Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško provedivo

Za ukidanje dodataka na plaću bar pola godine

Boris Lalovac i Vesna Pusić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
29.08.2014.
u 15:25

Nakon srpnja u kojem je PDV podbacio, kolovoz navodno ima veće prihode od PDV-a i trošarina

Nakon najave ministra Borisa Lalovca da je rješenje za smanjenje rashoda ukidanje nekih od dodataka koje imaju zaposlenici u javnim i državnim službama, Ministarstvo financija izračunalo je da ih je čak 367.

Da je ta brojka pretjerana, upozorio je odmah Sindikat državnih i lokalnih službenika, obrazlažući da postoji tek nekoliko kategorija dodataka, a da je broj od njih 367 izvučen zbog različite visine postotaka koji se dodaju na plaću.

– Drukčiji je postotak tako odmah i novi dodatak – komentira tajnik sindikata Siniša Kuhar. Ipak, još prije godinu i pol govorilo se o broju od 284 dodataka, što također nije malo.

I dalje bez reforme

– Ako se Vlada i odluči na smanjenje pojedinih dodataka, jasno je da se taj posao ne može obaviti najesen kada je planiran rebalans, nego za najmanje pola godine, a u hrvatskom slučaju, možda i u godinu dana – komentira Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

– Vlada je odmah trebala napraviti reformu i raskinuti kolektivne ugovore, izbaciti sve dodatke, izuzev nekih koje mora ostaviti i pretvoriti ih u osnovicu te tada utvrditi nove platne razrede – kaže Lovrinčević.

Tada bi se moglo govoriti o reformi, koja se, ako ne prije, mogla napraviti početkom godine pri donošenju novog Zakona o radu, kada su se potpisivali novi kolektivni ugovori. Jer, ako se sada krene u izmjene kolektivnih ugovora, potrebno je vrijeme za usuglašavanje sa sindikatima. A ako se i nešto napravi na svoju ruku, uvijek postoji opasnost od radnih sporova, s čim država već ima loše iskustvo. Drukčija je situacija s uredbama u kojima je za većinu državnih službenika utvrđen dodatak, a gdje Vlada može bez pregovaranja sa sindikatima ukinuti dodatak.

No, svakako ne bi bilo fer napraviti rezove državnim službenicima, a ne dirati one u javnim službama. Dodaci su različiti, neki su vezani uz osnovicu plaće, neki indeksirani za inflaciju, ali ih je mnogo koji se ne mogu dirati, primjerice za prekovremeni ili noćni rad. No, i sam je ministar odlučio poseban dodatak zbog posebnih uvjeta rada dati zaposlenicima u carini i poreznoj upravi.

Dakle, ad hoc se odlučiti na rezanje nije jednostavno.

– Mislim da se tako može uštedjeti do milijardu kuna ako se napravi ujednačeni sustav dodataka na plaće i ako se taj sustav dovede u red – rekao je ministar Gordan Maras. Objasnio je da ne može za isti posao negdje netko imati dodatak od 40 posto, a netko 15 posto. Ne vidi ni problem u kolektivnim ugovorima. – Ljudi moraju biti svjesni da rade za istog poslodavca i ne mogu za isti posao biti plaćeni na različite načine – rekao je Maras.

Ministar i hvali sustav iz kojeg su na vidjelo izašle plaće i dodaci te poručuje da napokon treba shvatiti da reda mora biti svugdje u državi, a ponajprije u institucijama koje država plaća. I ministar uprave Arsen Bauk smatra da se dodaci lako mogu ukinuti bez obzira na to što su vezani kolektivnim ugovorima.

Kolovoz bolji

– Koliko sam upoznat, nije ih teško raskinuti što se tiče pravnog dijela, ali mogu imati određene političke posljedice. Ali što se tiče pravnog dijela, postoji rok u kojem se mora sklopiti novi kolektivni ugovor i čini mi se da je to već nekoliko puta napravljeno – rekao je Bauk. No, jasno da nema vremena da se to učini u roku u kojem Vlada misli namiriti novac.

Zato ne bi bilo isključeno da država ipak krene s linearnim smanjivanjem plaća, odnosno smanjenjem koeficijenta za plaće, što, jasno je svim stručnjacima, opet ne bi bilo dugoročno rješenje. Možda u konačnici Vlada odustane u sljedećem rebalansu od uštede na dodacima, a potegne na drugim područjima. A to je, među ostalim, opet očekivano prebacivanje obveza na sljedeću godinu te daljnje smanjenje kapitalnih zahtjeva. U prilog ide samo činjenica što je kolovoz punjenjem PDV-a i trošarina bolji. Službeni podaci bit će u ponedjeljak. Neobično je da, unatoč najavi rebalansa, proračunski korisnici još nisu dobili smjernice.

>>Lalovac želi posjeći šumu od čak 367 dodataka na plaću

>>Više nema izbora. Šteta da plaće nisu rezane još 2009.

Komentara 9

OL
olrajt
15:53 29.08.2014.

....drugovi !!!! ..zar nam niste dovoljno uzeli za ove vaše tri godine(meni osobno 2000)?????.... a onomad ste se za pedesetak kuna koje nam je uzela bivša vlada derali u saboru:HARAČ ,HARAČ- da su vam sve žile na vratu skočile!!!

Ivan Štorga
19:01 29.08.2014.

To je strelovito brzo u odnosu na ukidanje županija! "Svaka čast".

ST
stefj
16:38 29.08.2014.

Tja, eto i potvrde. Od rezanja ništa, od reforme ništa, samo ćemo opet dobiti tzv. poreznu reformu, koja nije ništa drugo nego povećanje poreza i drugih nameta... I tako se vrtimo u krug - sve veći porezi, sve veća dubioza...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije