Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Izbori 2016

Bandićeva koalicija: Nećemo dopustiti da se kulturni proračun svede "poput ljutog pića na 0,4 posto

"Zabrinjava nas mali broj žena u javnom i političkom prostoru. U ovoj koaliciji nas ima puno i otvoreno možemo reći što mislimo", poručila je Vuković Runjić
29. kolovoza 2016. u 14:36 0 komentara 133 prikaza
izbori
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kandidatkinje Koalicije za premijera iz zagrebačkih izbornih jedinica predstavile su se zajednički u ponedjeljak javnosti, obećavši veću zastupljenost žena u javnom i političkom životu te dosljednu provedbu propisa protiv spolne diskriminacije.

Naša stranka i naša lista jedne su od rijetkih koje su ispoštovale žensku kvotu, dok su neke velike stranke pale već na ovoj prvoj stepenici, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, prva na listi u I. izbornoj jedinici. 

Kandidatkinje su se predstavile javnosti kod spomenika Marije Jurić Zagorke, za koju je Milana Vuković Runjić rekla da je bila novinarka, poznata u cijeloj Europi, a šest puta manje plaćena od svojih muški kolega.   

"Zabrinjava nas mali broj žena u javnom i političkom prostoru. U ovoj koaliciji nas ima puno i otvoreno možemo reći što mislimo", poručila je Vuković Runjić, književnica, predsjednica Odbora za kulturu u Stranci rada i solidarnosti i kandidatkinja u I. izbornoj jedinici.  

Nećemo dopustiti da se kulturni proračun svede "poput ljutog pića na 0,4 posto". Ne bude li svako dijete imalo za jednu slikovnicu, ništa od našeg napretka, poručila je.

Irena Cajner Mraović, kandidatkinja u 2. izbornoj jedinici, upozorila je na licemjernost društva koje je donijelo niz propisa protiv spolne diskriminacije, ali se oni ne poštuju u praksi.

"Imamo zakone o ravnopravnosti spolova i protiv diskriminacije, pristupili smo međunarodnim konvencijama, ali kada krenemo u provedbu, spotaknemo se", rekla je Cajner Mraović.

Upozorila je kako je zastupljenost žena u posljednjem sazivu Sabora bila 19 posto, pet posto manja nego u prethodnom sazivu.

S obzirom da trećina izbornih lista ni za rujanske izbore nije ispoštovala kvotu od najmanje 40 posto žena, upitno je kako će se dovoljno žena naći u poziciji da donose političke odluke.

"Ova koalicija omogućava da kažemo kakvo nam je stanje doista, te da se ženama pruži prilika za donošenje odluka", poručila je.

Koaliciju za premijera čini pet stranaka na čelu sa Bandić Milan 365 – Strankom rada i solidarnosti, a na predstavljanju njihovih kandidatkinja u Tkalčićevoj ulici bile su, uz ostale, i Ana Stavljenić Rukavina, VII. Izborna jedinica, te bivša predsjednica Laburista Nansi Tireli, koja će se na listi koalicije kandidirati u 1. izbornoj jedinici.

Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.