Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Sud u Vukovaru odlučio: Hypo banka nezakonito ugovarala izlaznu naknadu kod prijevremene otplate kredita

hypo
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
08.12.2016.
u 08:18

U obrazloženju stoji da prijevremenom otplatom banka nije pretrpjela nikakvu štetu pa nema pravo na obeštećenje

Županijski sud u Vukovaru donio je pravomoćnu presudu protiv tada tužene Hypo banke (sada Addiko) zbog izlazne naknade koju je obračunala svojim klijentima Tonki i Franji Lešiću koji su prijevremeno otplatili kredit. Sud je ovu odluku donio još prije dvije godine, u studenom 2014., no Udruga Franak dobila je u to uvid tek sada, a značajna je što se i drugi dužnici, kojima je naplaćena naknada zbog prijevremene otplate, bilo da su kredit otplatili u cijelosti ili ga prenijeli u drugu banku, mogu pozvati na taj presedan.

Vodeći se prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Županji, drugostupanjski je sud potvrdio da je ništetna odredba ugovora da banka u slučaju prijevremene djelomične ili konačne otplate može na preostali iznos kredita zaračunati naknadu. Obrazložio je to činjenicom da zbog prijevremene otplate nije pretrpjela nikakvu štetu pa nema pravo niti na „obeštećenje“. Sud je poručio da se neostvarena dobit od kamata koje bi klijenti platili ne može smatrati pretrpljenom štetom.

Hypo, odnosno Addiko kao njezin pravni sljednik, mora bivšoj dužnici nadoknaditi iznos plaćene naknade od 7.127,36 kuna, koliko je iznosilo tri posto naknade na preostali dug, sa zakonskim zateznima kamatama te troškove parničnog postupka od 3100 kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, Udruga Franak zatražit će nakon ovog slučaja preko svog saborskog zastupnika Gorana Aleksića izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se zabranila naplata svih naknada po kreditu. Njihov je stav da svi troškovi kredita trebaju biti iskazani kroz kamatnu stopu, odnosno fiksnu kamatnu maržu.

>> Franak: UniCredit nema temelje za arbitražu u Washingtonu

Komentara 1

IV
ivanjoksimovic
08:42 08.12.2016.

Stvarno su bezobrazni. Zarade na tebi i nije im dosta nego jos placas penale sto im vratis lovu sa kamatom. To je kao da kupujes auto od 10.000 eur, koji je prodavac odredio da toliko kosta, kurs eur padne za 1 kunu, a on ti trazi jos love iako je cenu auta sam odredio. Pa po cemu se to razlikuje od kriminalaca zelenasa koji ucenjuju i prebijaju ljude kada nemaju da im vrate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije