Slavoniju

Komentara 2

ST
stric5
13:17 05.09.2016.

....besplatni udžbenici u RH su se dobivali do 2011-e dok sdp nije došao na vlast i ukinuo ih....

DU
Deleted user
14:09 05.09.2016.

Prvo, ništa nije besplatno pa tako ni udžbenici. Državni novac je novac od poreza, tu kasu, između ostalog, puni svaki zaposleni i svaki penzioner (ako su primanja iznad osobnog odbitka). To znači, oni koji se nisu odlućili za djecu, a rade, i oni koji više neće imati djecu plaćaju udžbenike onima koji imaju djecu. Drugo, sada je 2106. godina pa se nastava može održavti putem tableta i ine ćudesne opreme opreme (baciti pogled na zapad) koja očito nije bliska Vulinu, udžbenici su online, lako se mijenjaju, nema tiskanja dakle ni potrošnje papira...... jedino će nakladnici bankrptirati. Dodatno, u Hrrvatskoj imamo Školsku knjigu koja od pamtiivjeka tiska školske knjige, a Vulin bi sada u to uveo Narodne novine, koje nemaju iskustva. Koga ima tamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije