Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA OLUJA

To što je Milanović rekao, vrh u Srbiji o nama govori javno

milanović
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/4
26.08.2016.
u 15:15

Premda se čini da mu je strategiju istupa koji je podigao prašinu osmislio sam Donald Trump, od desničarenja pred braniteljima Milanović može imati koristi

Bilo je sunčano vrijeme, bonaca, baš smo se uljuljkali u dosadnoj kampanji i onda se na rutinskom predizbornom sastanku pojavio, kako su u stanju šoka mnogi spremni tvrditi, Donald Trump u liku Zorana Milanovića i digla se neviđena politička oluja. Posljedice će se još danima istraživati u Hrvatskoj i okolici, veličati i ublažavati, sve do 11. rujna kad će se saznati što je zapravo koga snašlo. Iako se sada mnogi unezvijereno pitaju gdje smo, što smo... Tko je gore, a tko dolje, tko lijevo, a tko desno...

Kolateralna šteta

Zlatko Hasanbegović i Milorad Pupovac rame uz rame ne štede riječi u osudi “uličarskog rječnika” čelnika SDP-a. Branitelji traže dogovor sa srbijanskim vlastima i izražavaju poštovanje demokratskom izboru srbijanskog naroda Aleksandru Vučiću dok Milanović, koji za njega kaže kako za rata nije dolazio u Hrvatsku “tražiti tartufe”, za njihov je ukus “previše nabrijan”. U uvrijeđenoj BiH za koju je Milanović rekao da nije država već “veliko sranje” jer se tamo nema s kim razgovarati, slave Milanovića što nema dlake na jeziku, a u Srbiji njegov istup ocjenjuju, kako drugačije, nego “ustaškim”. I kao šlag na sve nadovezuje se originalna Milanka Opačić koja je ustvrdila da je Milanović pokazao svoju veličinu jer se sastao s braniteljima koji su ga rušili.

Premda se čini da je strategiju Milanovićeva istupa pred braniteljima osmislio sam Donald Trump, ne umišljajmo si, i u Hrvatskoj kao i u Americi, ključno je pitanje tko će od takve retorike imati štete ili koristi? Tu se krije i odgovor na pitanje tko je Jutarnjem listu dao spornu snimku. Čak ni to što su Mirela Holy, Đuro Glogoški i Drago Prgomet bili žrtve Milanovićevih metoda zlouporabe elementarnog povjerenja, branitelje ni osvetničke pobude ili želja da ga nauče demokraciji ne opravdavaju ako su oni dali tajnu snimku. Poštenje i povjerenje jedna je od vrednota koju valja poštovati radi sebe i drugih.

S druge strane, bez obzira jesu li u SDP-u znali za to, diletantizam je ako Milanović i tu opciju nije uzeo u obzir prilagođavajući retoriku primjerenije javnom sastanku, a ne posve nezrelo i neotesano. Argumenata ima i za opciju da se Milanović, loše procjenjujući kolateralnu štetu, htio prikazati kao zaštitnik desnih interesa. Desnica zbog toga neće promijeniti stav o Milanoviću koji o njemu ima zbog “lex Perković”, ćirilice u Vukovaru i branitelja, ali Milanović od desničarenja pred braniteljima ima koristi jer u očima desnice “odgovorni, staložen i vjerodostojan” Andrej Plenković ispada previše “svilenkast”. U uljuđenoj zemlji koja drži do temeljnih demokratskih principa i vrijednosti s takvom retorikom Milanović ne bi imao nikakve šanse postati predsjednikom vlade. Noblesse oblige! Biti državnik, još u zemlji s tako svježom ratnom poviješću, obvezuje! Ali, u nas su političke okolnosti i izborni sustav takvi da je za ljevicu jedina alternativa, ona najgora, ne izaći na izbore.

Mogu li ga kazniti ‘njegovi’

Stoga premda je Milanović uvrijedio, zabrinuo i/ili razočarao svoje birače, pitanje je imaju li oni stvarne mogućnosti zbog toga ga kazniti. Demokratski savez Srba na svome Facebooku ustvrdio je da je uvrijedio i srpski narod u Hrvatskoj jer je srpski rod nazvao “šakom jada” pa su ga pozvali da se ispriča svojim vjernim biračima. Zaključili su “Gospodine Milanoviću, zvučite i djelujete kao predsjednik HDZ-a, a ne liberalnog SDP-a”. Iako to što Milanović o drugima govori na “muškim” sastancima zatvorenima za javnost, srbijanski čelnici javno govore o Hrvatskoj. Srbi u političkom vrhu nikad nisu imali većeg zaštitnika od Milanovića i nikad uvjerljivije nisu participirali u vlasti. Do dana odluke rane uz pravilan ljekoviti tretman još mogu zacijeliti.

>> VIDEO Milanović nakon objave tajnih snimki: Neću više kritizirati Vučića i Nikolića

>> Hasanbegović: Najbizarnija je opaska Milanke Opačić da je Milanović pokazao veličinu, njegov govor je govor iz septičke jame

>> Milanović: Žele nas posvađati sa susjedima, naši protivnici žele tenzije i huškanje

Komentara 180

PO
pozornik66
16:08 26.08.2016.

Da Milovanović pojede g.ovno VL bi reka da je to pametno, sve za velikog vodju

BO
bojuki1
16:08 26.08.2016.

Koliko vidim u društvu, po fejsu, svakom istinskom ljevičaru se Milanović zgadio, dok ga istinski desničari ismijavaju koliko je jadan. Milanović je očito zaigrao na sve ili ništa, očekuje da ga ljevičari slijepo slijede, a desničare smatra idiotima koje može izmanipulirati i prodati im spin desničarenje, na kraju će se to sve obiti Milanoviću o glavu, završit će kao Sanader na dnu.

DE
derin
15:34 26.08.2016.

Čovjek koji 500 dana branitelje nije htio primiti, koji je preko noći uveo ćirilicu, lex Perkovic, ukinio pokroviteljstvo nad bleiburgom... Sada očajnički želi dobiti glasove desnog centra s jeftinim trikovima, samo da ne mora dijeliti vlast s nekim mostom, pa da izgube 4,5 ministarstava pa HNS bi odmah izgubio cijelo članstvo. Milanoviću narod nije toliko zaboravan, uništio si nas na svim poljima i ideološki dijelio. Nikad vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije