Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMJERI

Stoka jede high tech, zdravije a jeftinije

03.01.2002.
u 00:00

Koncept hranidbe životinja od vlastitih žitarica, zdravih dodataka i stručnih savjeta njemačka tvrtka Sano već četvrtu godinu primjenjuje i u Hrvatskoj

Sajmovi su oduvijek zanimljiva mjesta, ogledalo tržišta i trendova. Iako je klasičnih stočnih poput popovačkoga manje, i na njima, baš kao i na onim modernijima poput gudevečkoga i bizovačkog, sve češće predstavljaju se svojim proizvodima i ugledne svjetske tvrtke. I njemačka tvrtka Sano Moderne Tierernhrung iz Grafenwalda u Bavarskoj, high tech poduzeće za suvremenu hranidbu životinja kako se predstavljaju, jedan od vodećih europskih proizvođača premiksa, vitaminsko-mineralnih dodataka i mliječnih zamjenica za razne vrste životinja, upravo se tako približava svojim stalnim i potencijalnim potrošačima.

Svojim proizvodima i, što je osobito važno, stručnim savjetovanjem stočara Sano je prisutan u desetak europskih zemalja, a otprije četire godine ima predstavništvo i u Hrvatskoj. Štoviše, ocjenjuju da je postao važnim nositeljem unapređivanja poljoprivredne proizvodnje primjenom svojih koncepata hranidbe domaćih životinja. Njihova je bit u tome da proizvođači od vlastitih žitarica, s udjelom i do 97 posto, sami pripremaju hranu za svoje životinje, a preostalih nekoliko postotaka čine vosokokvalitetni Sanovi mineralno-vitaminsko dodaci. Tako seljaci dobivaju visokokvalitetnu i cijenom povoljnu smjesu, a stalno mogu kontrolirati što im životinja jede. To omogućuje znatno sniženje ulaznih troškova, a time i veću zaradu, odnosno rentabilniju proizvodnju.

Očekivanim ulaskom u EU od hrvatskih se proizvođača traži ispunjavanje sve viših standarda u proizvodnji mesa, mlijeka i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Da bi svojom proizvodnjom mogli konkurirati modernijim tehnologijama, moraju u kratko vrijeme povećati produktivnost, znači proizvesti više što kvalitetnijeg mesa ili mlijeka. U tome važnu ulogu ima suvremena hranidba, baš, uvjereni su u Sanu, po njihovu konceptu.

Za razliku od klasične, hranidba u svinjogojstvu po zamisli tvrtke Sano znači veći broj odbijene prasadi po krmači u godini, zdravu prasad ujednačena i brzog rasta, visoke dnevne priraste u tovu - više od 800 g dnevno - uz trošak hrane od samo 2,5-3 kg. Rezultat je i do 60 posto udjela mesa u polovicama. Koncept hranidbe mliječnih krava omogućuje njihovu dugovječnost, bolju plodnost i ukupno zdravlje, veću mliječnost i bolju kakvoću mlijeka. Da bi se to postiglo, dnevni obrok mora biti posve izbalansiran energetski i proteinski, dopunjen optimalnim udjelom sirovih vlakana, uz obveznu primjenu mineralno - vitaminskog dodataka. Za vrhunske mliječne krave Sano je razvio i specijalne proizvode.

Vlastite koncepte hranidbe Sano je razvio i za druge domaće životinja, primjerice perad, osobito za intenzivan tov brojlera i nesilica. Posebni proizvodi razvijeni su za ovce, koze, pa i za divlje životinje, primjerice za jelensku divljač. Po potrebi, proizvođačima stručnjaci Sana kreiraju i posebne dodatke prilagođene upravo njihovim potrebama.

Moto Sana je: "Hraniti životinje znači hraniti ljude."Sano tako jamči da ni jedan njegov proizvod ne sadržava komponente animalnog podrijetla te da su svi proizvodi, uz to što je Sano nositelj certifikata DIN ISO 9001 za područje menadžmenta, proizvodnje i primjene proizvoda, pod stalnom kontrolom Njemačkog poljoprivrednog društva DLG.

Izuzetno važan dio Sanova koncepta savjetovalište je za potrošače. U svakodnevnim kontaktima s poljoprivrednicima na njihovim gospodarstvima stručnjaci tvrtke besplatno ih savjetuju o hranidbi i uopće tehnologiji uzgoja životinja te im pomažu riješiti eventualne probleme u proizvodnji. Osim toga, svake godine u proljeće i jesen održavaju stručne seminare za najnaprednije poljoprivrednike iz naše i susjednih zemalja, uz predavanja uglednih znanstvenika s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta, stručnjaka za hranidbu i druga područja vezana uz hranidbu iz drugih zemalja, te prisutnost stručnjaka Ministarstva poljoprivrede, Gospodarske komore, županijskih ureda za gospodarstvo i mnogih drugih.

Siniša HERCEG

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije