Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odnos snaga

Ono što je Most izgubio, Živi zid je dobio - zajedno imaju 21 mandat

slavlje u stožeru mosta
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
12.09.2016.
u 09:30

HDZ je profitirao od ovih izbora, ali razlika između HDZ i SDP neće biti puno veća nego 
što je to bila u dosadašnjem sastavu Sabora

Ista meta, slično odstojanje. Tako bi se u jednoj rečenici mogao ocijeniti sastav novog Sabora koji u bitnom neće biti različit od dosadašnjega. Razlika između HDZ i SDP neće biti puno veća nego što je to bila u dosadašnjem sastavu Sabora. Kako sada stvari stoje, njihov broj će biti samo nešto veći nego što je bio nakon izbora koji su održani prije desetak mjeseci. U vrijeme kada su tradicionalne političke opcije u Europi pod velikim pritiskom, nije mala stvar što su na ovim izborima dobili više mandata. Očito su HDZ i SDP profitirali od velike apstinencije birača koji su sve nezadovoljniji onim što im nude naše stranke i političke elite. Ovi izbori su “opametili” sve političke aktere pa neće više biti nerelanih zahtjeva koji moraju biti u skladu s izbornim rezultatima.

Most se profilirao

Iako je Most značajno pao nakon ovih izbora, jer sada ima 13 umjesto 19 zastupnika, treća opcija je gotovo ostala neokrznuta. Ono što je Most izgubio na mostu, to je Živi zid dobio na ćupriji. Zajedno imaju oko 20-ak mandata, dakle isto onoliko koliko je Most imao u prošlom sazivu Sabora. Odnos snaga je vrlo sličan, ali je ovaj sastav Sabora puno jasniji i politički profiliraniji. Most je dosada figurirao kao skupljač nezadovoljnih i protestnih glasova, dok se na ovim izborima profilirao kao jaka snaga sa svojim biračkim tijelom.

Teren za pregovore

Do sada se moglo špekulitrati da za Most glasuju glasači SDP-a i HDZ-a, ali sada smo se uvjerili da Božo Petrov ima svoje vjerne sljedbenike. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se držati koalicija okupljena oko Živog zida. Hoće li svi zajedno ostati u oporbi ili će se podijeliti. Razvidno je da je Ivan Lovrinović zainteresiran za ulazak u vlast, dok je Sinčić skloniji ostati u opoziciji. Uostalom, Sinčić je polučio ovaj uspjeh najviše zahvaljujući dobrom radu u saborskoj oporbi. U ovom trenutku je Plenković u velikoj prednosti u odnosu na Milanovića zato što mu je koalicijski potencijal znatno bolji od SDP-ova. Otvoren mu je put za koaliciju s Mostom i manjinama. Sve drugo bilo bi veliko iznenađenje, ali ne treba posve odbaciti i neke druge kombinacije. Može se primijetiti da neki istaknuti članovi Narodne koaliccije, koji su bili na meti žestokih kritika iz Mosta, stvaraju teren za pregovore. Nije prošlo nezapaženo da je Krešo Beljak rekao da će on i Ivan Vrdoljak odustati od Vlade ako je to uvjet za pregovore s Mostom. Ne treba posve isključiti ni stvaranje velike koalicija ako pregovori s Mostom i manjinama padnu u slijepu ulicu.     

>> Neslužbeni rezultati DIP-a: HDZ osvaja 61 mandat, Narodna koalicija 54 mandata

>> Ovo su novi zastupnici u Saboru: Pogledajte tko je sve prošao

Ključne riječi

Komentara 2

DR
draxy
09:56 12.09.2016.

HDZ ima puno više nego na prošlim izborima jer je prošli put bio u velikoj koaliciji a sada je bio sam.Uz to u Sabor je ušao i general Glasnović koji je siguran HDZ-ov glas.S druge strane sa liste Narodne koalicije je ušlo petoro HSS-ovaca koji su svjetonazorski bliže HDZ-u nego SDP-u i ne bi bilo čudno da glasuju za neke odluke suprotno od SDP-a bez obzira na koaliciju.

RA
radekbrod
11:36 12.09.2016.

neka su čestitam im nisam njihov glasač ali su ostali dosljedni sebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije