Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA

HDZ-ovci u 2. jedinici imaju limit 10.000 kn

11.07.2016., Trg zrtava fasizma 4, Zagreb - Darko Milinovic dolazi na sjednicu Predsjednistva HDZ-a u sredisnjicu stranke.   Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
24.08.2016.
u 08:18

U Ličko-senjskoj županiji kažu da kandidat koji pronađe donatora za HDZ ima pravo na 40 posto iznosa za svoju kampanju

HDZ-ovi zastupnici, za razliku od prošlih parlamentarnih izbora, sada mogu voditi preferencijalnu kampanju, a u središnjici HDZ-a tvrde kako su po svakoj izbornoj jedinici (ovisno o njenoj veličini) točno propisali iznose limita koje kandidati u svojoj personalnoj kampanji ne smiju probiti. Budući da je ukupni iznos novca koji stranke mogu potrošiti po izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 1,5 milijuna kuna i trošak kandidata koji vode preferencijalnu kampanju mora se uklopiti u taj iznos.

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, nije htio otkrivati koliko iznose te svote jer su drukčije za svaku jedinicu, ali je napomenuo da su pravila strogo propisana i da ih se kandidati moraju držati. Neslužbeno doznajemo da je limit HDZ-ovim kandidatima koji se u 2. izbornoj jedinici bore za preferencijalni glas – 10.000 kuna. Budući da iznos nije velik, moguće je da bi kandidati neke izborne aktivnosti mogli odraditi ispod žita. No, kandidati koji se na HDZ-ovim listama za Sabor natječu uz pomoć preferencijalnog glasa ne poznaju odveć propisane limite jer barem troje kandidata s kojima smo razgovarali rekli su da ne znaju koji je maksimalni trošak koji smiju ostvariti u kampanji kako se ne bi rušio budžet od 1,5 milijuna kuna.

U Ličko-senjskoj županiji HDZ-ovi kandidati kažu kako je dogovor da kandidat koji pronađe donatora koji će sukladno zakonu o financiranju izborne promidžbe donirati novac HDZ-u ima pravo na 40 posto od tog iznosa za svoju kampanju, a da 60 posto svote ide njegovoj županijskoj organizaciji HDZ-a za nacionalnu kampanju. Također, ako pojedini sponzor kandidatu donira, primjerice, izradu velikih plakata ili njihova reklamna mjesta, onda će taj sponzor sa središnjicom potpisati ugovor o iznosu u kojem donira plakate, a ta će svota ići u financijski prikaz potrošenog novca za tu izbornu jedinicu. Kada je riječ o kandidatima koji vode preferencijalnu kampanju, Darko Milinović danas u svojoj županiji organizira skup na kojem će biti 150 do 200 žena, dakle isključivo žene, osim njega kao kandidata. Namjerava promovirati žene u politici i na funkcijama. Kandidatkinja iz 2. jedinice pravnica Sanda Kulić Makar organizira susrete s građanima kojima će davati besplatnu pravnu pomoć (blokirani, branitelji itd.).

>> SDP i HDZ slažu se oko većine pitanja, razlika je u ideologiji

>> Ove mjere populacijske politike nude Narodna koalicija, HDZ i Most

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije