Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ 'NAJBOLJA UDAVAČA'

Predsjednica neće dopustiti ultimatume

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
13.09.2016.
u 16:29

Premda se nekima čini da su ovogodišnji rezultati kopija lanjskih, nije tako. Plenković je u puno boljoj poziciji nego što je bio Karamarko

Čestitavši svim sudionicima prvih izvarednih parlamentarnih izbora i ocijenivši kako je “Hrvatska pokazala da je država zrele demokracije”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je u svom javnom obraćanju poručila i da na predstojećim konzultacijama neće dopustiti “odugovlačenja i ultimatume. Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja”. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, mnogi su pomislili kako će i sada nakon parlamentarnih izbora uslijediti dugotrajan i mukotrpan proces pregovaranja o sastavljanju saborske većine.

No, očito, nećemo svjedočiti reprizi zbivanja s kraja prošle i početka ove godine, kada je taj cijeli proces trajao dva i pol mjeseca. Barem što se tiče Pantovčaka, a predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović je u tom procesu onaj čimbenik koji je u poziciji da diktira tempo, stvari se neće ponoviti. Očito je da ona neće dopustiti dugotrajno i isprazno natezanje koje je prije devet mjeseci jako nerviralo hrvatsku javnost.

Prema prvim najavama, predsjednica će započeti prvi krug konzultacija za otprilike dva tjedna, oko 26. ili 27. rujna. Ti bi se datumi poklopili i s njezinim povratkom iz New Yorka gdje će, planira se, sudjelovati na redovitom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Bit će to dovoljno vremena da se pokuša s usuglašavanjem glavnih političkih protagonista o prikupljanju zakonskog minimuma od 76 potpisa, nakon čega predsjednica daje onome tko donese te potpise status mandatara Vlade.

Nakon prošlih parlamentarnih izbora, prve su konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim saborskim zastupnicima počele 18 dana nakon datuma izbora, održana su čak četiri kruga konzultacija, da bi, nakon tri i pol tjedna, predsjednica dala “ultimatum”, nakon kojeg bi oformila svoju, prijelaznu vladu stručnjaka. Dan nakon toga, 23. prosinca, uoči Božića, Tomislav Karamarko i Božo Petrov hitno su se ipak usuglasili da će mandatar Vlade biti Tihomir Orešković.

No Vlada je u Saboru potvrđena tek 22. siječnja. Još nekoliko razloga ukazuje na to da bi cijeli proces usuglašavanja većine mogao potrajati kraće nego lani. Premda se nekima čini da su ovogodišnji rezultati kopija prošlogodišnjih, uopće nije tako. HDZ i Andrej Plenković u puno su boljoj poziciji nego što je bio Karamarko. Imaju puno bolji rezultat i osvojili su ga sami. Karamarko je mukotrpno tražio saveznike za koaliranje i većinu, a kandidata za koaliranje s Plenkovićem ima mnogo.

Plenković će se, naravno, držati najava i željet će dokazati da je ozbiljan i pouzdan partner te će pregovore s Mostom započeti bez fige u džepu. No, valja očekivati da će u pregovorima biti jasan, diplomatski uvjerljiv, ali i razuman i odlučan da ne dopusti prelaženje granice mogućeg. Na ruku mu ide i to što Most sada nije najbolja udavača, nego je to HDZ. Njega svi žele i njemu svi hrle. S HDZ-om, a ne s Mostom, svi sada žele koalirati i sastaviti većinu. Čak i IDS pa i sam SDP. 

>> Plenković: Spremni smo sa Mostom ispisati novu stranicu suradnje, ali za to su potrebne dvije strane

>> Koliko se poklapaju Mostovi zahtjevi i HDZ-ovi stavovi

Komentara 20

Avatar dobry
dobry
18:48 13.09.2016.

"...neće dopustiti “odugovlačenja i ultimatume." Drugim riječima, lupit će šakom od stol!

Avatar navijač
navijač
16:47 13.09.2016.

Vlada se može sastaviti i za tjedan dana ako ima volje i iskrenosti među pregovaračima , ali nesastavljaju oni vladu zbog naroda nego zbog sebe kao i do sad.

DU
Deleted user
17:57 13.09.2016.

Hahaha. Da nije smjesno bilo bi zalosno ... lopovi se zure u lov na plijen. Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije