Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Vlada usvojila smjernice za izradu proračuna – prihodi bi trebali iznositi 119,6 mlrd. kn

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
28.11.2016.
u 14:10

Prema riječima premijera Plenkovića, na rashodnoj strani naglasak će i dalje biti na održanju fiskalne održivosti, uz istodobno poticanje gospodarskog rasta.

Vlada je na sjednici usvojila smjernice za izradu proračuna RH, te smjernice za 2018. i 2019. godinu.

"Ove smjernice daju okvir za ekonomsku i fiskalnu politiku za sljedeće tri godine, čiji su temeljni ciljevi definirani programom rada Vlade te predstavljaju procjenu prihoda i određuju limite rashodne strane proračuna", rekao je na počeku sjednice premijer Andrej Plenković.

Proračun za 2017. planiran je uz pretpostavku gospodarskog rasta od 3,2 posto, s ciljem da deficit opće države bude 1,6 posto BDP-a, što je, kako je Plenković istaknuo, dodatna potvrda pozitivnog trenda započetog u 2016..

Proračunski prihodi u idućoj godini trebali bi iznositi 119,6 milijardi kuna, što je 2,8 posto više od prihoda predviđenih rebalansom ovogodišnjeg proračuna, dok su rashodi u iznosu od 126,5 milijardi kuna viši za 4,7 milijardi kuna u odnosu na prijedlog rebalansa.

Prema riječima premijera Plenkovića, na rashodnoj strani naglasak će i dalje biti na održanju fiskalne održivosti, uz istodobno poticanje gospodarskog rasta. 

"Fokus je stavljen na provedbu socijalne i demografske politike te na sustav nacionalne i domovinske sigurnosti, kao i na prava hrvatskih branitelja", poručio je Plenković.

Uz ostalo, istaknuo je kako Ministarstvo obrane može očekivati rast svog proračuna na 1,23 posto BDP-a, a osigurana su i sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave u iznosu od 1,3 milijarde kuna. 

Tijek događaja:

14.13 – Završio je otvoreni dio Vlade.

14.12 – Vlada je usvojila i Nacrt prijedloga zakona o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

14.06 – Vlada je usvojila paket zakona porezne reforme koji se šalje u Sabor na drugo čitanje.

14.01 – Druga točka odnosi se na provedbu porezne reforme.

– Cilj je porezne reforme jednostavnost, prohodnost i sigurnost poreznog sustava, rasterećenje građana i poduzetnika te stvaranje stabilnog i konkurentnog poreznog sustava – kazao je Plenković.

Plenković je kazao i kako su nakon sjednice Vlade održane u Vukovaru odlučili u cijelosti zadržati olakšice za Vukovar.

13.55 – Vlada je usvojila smjernice za izradu proračuna RH te smjernice za 2018. i 2019. godinu.

13.55 – Krstičević je zahvalio zbog većeg proračuna za Ministarstvo obrane. – Navedena sredstva osigurat će poboljšanje uvjeta rada vojnika – rekao je Krstičević.

13.44 – Projekciju ste čuli od predsjednika Vlade, dakle sljedeće godine idemo s projekcijom rasta od 3,2% – objasnio je Marić.

Rekao je i kako bi osobna potrošnja trebala porasti za 3,6%, investicije za 6,8%, izvoz roba i usluga 4,6%, a uvoz roba i usluga 6,2%. Državna potrošnja trebala bi rasti 1,1%. 

Marić je kazao i kako je prihodna strana proračuna 119,6 milijardi kuna.

13.40 – Sjednica je počela, dnevni red je usvojen. Prva točka su smjernice državnog proračuna za iduću godinu. 

– Ove smjernice daju okvir za ekonomsku i fiskalnu politiku za iduće tri godine – kazao je Plenković.

– Fokus je na provedbi socijalne i demografske politike – rekao je i naglasio da MORH može očekivati porast sredstava.

>> Ministri se nadaju da će njihovi proračuni dobiti više sredstava: 'Borit ću se kao lavica za svoj resor'

Ključne riječi

Komentara 7

KA
KaNiDora
13:53 28.11.2016.

" Ove smjernice daju okvir za ekonomsku i fiskalnu politiku za iduće tri godine " Zar nije Oreškovićeva Vlada već donijela okvir za tri godine ili to svaka Vlada počinje od početka, po običaju. Kao da ništa do tada nijeije bilo regulirano. Naša posla.

TH
than
15:36 28.11.2016.

Sve raste, deficit pada. Osjecam se kao da zivim u Svicarskoj od kada su ovi dosli na vlast.

DU
Deleted user
15:13 28.11.2016.

Bravo. Prihodi rastu, a rashodi jos vise. Kad je bal, nek je bal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije