Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica interijeri

KOS minirao židovsku grobnicu na Mirogoju

* Svjedok je opisao kako je montiran razgovor u kojem Mile Dedaković Jastreb traži pomoć u naoružanju, a general Tus mu odgovara da se snađe kako zna i ne računa na pomoć
12. studenoga 2002. u 00:00 218 prikaza

DEN HAAG/ZAGREB - Kontraobavještajna služba JNA u operacijama "Labrador" i "Opera" početkom 90-ih godina pokušala je destabilizirati hrvatsku vlast i stvoriti animozitet prema Hrvatskoj intenzivnom propagandom i terorističkim akcijama, posvjedočio je u ponedjeljak u Haagu bivši operativac KOS-a Mustafa Čandić.

"Labradorom" je preko kontraobavještajne suradničke mreže u Zagrebu izvršena teroristička akcija miniranja židovskih grobova na Mirogoju, kazao je Čandić na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

U kolovozu 1991. na Mirogoju je minirana zajednička židovska grobnica.

- Cilj je bio da se hrvatska vlast predstavi kao profašistička i da se stvori animozitet prema Židovima - kazao je Čandić, inače 12. svjedok optužbe u hrvatskom dijelu suđenja Miloševiću.

Planiran napad i na židovsku općinu

Planirana je i teroristička akcija protiv židovske općine u Zagrebu, ali su glavni akteri otkriveni pa su morali pobjeći u Beograd, kazao je svjedok. On je posvjedočio da je kontraobavještajnom operacijom "Labrador" iz Zemuna upravljao pukovnik Slobodan Rakočević, a u Zagrebu su operaciju vodili potpukovnik Ivan Sabolović i major Čedo Knežević. Čandić je radio u zemunskoj centrali Kontraoperativne grupe (KOG) ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a JNA je napustio u veljači 1992 godine. On je kazao kako je kontraobavještajna služba imala jaku doušničku mrežu u SDB-u Hrvatske, kao i među dužnosnicima HDZ-a.

Svjedok je opisao kako je, u antihrvatskoj propagandi, televizija iskorištena u operaciji "Opera" (Odjeljenje za propagandni rat) da bi se snimke stradalih Hrvata s područja Slavonije plasirale kao srpske žrtve hrvatskih zločina. Opisao je i kako je radi poticanja animoziteta prema Hrvatskoj na beogradskoj televiziji puštena i "snimka" razgovora čelnika HDZ-a Zagreba i Iloka u kojem se iz Zagreba nalaže mobilizacija hrvatskog stanovništva s područja Vojvodine.

- Akteri su u stvari bili Radenko Radojčić i Ivan Sabolović... Prepoznao sam njihove glasove - kazao je svjedok imenujući dvojicu pripadnika KOS-a koji su odglumili razgovor. Cilj te akcije bio je da se stvori lažno objašnjenje za odlazak Hrvata koji su tada bili izlagani napadima paravojnih snaga, poput arkanovaca ili šešeljevaca, objasnio je.

Sabotaža na pruzi kod Vinkovaca

Svjedok je opisao i kako se manipuliralo snimanim razgovorima navodeći primjer montaže razgovora generala Antuna Tusa i Mile Dedakovića Jastreba.

- Od isječaka je napravljen razgovor - kazao je svjedok, opisavši da je montažom stvoren dojam da je zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković tražio od generala Tusa pomoć u naoružanju, a da mu je Tus odgovorio da se snađe kako zna i da ne računa na pomoć.

On je opisao kako je početkom 90-ih KOS organizirao sabotažu na pruzi kod Vinkovaca kako bi je pripisao nalogu tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a zbog uspjeha akcije, kazao je Čandić, vojni obavještajac Radenko Radojčić nije skrivao zadovoljstvo.

Svjedok je kazao kako je sadašnjeg vojnog savjetnika hrvatskog predsjednika Imru Agotića smijenio s dužnosti u KOG-u pukovnik Rakočević, jer nije želio vrbovati suradnike u vrhu vlasti u Zagrebu.(H)

više

GENERAL IMRA AGOTIĆ:

Smijenjen sam zbog Pakraca

- Nema gotovo ničega nepoznatog u svjedočenju svjedoka Čandića. On je o tim događanjima već pisao u nekim bosanskim medijima, a i ja sam o tom vremenu već više puta govorio. Možda je najvažnija razlika u odnosu na svjedočenje to da su izravan povod moje smjene bila vojna zbivanja u Pakracu. Naime, ja sam se s pukovnikom Rakočevićem i inače posve razilazio u stavovima oko stvarne funkcije obavještajnih službi u vojsci, a kod njega je mjeru prevršilo moje istupanje o akciji u Pakracu, kada sam se pobunio protiv toga da vojni obavještajci iz JNA odu u Pakrac pomagati srpskoj strani. To je nakon niza naših nesuglasica za njega bila kap previše i smijenio me telefonskim pozivom 1. ožujka 1991. godine - prokomentirao je general Imre Agotić. (J. P.)

više

Milošević zbog lošeg zdravlja na slobodu?

Milošević je jučer odbacio ideju haaškog tužiteljstva da se, zbog njegova ugroženog zdravlja, imenuju odvjetnici koji bi mu olakšali obranu.

Tužiteljstvo je u svom podnesku predložilo da sudsko vijeće Miloševiću imenuje branitelje po službenoj dužnosti, a prijatelji suda predložili su sucima da, ako temeljit liječnički pregled pokaže da je Milošević ozbiljno bolestan, razmotre čak i mogućnost njegova privremenog puštanja na slobodu kako bi mu se zdravstveno stanje poboljšalo.

Pozdravljajući njihov prijedlog Milošević je kazao kako i suci znaju da on ne bi pobjegao jer "ni po koju cijenu ne bi pobjegao od ove bitke i namještenog političkog procesa".

Predsjednik sudskog vijeća Richard May kazao je da će vijeće razmotriti podesene prijedloge i donijeti odluku. (H)

više

HRVATSKI EPILOG "LABRADORA"

Radojčić u Hrvatskoj oslobođen optužbe

Anto Nobilo, danas haaški odvjetnik, početkom devedesetih kao tužitelj je progonio pripadnike "Labradora".

- Što se tiče tvrdnje da je ta skupina minirala spomenik na Mirogoju, to nam nije bilo poznato, ali je bilo ključno da je ona unutar MUP-a trebala stvoriti špijunsku mrežu, i u tome su uspjeli i preko Branka Traživuka, bivšeg načelnika odjela za protuterorizam - rekao je Nobilo.

- Drugi glavni cilj trebala je biti likvidacija Josipa Perkovića. Sjećam se da je na Jarunu nađen eksploziv, a pod Sljemenom je nađen također dio sredstava koji je trebao poslužiti za terorističke aktivnosti. Nađene su tako eksplozivne torbe koje su bile napravljene u Institutu za bezbednost u Beogradu, a koje su se mogle aktivirati pri određenoj brzini automobila ili na paljenje svjetla. Vjerujem da tada nismo otkrili cijelu mrežu, ali uspjeli smo detektirati tko je visoki dužnosnik HDZ-a koji je bio vrbovan za suradničku mrežu. To smo dostavili Josipu Manoliću i rečeno nam je da pričekamo neko vrijeme i vrlo brzo je došlo do razmjene - kazao nam je Nobilo.

U postupku protiv "Labradora" u Hrvatskoj bio je optužen i Radenko Radojčić, ali je 3. srpnja 2001. godine pravomoćno oslobođen optužbe.

D. Miljuš

više

ŽUPANIJSKI ZATVOR U KARLOVCU

Haaški istražitelji kod Abdića

KARLOVAC - Troje haaških istražitelja (dva muškarca i jedna žena) jučer je posjetilo Županijski zatvor u Karlovcu. Pred zgradu su stigli nekoliko minuta prije devet sati, a njihov automobil s registarskim pločicama UN-a nalazio se pred zatvorom i u 14 sati. Istražni je tim nakon dolaska nastojao svoje terensko vozilo sakriti u dvorištu karlovačkog zatvora, no velik automobil nije mogao proći kroz vežu.

O čemu su istražitelji razgovarali s Fikretom Abdićem, nedavno za ratni zločin osuđenim na 20 godina, nije teško pretpostaviti. Abdić je kao predsjednik ratne paradržave AP Zapadna Bosna često kontaktirao i surađivao s nekadašnjim predsjednicima Hrvatske i Srbije Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem. Kako je jedan mrtav, a drugom je oko vrata već zategnuta omča krivnje, interesi haaških istražitelja najvjerojatnije su usmjereni prema Aliji Izetbegoviću. No, istražitelje bi mogle zanimati i Abdićeve spoznaje o Miloševićevu djelovanju.

Fikret Abdić, u što smo se uvjerili u brojnim razgovorima i intervjuima s njim prije i nakon njegova pritvaranja, raspolaže dokumentacijom koja će sasvim sigurno poslužiti stručnjacima koji istražuju ratni zločin u BiH. Imamo spoznaja da Abdić ima izvorne dokumente o djelovanju muslimanskih ekstremista u Bosni, te ulozi Alije Izetbegovića i njegovih suradnika u njihovu angažiranju. Na popisu onih koji su, po Babi, krivci za bratoubilački muslimanski rat nalaze se brojne osobe iz trenutačnog političkog života u toj državi. Valja konstatirati da se Fikret Abdić u nekoliko navrata obraćao Haaškom sudu, da im je slao svoja viđenja stanja u Bosni, kao i dokumente koji nedvojbeno terete Aliju Izetbegovića i njegove satelite za ratni zločin. Nije isključeno da će istražitelje zanimati djelovanje muslimanskih ekstremista s BiH putovnicama vezano uz muslimanski ekstremizam i brojne zločine počinjene u posljednje vijeme. Neslužbeno doznajemo da su istražitelji od nadležnih institucija tražili dozvolu za tri dana razgovora s Abdićem.

Tomo Vičić

Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
HAPIH
Državni inspektorat RH povlači iz trgovina mnogima omiljenu namirnicu
Od ideje do cilja
Imate ideju ali nemate sredstva: ovo su načini kako da za svoju ideju u poduzetništvu pronađete potporu