Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka bauku

Vijeće Europe poručuje Hrvatskoj: Zaštitite transrodne osobe!

arsen bauk
Patrik Macek/Pixsell
12.04.2013.
u 09:05

Ministru uprave Arsenu Bauku pisao je povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks

Vijeće Europe poručilo je Hrvatskoj da mora čuvati ljudsko dostojanstvo transrodnih osoba tijekom reforme Zakona o državnim maticama koja je upravo u tijeku. Upravo je ova reforma prilika da se napravi zakonski okvir kako bi se službeno priznalo pravo transrodnih osoba na odabrani spol, poručili su pismom iz Vijeća Europe ministru uprave Arsenu Bauku i predsjednici Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Nensi Tireli.

– U skladu s praksom Europskog suda za ljudska prava ministri Vijeća Europe pozvali su države članice da jamče potpuno pravno priznanje promjene spola u svim područjima života, posebno omogućivši promjenu imena i spola u službenim dokumentima na brz, transparentan i dostupan način – kaže se u pismu koje potpisuje Nils Muižnieks, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava.

Vijeće Europe uputilo je domaće zakonodavce da slijede preporuke izvješća o diskriminaciji na temelju seksualne orijentacije i spola, istaknuvši da priznavanje spola ne smije biti štetno za zdravlje, dostojanstvo i obiteljski život transrodnih osoba.

– Štoviše, razvod ne bi smio biti nužnost za priznavanje spola jer može imati neproporcionalan efekt na pravo na obitelj – dodao je Miužnieks.

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
16:37 04.05.2016.

Canetov "pakao" očigledno galopira i dalje. Tko je to u Hrvatskoj ugrožen osim običnih malih Hrvata? Volil bi čut od tih silnuh dušebrižnika jenput sam - zaštitite Hrvate !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije