Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjena generacija u Saboru

Glavaš i Jovanović jedini su bili u Saboru i 1990. godine

01.06.2016., Zagreb - Hrvatski sabor nastavio je 3. sjednicu raspravom o Konacnom prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Ingrid Anticevic-Marinovic, Margareta Madjeric, Gordana Sobol.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
19.09.2016.
u 07:23

Deveti saziv Sabora obilježit će brojna nova lica koja su apsolutna nepoznanica. Očekuju se svađe između dvije nove jake treće opcije

Politička scena u Hrvatskoj u posljednjih se godinu dana značajno promijenila, ključni faktor postaju neke nove stranke i neka nova lica. Ta promjena najbolje se iščitava iz popisa imena koja su u nedjelju na prijevremenim izborima osvojila mandate za Sabor, među kojima su brojna nova lica, a sve je manje onih koji su obilježili posljednjih 25 godina politike.

Zanimljiv novi saziv

Kao saborski veterani mandate su potvrdili zastupnici nacionalnih manjina – talijanske Furio Radin i srpske Milorad Pupovac, koji su u Saboru još od ranih devedesetih. Furio Radin, koji je u Saboru od 1992., priznaje da u novom sazivu Sabora ne poznaje puno ljudi.

– Puno je novih lica, ne samo u Saboru nego uopće u politici. Neki klasici nestaju, nema više one stare poznate ekipe. Ipak, prema sastavu izabranih zastupnika, čini mi se da bi ovo mogao biti zanimljiv saziv, ostavlja dobra očekivanja.

Vjerujem da bi opet moglo biti svađa u Saboru, vjerojatno između dvije nove jake treće opcije koje se međusobno ne vole. HDZ ima novog lidera pa će njegovi zastupnici predstavljati novo lice stranke, a SDP je ostao bez lidera pa će njegovi zastupnici vjerojatno biti malo ratoborniji – objašnjava nam Furio Radin.

Njemu najdraži saziv Sabora, prisjeća se, bio je onaj od 1995. do 1999. godine.

– Osim što je taj saziv doveo do promjena jer se razvila snažna oporba tada vladajućem HDZ-u, imao je odličnu dinamiku, zanimljive govore, dijalekte, rasprave. Bilo je baš živahno i zanimljivo raditi uz legende poput Vlade Gotovca, Savke Dabčević-Kučar, Mike Tripala, Srećka Bijelića, Tončija Vujića, Nine Jakovčića, Vladimira Šeksa.... – priča Radin.

Među starim zastupnicima je i HDSSB-ovac Branimir Glavaš koji je uz povremene stanke također jedan od malobrojnih koji je u Saboru od 1990. godine, a i on je već najavio da će mu ovo biti posljednji mandat. Te 1990. godine s njim je u Saboru bio i SDP-ovac Željko Jovanović, s tom razlikom što je nakon toga imao dugu stanku do povratka u Sabor. Od 1995. godine u Saboru je SDSS-ovac Milorad Pupovac.

Tijekom posljednjih godinu i pol iz Sabora su polako počeli nestajati saborski veterani. U travnju 2015. Sabor je napustio Vladimir Šeks da bi bio savjetnik predsjednice Republike, da bi u međuvremenu postao savjetnik novog predsjednika HDZ-a.

Otpao i Kajin

Na izborima 2015. godine potvrditi mandat nije uspio ni Damir Kajin, a nekoliko mjeseci kasnije saborske su klupe napustili i u Ustavni sud otišli SDP-ovi dugovječni zastupnici Josip Leko i Ingrid Antičević-Marinović, te HDZ-ovac Davorin Mlakar koji je manje vremena proveo u Saboru, ali je zato godine proveo u izvršnoj vlasti. Nakon nedjeljnih izbora, u Saboru više nećemo vidjeti još neka poznata lica.

Iza bivšeg ministra financija i jednog od aktivnijih zastupnika HDZ-a Ivana Šukera već je pet mandata, no šesti nije uspio osvojiti, jednako kao ni SDP-ovka Gordana Sobol. Sedmi mandat na ovim izborima nije uspio izboriti šef reformista Radimir Čačić, a mjesto na listi uopće nije uspjela izboriti ni SDP-ova veteranka Dragica Zgrebec. 

>> Plenković: Mandatar odlučuje o sastavu Vlade, tako je bilo prije, tako će biti i sada

Komentara 8

DU
Deleted user
08:23 19.09.2016.

do sada se svadio SDP uglavnom sa zdravim razumom

JO
Jose Oklahoma
07:57 19.09.2016.

Jovanović ima dugi es-de-peovski staž. Možda bi nam mogao ispričati priču o tome kako je SKH-SDP 1990. razoružao Teritorijalnu obranu Hrv atske, oružje predao JNA, a ovi pobunjenicima u Knin. Ovo je bio čin nacionalne izdaje zbog čega nitko nikada nije položio račune. Umjesto toga nagrađeni su sudjelovanjem u vlasti samostalne i neovisne hrvastke države.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
09:38 19.09.2016.

Nije to ništa... MetaStazić i Furio Radin ih šišaju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije