Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiskalna kvazimatematika

Vargina obmana – ministar neće uštedjeti, nego potrošiti više!

Siniša Varga
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
12.11.2014.
u 12:53

Kako je moguće da Varga najavljuje velike uštede, a neće ništa rezati?

S obzirom na to da se ministar zdravlja Siniša Varga počeo obračunavati s novinarima koji su kritički pisali o njegovu radu, valja upozoriti da beskrupulozne metode teških obmana postaju njegov osobni, prepoznatljivi modus operandi. Primjerice, na dezinformiranju se temelji i njegov ključni politički projekt, izdvajanje HZZO-a iz državne riznice. Više fiskalnih stručnjaka upozorilo nas je da su Vargine teze o uštedi 1,04 milijarde proračunskih kuna zahvaljujući izdvajanju HZZO-a iz riznice najobičniji PR ili, bolje rečeno, prijevara. Ta prijevara čak nije ni suptilno smišljena, lako ju je razotkriti krajnje jednostavnom matematikom, i to temeljem fiskalnih projekcija iz prezentacije koju je za potrebe dokazivanja opravdanosti izdvajanja HZZO-a pripremio ministar Varga.

Financijski alkemičar

Konkretno, Vargina obmana temelji se na tome što je u ukupne prihode HZZO-a iz ove godine jednostavno pribrojio izvanrednu uplatu 3,2 milijarde kuna za sanaciju nabujalih troškova. Te se 3,2 milijarde kuna nikako ne odnose na tekuću, 2014. godinu te je potpuno jasno da je Vargina teza o tome kako će u 2015. godini proračunu uštedjeti 1,04 milijarde kuna bila u najmanju ruku pogrešna.

Više fiskalnih stručnjaka potvrdilo nam je ocjenu da Varga nije smio u fiskalnim projekcijama 2015. uspoređivati ukupni planirani prihod u 2015. s ukupnim prihodom iz 2014. uvećanim za 3,2 milijarde kuna sanacijskih sredstava, nego s redovnim ukupnim prihodima od 18,02 milijarde kuna. Da je Varga postupio korektno, onda bi morao prijaviti minus odnosno povećanje troškova od 2,6 milijarde kuna u 2015. godini, a to bi, pretpostavljamo, zvučalo poprilično loše pa se zaigrao s brojkama.

Još nije najjasnije što je točno na kraju Varga dogovorio sa sve očajnijim ministrom financija Borisom Lalovcem, ali je jasno da bitnih ušteda neće biti jer ih Varga nije ni planirao.

Je li, primjerice, nekom zazvučalo bizarno to što Varga govori o uštedama od 1 do čak 1,7 milijardi kuna, a nigdje ne govori ni o kakvim bolnim rezovima ni o bitnom smanjivanju prava osiguranika?

Pa to je jednostavno zbog toga što Varga nije ni planirao smanjenja nego povećanje troškova. Naime, prema informacijama dostupnim Večernjem listu ministar Varga planirao je za 2015. godinu povećati troškove stacionarne zdravstvene zaštite za čak 1,2 milijarde kuna, lijekova na recept za 400 milijuna kuna, skupih lijekova za 300 milijuna kuna te primarne zdravstvene zaštite za 200 milijuna kuna.

Toliko o planiranju ušteda.

Premijerova podrška

Ne zna se točno koliki je dio Vargine priče prošao kod ministra Lalovca i pored drugih kolega ministara. No poznato je da su mu pomagale dvije činjenice: prvo, Varga ima snažnu političku podršku premijera Milanovića jer mu je pomogao otjerati bivšeg ministra Rajka Ostojića. I drugo, Varga je obećao da će nakon izdvajanja HZZO-a iz riznice prestati duga era izvanrednih sanacija troškova zdravstva.

Prvu činjenicu uopće ne treba komentirati jer je nezrelo potkusurivanje bivšeg ministra nagrađivati previše riskantnim potezom izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, ali druga činjenica donekle ima svoju težinu. Međutim, s vrlo viskom vjerojatnošću može se pretpostaviti da će uz ovakvo Vargino “planiranje” i to obećanje ostati neispunjeno.

Dospjele obveze u zdravstvu mogu se u ovom trenutku procijeniti na 2,5 do 3 milijarde kuna te je vrlo nejasno ima li ministar Varga kontrolu nad bujanjem troškova ili nakon sebe namjerava ostaviti potop.

Zaključno valja iznova naglasiti kako to što će zdravstveni sustav u sljedećoj godini dobiti nešto manje iz proračuna nego u ovoj godini uopće ne znači da je ministar Varga nešto napravio na kontroli bujanja troškova zdravstva.

Naprotiv, on će uživati u vraćena dva postotna poena zdravstvenog doprinosa tj. novom/starom izdvajanju za zdravstvo od 15 posto. Konkretno, od doprinosa u zdravstvu u 2013. godini dobili su 16 milijardi kuna, u 2014. oko 17,2 milijarde kuna, a u 2015. godini Varga si je planirao izdašnih 17,9 milijardi kuna, čemu će u 2015. pridodati još oko 2,5 milijarde kuna po osnovi trošarina koje pripadaju zdravstvu iz proračunskih prihoda. Po toj, zadnjoj osnovi u 2014. dobio je tek nešto više od 800 milijuna, dakle i po toj osnovi dobit će više.

Ukratko, i studenti ekonomije iz ovih podataka mogu lako vidjeti da su uštede u zdravstvu čisti ministarski PR, i to takav da bi neki časni PR-ovci u takvim odnosima s javnošću odbili sudjelovati.

Nejasno je zašto ostali ministri pristaju javno biti ljudi koje se tretira kao one koji su nesposobni organizirati bilo kakve uštede dok Varga ispada veliki mag. Problem je, očigledno, u tome što je Varga iluzionist te da se drugi ministri moraju praviti da to ne vide.

Valja pričekati konkretne detalje dogovora ministra Varge s ministrom financija Lalovcem, ali ne treba biti optimist.

Po svemu sudeći, reforme u zdravstvu radit će netko drugi.

>>Mjesec prije nego što je postala Vargina pomoćnica HZZO joj dao posao od 85.000 kn

>>'Postoji određeni mali krug novinara koji su rentno motivirani od strane industrije'

>>Varga: Apsolutno nitko neće biti zakinut izlaskom HZZO-a iz riznice
 

Komentara 8

TH
than
13:21 12.11.2014.

To je magija. Svi su oni iluzionisti i madjionicari. Ako nista, onda sa novcima. Samo nestaju pare.

TA
tamanitelj
13:36 12.11.2014.

Prodavač magle ,,kada sve uhere onda će reći da mu je netko drugi kriv

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
13:38 12.11.2014.

Kako je moguće da Varga najavljuje velike uštede, a neće ništa rezati i kako je moguče da je nezaboravni Dr. Ivo Sanader najavljival EU 2007 ulazak i sudovanje oko granice izključivo na haškom sudu i nije donio domoljubne uštede ali je donio rezanje penzija i socialnih transfera na balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije