Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.10.2016. u 11:11

Pravilo o tajnosti podataka u bankarstvu nema svrhu zaštite banke, nego klijenta

Svaki bankar zna conditio sine qua non bankarskog poslovanja: banka može izgubiti dobit, može izgubiti čak i klijenta, ali ne smije izgubiti obraz. Reputacijski rizik veći je od svih ostalih; zbog njega klijenti hrle u poslovnice podizati svoje depozite kad misle da je sigurnost poslovanja ugrožena, što je scenarij koji smo mogli vidjeti kasnih 90-ih godina i u Hrvatskoj ga nitko – ni štediše, ni bankari, ni Vlada, ni novinari – ne žele ponovno vidjeti.

Danas se obraz tri banke koje posluju u Hrvatskoj zažario; na javnom su stupu srama završile jer nisu poštovale zakon. Raiffeisen, Sberbank i Addiko pokušale su izigrati konverziju kredita u švicarskim francima, odnosno način na koji ju je zamislio zakonodavac. One se s tim načinom nisu slagale. I to su pokazale. A nisu smjele. Po sistemu “ako prođe, prođe” pokušale su postupak provoditi s figom u džepu, migoljile, ponavljale zadatak i konačno ga ipak morale napraviti po slovu zakona. Ono do čega je takav modus postupanja doveo, drugi je presedan. Prvi put u svojoj povijesti i supervizor je prisiljen izdati jedno bankarsko načelo – ono o tajnosti podataka. Na to ga je, doduše, natjerao sud, zaključivši očito da su banke, kršeći zakone, izgubile svoje pravo na zaštitu.

Pravilo o tajnosti podataka u bankarstvu ionako nema smisao zaštite banaka, svrha mu je zaštita klijenta. A taj smo potencijalni ili aktualni klijent svi mi – i imamo pravo znati kako naš poslovni intimus funkcionira, kakvu povijest poslovanja ima. To isto, našu povijest, doduše kreditnu, traže i banke da bi na osnovi nje donijele odluku hoće li s nama poslovati, odobriti nam kredit, posuditi novac nekih drugih ljudi koji čuvaju. I to je pravo istinskog reciprociteta. Danas je došao trenutak da banke kojima se na obrazu zažarila pljuska okrenu drugi. Vrijeme je za ono što se u biznisu zove “clean start”. Jedna od njih je u međuvremenu promijenila ime, ali repovi iz prošlosti sad su se zalijepili i za ovo novo, umiveno. A da bi se oprostilo i nastavilo dalje, potrebno je – posuti se pepelom.

>> Direktor HUB-a za Bloomberg: Vlada nema puno vremena za dogovor s bankama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije