Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SVI TREBAMO BITI OPREZNI'

Petrov: Ne odustajemo od naših 7 zahtjeva, ali prvi razgovori s HDZ-om ulijevaju nadu

božo petrov
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
14.09.2016.
u 09:49

Upitan vjeruje li da će se sva jamstva ispuniti, posebice ona oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa i uvođenja revizije u Hrvatsku narodnu banku, Petrov je odgovorio da hoće.

Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade u odlasku Božo Petrov poručio je danas dolazeći na sjednicu Vlade kako Most u pregovorima s HDZ-om ne planira odustati od svojih sedam jamstava koja su uvjet za formiranje nove Vlade, ali i kako prvi razgovori s HDZ-om ulijevaju nadu u dogovor. Osim o tih sedam jamstava, dodaje, treba razgovarati i o cijelom programskom paketu kojim bi se bavili iduće četiri godine mandata.

– Mislim da smo bili transparentni i korektni prema apsolutno svima, tako da ne vidim razloga da odustanemo od jamstava. To nije stvar odustajanja, svi mi trebamo biti oprezni. Razumijem da je i HDZ oprezan prema nama jer su nas voljeli okarakterizirati kao ucjenjivače i kao one koji postavljaju ultimatume, a s druge strane, i mi trebamo biti oprezni jer imamo loša iskustva tijekom ovih 7 mjeseci, jedno dosta loše s HDZ-om. Svi smo mi oprezni, bez daljnjega, ali mislim da ovo jučer što se pokazalo na sastanku ulijeva nadu da će stvari biti puno bolje, tako da ćemo nastaviti razgovore, a vjerujemo da ćemo unutar tjedan dana do dva maksimalno završiti apsolutno sve. Onda će biti riješeno i 7 jamstava koja smo tražili i cijeli paket i sve drugo što se budemo dogovorili – kazao je Petrov.

Upitan vjeruje li da će se sva jamstva ispuniti, posebice ona oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa i uvođenja revizije u Hrvatsku narodnu banku, budući da je za njihovo donošenje potrebno prethodno mišljenje Europske komisije, odgovorio je da misli da hoće.

– Jučer smo, nakon sastanka, nakon što smo konstruktivno razgovarali, oformili stručne timove, oni će iznijeti argumente i to će se događati relativno brzo pa ćete imati odgovore, ali ne sumnjam da će biti pokazana pozitivna nada, instrukcija, želja, kako god hoćete. Ono što smo cijelo vrijeme govorili, to nisu neke velike, krupne stvari nego samo pokazatelj dobre volje da smo uistinu spremni mijenjati Hrvatsku, ali ono što smo mi iskusili jučer puno je bolja i pozitivnija priča u odnosu na onu na koju smo navikli, tako da vjerujem da su oni isto tako pozitivno ocijenili nas – zaključio je Božo Petrov.

Komentara 67

ST
stefj
10:08 14.09.2016.

Kada se krene tako ucjenjivački u pregovore, kako onda opravdati kasnije odustajanje od nekih uvjeta? Niti teoretski nije moguće u prvih mjesec dana donijeti zakone koje Most traži, a i pitanje koje dobro će ti zakoni donijeti... Uništava nas taj populizam. Totalno. Most, Živi zid, Bandić, sve sirovi populizam...

AI
airforceone1
10:41 14.09.2016.

neki zahtjevi most-a su očito plod nepoznavanja prava i funkcioniranja EU, naime u EU postoji Europska povelja o lokalnoj samoupravi, koja propisuje, a što naš Ustav potvrđuje, lokalnu samoupravu kao Ustavnu kategoriju. u EU se godinama radi na decentralizaciji državne vlasti, o čemu kod nas svi pričaju, ali neki očito ne znaju osnove. država se nema pravo i ne smije miješati u djelokrug rada lokalne samouprave i nema pravo određivati plaće u jedinicama lokalne samouprave. A i zdrava pamet i logika nalažu da je potpuno pogrešno izjednačavati sve jedinice lokalne samouprave. pa je li isto raditi u lokalnoj samoupravi u Zagrebu koji ima blizu milijun ljudi i u nekoj maloj općini od par kuća. koliki je opseg posla jednog referenta za grijanje u Zagrebu, a koliki u nekom manjem mjestu i što bi oni trebali imati istu plaću? što će jedna Istra ili Međimurje koji materijalno dobro stoje smanjivati svojim zaposlenicima plaće da bi se postigla neka umjetna jednakost? Na kraju krajeva Grad Zagreb ima status županije i on nije jedinica lokalne samouprave nego regionalne. ovaj prijedlog je nepravedan, bilo bi dobro da malo razmisle u mostu o svojim prijedlozima jer npr. ovaj je neustavan, protivan aquisu EU, a na kraju krajeva i nepravedan.

SE
sestrićna
10:39 14.09.2016.

čemu pregovori ako nema kompromisa ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije