Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veća efikasnost

Varga: Apsolutno nitko neće biti zakinut izlaskom HZZO-a iz riznice

Siniša Varga
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
31.10.2014.
u 19:40

Ministar je još jednom ponovio da će planirani masterplan bolnica proizvesti ne samo uštede već i veću efikasnost u liječenju i pružanju zdravstvene zaštite građanima

Ovogodišnji proračun sadrži 3,2 milijarde kuna za saniranje dugova iz 2009., 2010. i tako dalje. Prema tome, ono s čim se danas liječe naši pacijenti na razini je od 18 i nešto milijardi kuna i to je apsolutno nedostatan novac i ispod je onoga što definira zakon – kazao je danas ministar zdravlja Siniša Varga gostujući u HRT-ovoj emisiji Javna stvar.

Ministar je još jednom ponovio da će planirani masterplan bolnica proizvesti ne samo uštede već i veću efikasnost u liječenju i pružanju zdravstvene zaštite građanima. Rekao je da se neće ukinuti nijedna bolnica i kako nikom ne prijeti otkaz te da će se u prvoj godini spojiti oko 10 posto, a u drugoj 30 posto odjela. Kazao je i da će ovogodišnja sanacija biti posljednja dok je on ministar te da više nikada neće biti potrebe sanirati zdravstveni sustav iz nekog drugog izvora osim iz sredstava prikupljenih za zdravstveni sustav.

– Ove ćemo godine sanirati dugove prikupljene proteklih godina i ovo je zadnja sanacija dok sam ja ministar. Uštede su već napravljene u protekle tri godine i u idućem razdoblju nitko neće biti zakinut. Ovo nije reformska mjera, ovo je alat kojim se mogu postići reformske mjere kao što su masterplan bolnica, skraćivanje lista čekanja, jačanje primarne zdravstvene zaštite – to su  reformske mjere – objasnio je. Naveo je i slučaj primjene masterplana u varaždinskoj i čakovečkoj bolnici. Ondje su spojeni odjeli urologije, čime je ušteđeno 600.000 kuna i racionalizirani su troškovi.

– Apsolutno nitko neće biti zakinut – komentirao je ministar izlazak HZZO-a iz državne riznice. Osvrnuo se i na prekjučerašnji sastanak s braniteljima stopostotnim invalidima.

– S invalidima sam razgovarao o stvarima koje ih tište. Velika većina tih stvari je lako i brzo rješiva – kazao je Varga i objasnio da je jedan od njihovih zahtjeva osnivanje veteranske bolnice zbog čega će 6. studenog otići na sastanak u bolnicu u Zaboku koja ima slobodnih kapaciteta, a izrazila je želju za tim statusom. Pozitivno je i što su, kaže ministar, u blizini i Stubičke toplice u kojima bi se moglo obavljati liječenje i rehabilitacija branitelja.

– Poslije bi se to moglo širiti i na Biograd, Knin – predviđa Varga koji je potvrdio da je bio u sanitetu 1991. i 1992., na ratištu u Vukovaru, Kravarskom i Đakovu.

>>Nema više hodanja po nalaz u bolnicu, čekat će kod liječnika primarne

>>Varga unajmio detektive da pročešljaju Ministarstvo

Komentara 5

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
19:59 31.10.2014.

Nitko, osim obicnih malih Hr gradana! Samo ce oni biti zakinuti!!!

BA
babanko
20:25 31.10.2014.

Master plan do 2015 onda drugi ministar i drugi master plan..a razne provizije za izdrade master planova u džepove se slivaju..

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:17 31.10.2014.

Tko laže, taj i krade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije