Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOV NA GLASOVE DUŽNIKA

Velike stranke silnim obećanjima ukrale blokirane Živom zidu

blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
31.08.2016.
u 18:15

Najveći dužnici nisu obični građani, nego 54 tisuće propalih poduzetnika koji duguju vrtoglavih 34 milijarde kuna

Vodeći politički blokovi pripremili su zaduženim građanima velikodušne darove: otpis duga do visine prosječne plaće, prebacivanje privatnih dugova u neki vid državne banke, zabranu ovrhe na prvoj nekretnini i slično.

Uz izobilje koje dužnicima nude izborni favoriti, Živi zid i ostale male stranke potencijalne birače moraju tražili izvan svog prirodnog bazena jer se pokazalo da stotinjak tisuća glasova koje su dobili na prošlim izborima nije dovoljno da mirno čekaju kraj izbora i novu podjelu karata.

Izborni sustav ne pogoduje strankama koje svoje glasove love svugdje pomalo, kao što je to situacija s trenutačno 329 tisuća blokiranih građana koji su proporcionalno razasuti po svim izborim jedinicama. Blokirani nisu homogena grupacija, glavnina od 40 milijardi kuna ukupnog duga pripada propalim poduzetnicima i obrtnicima – njih 54 tisuće dužno je vrtoglavih 34 milijarde kuna koje nikad neće vratiti.

Ta grupacija dužnika zapravo su problem banaka, kojima duguju, i njih osobno, a ne države. Obje strane moraju podnijeti teret svojih loših poslovnih poteza. Dugovi malih, običnih ljudi nisu tako veliki, trenutačno ih je 45 tisuća s dugom do 2000 kuna i, po svemu sudeći, to su uglavnom novi dužnici blokirani posljednjih godinu dana.

SDP-ova je vlada 2015. godine isposlovala otpis 107 milijuna kuna duga za 30 tisuća građana koji su u prosjeku dugovali oko 3500 kuna. Sad HDZ obećava da će oprostiti dug do iznosa jedne prosječne plaće, odnosno oko 5600 kuna. Kad je Milanović kretao u svoj prvi otpis, računali su da će barem 60 tisuća dužnika realizirati to pravo.

No, nakon što su s vjerovnicima dogovoreni kriteriji i provedene provjere imovinskog statusa dužnika, pokazalo se da nisu svi blokirani k'o crkveni miševi jer su mnogi raspolagali znatnom imovinom.

Otpis duga otvara pitanje pravne sigurnosti, ali i moralnog hazarda pa je kvalitetnije govoriti o postupku ovrhe, njezinoj cijeni i načinu na koji se država upliće u dužničko-vjerovničke odnose. Pametan je prijedlog stranke Pametno, primjerice, da se uvede mali osobni stečaj koji će biti brži u odnosu na postojeći Zakon o osobnom bankrotu.

Zabrana ovrhe na prvoj nekretnini mogla bi utjecati na kreditnu politiku banaka jer bi one prestale kreditirati mlade obitelji koje tek kreću u samostalni život, a nemaju drugi stan ili nekretninu koju mogu založiti.

>> Milanović, Glavašević i Obersnel grmjeli o ravnatelju HRT-a, Hasanbegoviću, fontanama, kulturi...

Komentara 19

PO
pozgajs
18:44 31.08.2016.

Živom zidu će ukrasti i glasove sdp apis-ovci kao i zadnje izbore.

KD
kdem75
19:05 31.08.2016.

Živi zid je svojim inaćenjem uništio životnu prilku da se nešto promjeni u jadnoj našoj. Trebali ste koalirat sa mostom i to bi bio pravi 3. put! cca 40 mandata, a onda bi se Milanče i Plenki gađali u bulju na trosjedu da spase živu glavu!

IB
iva.begovic
18:30 31.08.2016.

Danas je Bandić odlučio da novcem Zagrepčana platiti udžbenike djeci u Petrinji i dopunsko osiguranje Romima u cijeloj državi. Kako su takve odluke u ovlasti gradonačelnika. Što radi Državna revizija, što radi Državno odvjetništvo. Zar je gradski proračun Bandićeva kasica prasica iz koje će financirati izbornu kampanju. Strašno, daleko smo mi od civiliziranog društva. I molim neka se nitko ne čudi što mladi bježe od političkog primitivizma koji vlada u ovoj zemlji. O tome nema dvojbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije