Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SVAĐI

Spor Jakovine i Vrdoljaka zbog industrijske strategije

Jakovina i Vrdoljak
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
04.09.2014.
u 07:30

Prehrambena industrija pokretač je razvoja, rekao je Jakovina

Špekulacije da je industrijska strategija Hrvatske do 2020. zavadila ministre Ivana Vrdoljaka i Tihomira Jakovinu, zbog čega je u zadnji čas skinuta s Vlade i vraćena na doradu, ministar Jakovina jučer je opovrgnuo ističući kako je riječ tek o tehničkom usuglašavanju stavova. Prema Vrdoljakovoj strategiji, podsjetimo, industrijska bi proizvodnja do 2020. godišnje u prosjeku morala rasti 2,85%, broj radnika trebao bi porasti za 85 tisuća, a izvoz skočiti za 30%, što prehrambena i drvna industrija, tvrdi se, ne mogu pratiti. No Jakovina se nikako ne slaže s tim procjenama po kojima su prehrambena i drvoprerađivačka industrija svrstane tek među čuvare umjesto među pokretače gospodarskog razvoja.

U Bruxellesu o Rusiji

Kaže da su kolege iz Ministarstva gospodarstva to prognozirali na temelju trogodišnjih procjena u razdoblju od 2010. do 2012., koje je bilo negativno za prehrambeni sektor. No mogućnosti, potencijal, ali i rast u tom sektoru pokazatelji su da prehrambena, ali i drvoprerađivačka industrija moraju biti pozicionirane da im se omogući bolji razvoj, korištenje svih horizontalnih i vertikalnih mjera koje će proizaći iz te strategije – poručio je.

Iako prehrambenoj industriji ovih dana nije lako ni zbog enormnog uvoza, koji je od otvaranja granica s EU naročito porastao u sektoru mesa i mlijeka, Jakovina je jučer demantirao mogućnost da u petak na ministarskoj konferenciji u Bruxellesu zbog toga zatraži aktivaciju privremenih mjera prema članku 37. ugovora o pristupanju EU jer je povod sastanku ruski embargo.

Po tom pitanju hrvatski odbor za poljoprivredu i sad lobira u Bruxellesu pokušavajući maksimalno zaštititi interese hrvatskih proizvođača. No puno su veći problem indirektne štete koje će Hrvatska imati na unutarnjem tržištu preplave li ga proizvodi prvotno namijenjeni Rusiji. Izvoz na tržište Ruske Federaciji dosad pak nije bio značajan, konstatirao je Jakovina, koji je jučer u svom ministarstvu predstavio informacijski sustav koji je nakon više od 20 godina hrvatske neovisnosti konačno pobrojio državne poljoprivredne hektare. Po jednima oko milijun, po nekima i tri milijuna, konačna brojka do koje je umrežavanjem i provjerom dostupnih podataka došla Agencija za poljoprivredno zemljište (APZ) iznosi 738.125,52 hektara, najvećim dijelom oranica i pašnjaka. No žalosno ali istinito – koristi se svega 276,1 tisuća hektara, koji su i u sustavu potpora, a više od 60% obradive državne zemlje ili 462 tisuće hektara tek čeka dugogodišnje zakupce ili vlasnike.

Više ne idu pješke

– Sve to imalo je samo jedan cilj – brže, kvalitetnije i transparentnije raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i kontrola njegova korištenja – objasnio je Jakovina ističući kako proteklih 20 godina nije bilo kvalitetne baze, sve se radilo pješke, na papiru i netransparentno. Od veljače do kraja kolovoza raspisan je 81 javni poziv za 50-godišnji zakup 11.000 hektara te za prodaju 1773 hektara državne zemlje za koju su stigla 1592 zahtjeva, a do kraja godine u pripremi su natječaji za još oko 20.000 hektara zemlje – kazala je jučer ravnateljica APZ-a Blaženka Mičević.

Komentara 27

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
07:48 04.09.2014.

Sukob intelektualnih titana. Meč stoljeća. U plavom čošku bivši tehnički crtač Vrdoljak iz HNS-a, neprikosnoveni šampion u davanju besmislenih izjava i samohvali, ujedno i tajnik lokalnog lovačkog društva, u crvenom čošku bivši vlasnik propale seoske poljoprivredne apoteke Jakovina iz SDP-a, izazivač, izumitelj tople vode i stručnjak za mađarski podmorski ribolov. Dame i gospodo, kakva će to strategija biti, svemirci će se za nju otimati. Pitanje je trenutka kada ćemo s ovom dvojicom postati novi Japan. Lets get ready for ruuuummmmble!

Avatar man_cro
man_cro
07:49 04.09.2014.

Meni je vijest da ova dvojica imaju dovoljnu razinu znanja na tu temu da bi se uopće mogli kvalitetno posvađati....

GO
google385
07:50 04.09.2014.

pogledajte im samo face ja im ni svoj vrt nebi dao da se brinu o njemu jedan bi ga unistio a drugi prodo uz proviziju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije