Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh novog šefa HDZ-a

Plenković može biti spokojan – učvrstio je položaj u stranci

andrej plenković
Foto: Robert Anic/PIXSELL
12.09.2016.
u 14:30

Među najzadovoljnijim može biti i Vladimir Šeks, politički lisac, koji je i dao vjetar u leđa Andreju Plenkoviću u kandidaturi za šefa HDZ-a

Andrej Plenković nakon izborne noći može biti spokojan. Za predsjednika HDZ-a izabran je kao jedini kandidat nakon ostavke Tomislava Karamarka, uz hipoteku da se za šefa stranke nije imao hrabrosti kandidirati nakon prošlih parlamentarnih izbora, kada je Karamarko, također, bio sam u kandidaturi za predsjednika HDZ-a.

Uljuđenost se ipak isplati

Izgledalo je da je Plenković došao na gotovo, HDZ je netom srušio vlastitu Vladu i Karamarko je bio pisiljen odstupiti s mjesta predsjednika stranke. Činilo se da je HDZ devastiran, a kuloarski se moglo čuti da Plenkovićeva budućnost na mjestu prvog čovjeka nije izvjesna potone li HDZ na izborima još dublje. No nakon sinoćnjih neslužbenih rezultata izgleda da je Plenković i nova ekipa u vodstvu ipak odradila dobar posao. Odluka da HDZ na izbore iziđe praktički samostalno, tek u savezništvu s HSLS-om i na listama s pojedinim kandidatima iz bivših partnerskih stranaka, pokazala se dobrom. HDZ ne samo da raskidom široke koalicije (na prošlim izborima HDZ je u savezništvu imao još sedam stranaka) nije izgubio nego je, prema sinoćnjim rezultatima, i profitirao jer osvaja više mandata nego na prošlim izborima. HDZ je profitirao i distanciranjem od HSP-a AS, tvrdih desničara, koji su samo štetili HDZ-ovu ugledu. I liste HDZ-a koje su sastavljene tako da na njima nisu bili najnepopularniji Karamarkovi ministri, ali ni Božidar Kalmeta koji je opterećen optužnicom, izgleda da su polučile uspjeh. Premda u određenim izbornim jedinicama, prema sadašnjim rezultatima, HDZ nije uspio prebaciti broj mandata u odnosu na prošlu godinu. Plenkoviću se očito isplatila i njegova uljuđenost, civilizirana polemika s političkim suparnicima i zaziranje od teških riječi. Iako mu nedostaje političke strasti i njegovi su istupi često mlaki, birači mu to nisu zamjerili. Uostalom, dozu političke hrabrosti pokazao je i kandidaturom u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici iz koje su bježali svi šefovi HDZ-a s obzirom na to da ona za desnicu nije lagana.

Pronaći model suradnje

Po svemu sudeći, Plenković u idućem razdoblju može računati na poprilično čvrstu poziciju u HDZ-u, ali očekuje ga formiranje stabilne i učinkovite Vlade. I dalje na vlast neće moći bez Mosta, koji će opet biti presudan faktor za sastavljanje Vlade, a bit će mu potrebni i manjinski zastupnici koju su mu znatno naklonjeniji nego što su bili bivšem šefu Karamarku. U HDZ-u već računaju i na odmetnute mostovce koji su na izbore izišli u koaliciji sa Živim zidom, smatrajući da će se oni prikloniti HDZ-u ako su osvojili mandate.

Izbornim rezultatom može biti zadovoljan i Vladimir Šeks, politički lisac, koji je i dao vjetar u leđa Andreju Plenkoviću u kandidaturi za šefa HDZ-a. U HDZ-u već danima citiraju Šeksovu izreku da pobjeda sve pokrije, a poraz sve razotkrije. U ovom slučaju, sve će ostati pokriveno i očito neće biti nezadovoljstva u HDZ-u. No zadovoljan izgleda može biti i Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a, koji prema trenutačnim rezultatima ulazi u Sabor. Osvajanje preferencijalnih glasova njemu je bilo važnije za učvršćivanje pozicije u HDZ-u. Ostane li do jutra na prolazu, i njegova sudbina u HDZ-u neće biti neizvjesna. Plenković i Brkić morat će pronaći dugoročniji model suradnje, premda se od dolaska Plenkovića u HDZ nagađalo da Milijan Brkić kao zamjenik ne pristaje uz takvog predsjednika.

Plenković političku zrelost sada mora pokazati u pregovorima s Mostom, jer ako se ponovi prošla Vlada, to Hrvatskoj neće donijeti ništa dobro. Budući da se već u kampanji prema Mostu postavio tvrđe nego Kaamarko prije godinu dana, kada su okolnosti bile drugačije, može se nagađati da ni HDZ Mostu neće biti lagan pregovarač. 

> > Plenković: 'Otvoreni smo za razgovor s onim strankama koje su nam svjetonazorski i programski bliže'

> > 'Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku. Stojimo na raspolaganju državi, Hrvatskoj treba stabilna vlada'

Ključne riječi

Komentara 21

BI
billynik
14:45 12.09.2016.

Ja sam očekivao da će većina medija danas izaći u crno bijelom izdanju ili bar sa crnim florom preko naslovnice.

NO
Noštromo
14:46 12.09.2016.

Ankete prije izbora su bile "vjerodostojne" ,pa čak i izlazne ankete nisu bile točne.

BE
berogrga
14:47 12.09.2016.

Plenković pobjednik. HDZ je samostalno u Hrvatskoj osvojio 59 mandata, a HNS, SDP, HSS, HSU I IDS zajedno 57 mandata. Plenković je rasturio, a Milanovićeve anketarske agencije se svim silama trudile prodavati laži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije